Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bmwww - специалист
Здравейте , искам да ви попитам дали на всяко газово котле може да се монтира темперетурен датчик . В момента нямам и парното работи нон-стоп което не е много изгодно , или става много жега или ако е на ниски градуси пък не отдава достатъчно топлина . Идеята ми е ако мога да му вържа датчик който примерно да го включва и да грее до към 25 градуса след което да изключва и примерно да се включва пак на 21 градуса темперетура в коридора да речем , където нямам радиатори , а и е в средата на къщата .
Ето това е котлето :
Изображение
Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че може, как си се мъчил до сега не знам. Съжалявам, че са ти го причинили.
sokolov.91 - майстор
Това GAZ 3000 ли е?

https://www.manualsdir.ru/manuals/26648 ... ml?page=18

https://www.manualsdir.ru/manuals/26648 ... ml?page=19

Ето.
Взимаш си ето този регулатор https://www.onlinemashini.bg/termoregul ... -122/59544 и го свързваш по първата схема от втория линк и си готов.
bmwww - специалист
Ами не мога да го видя какво е точно . Етикета му е от към ъгъла на стаята . На по снимките в гугъл е GAZ 3000 да . Ще взимам един датчик и ще викам някой ел.техник . Не , че съм толкова вързан с токовете ама знам ли се какво ще сътворя . Иначе принципа се запазва същия нали т.е. примерно настроено е на 25 градуса да изключва и примерно ако е 23 и котлето работи за да достигне 25 , но вляза да се къпя , парното си спира докато не изключа топлата вода , след което автоматично се включва докато не достигне 25 градуса нали ?
съб окт 17, 2020 10:04 pmbmwww написа:
...след което автоматично се включва докато не достигне 25 градуса нали ?
Да и то само ако има нужда.
Веднага купувай стаен термостат. Аз наблюдавах работата на котлето си няколко дни без такъв, докато дойде поръчаният СТ. Разликата в работата е фрапираща, особено в не много студено време.
bmwww - специалист
Аз няблюдавах брояча в таблото за 1 час и найстина се зашеметих :evil:
bmwww - специалист
Днес засякох котлето при ралична скорост на помпата за колко време изключва и включва т.е работи . Все още не съм взел стайният терморегулатор . Значи :

3та степен на помпата I 1ва степен на помпата
Изкл. време 3 мин. I 3 мин
Вкл. време 7.5 мин I 4.5 мин

От което излиза , че само от смяната на скороста на въртене на помпата ми идват едни 40% икономия и на сметка 200лв. при 3та степен на помпата бих платил 120лв. при 1ва степен на помпата . Разликата наистина е фрапираща и то без да съм монтирал СТ . Обаче тук ми идва чуденето . Защо без значение степента на помпата изкл. време е все по 3 минути ? Аз си мисля , че системата ми е малка и фактически няма значение на коя степен е помпата , даже и на най-бавната успява да си превърта и охлажда водата без никакъв проблем , но тогава защо пък на 3та степен времето за изстиване на водата пак е същото ? Настройките му бяха 70гр. т.е. работи до 76-77 градуса след което изкл. и на 59-60 градуса пак се включва докато не стигне пак 76 и т.н.
brum - майстор
Няма как от степента на помпата да ти дойде икономия. За да си топлиш къщата ти трябва Х енергия. Помпата не дава енергията, а помага за разпределянето на тази енергия.

И за да не се чудиш много ти давам жокер въпрос. Кое е фиксирано - температурата на водата излизаща от котела или мощността на котела?
bmwww - специалист
Ами на 1ва степен водата се загрява с 40% по-бързо т.е. бойлера(пламъка) работи с 40% по-кратко и да - за сметка на това пък повече пъти за еденица време , но според мен пак има икономия . Обаче най-интересно ми е защо като изключи макар и на бавна степен - изстива пак за 3 минути . Нали водата се движи по-бавно т.е. би трябвало да се охлади до 59-60градуса по-бавно ако е на 1ва степен отколкото на 3та по пътя на логиката нали ? Иначе за мощността на бойлера - да , фиксирана е т.е. нагрява си с една мощност , но положението на помпата съкращава с 40% тази работа . За 1 час на 1ва степен ще направи 8 цикъла вкл./изкл. от който ще работи общо 8*4.5мин=36мин . На 3та степен ще направи 5.7 цикъла което е 5.7*7.5мин=42.75мин работа за 1 час . Това е 15% по-малко време за 1 час . Да,изчезнаха ми бленуваните 40% , защото не бях взел впредвид времето като величина , но 15% пак е нещо . В дългосрочен план да кажем 4 месеца сметките са 2880 часа - на 1ва степен са 384 цикъла или 1728часа работа (72 дена) , при 3та степен 274.3 цикъла = 2057.25 часа или (85.7дена) . Пак 15% разлика в полза на 1ва степен .

Всички сметки за 1ва степен и 3та са теоретични обаче при еднакви условия като външна и вътрешна темп например .

Тема "Съвет за темперетурен датчик за газово котле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: