Всички въпроси за вилата.
brum - майстор
Екстра. Ватове ме устройва :) . Чукчите сме така - писатели, а не читатели.

Някой може ли да обясни защо за контактите се залага 250W и от коя година е тази практика?
zz_stefanov - майстор
пет окт 30, 2020 6:15 ambrum написа:
Екстра. Ватове ме устройва :) . Чукчите сме така - писатели, а не читатели.

Някой може ли да обясни защо за контактите се залага 250W и от коя година е тази практика?
да не би да трябва да е било 2500. :)
Питай който го е проектирал, че компа е по мощен, и не трябва да гледаш видео на него. :-D :)

пс. Виж, ако всички мощности по проекта ти се сумират на 6KW, може да се проясни дълбоката мисъл на проектанта, не е отчел коефициента на едновременност. Какви са ти кабелите и предпазителите по тия токови кръгове?
brum - майстор
2.5mm2 за 250W. 4mm2 за по-мощните (фурна, котлон и бойлер) по проект. В крайна сметка пуснаха всички магистрали на 4mm2 и от тях излизат отклонения на 2.5mm2 за всеки контакт.

Та сечение бол за тези мощности. По 16A предпазител има за всеки токов кръг с контакти. И всеки кръг покрива максимум 1 стая.

На мощните кръгове са 20А или 25А предпазителите според уредите след тях.

Но тия сметки по 250W не знам от къде идват. Няма да се ровя.
addicted - специалист
Идват от там, че с тях общата заложена мощност няма да прехвърли малката партида към енергото. И всички ке са доволни.
tzetz009 - специалист
пет окт 30, 2020 6:15 ambrum написа:
.......
Някой може ли да обясни защо за контактите се залага 250W и от коя година е тази практика?
Електротехниката си е точна наука , но точно разчета за броя контакти се прави "на магия" . Ако чертежа се прави от работещ електротехник , който има контакт със собствениците се получава едно . Ако чертежа се прави от проектант , който използва средно-статистически данни и няма контакт със собствениците се получава друго . В случая работата на проектанта хич не е лесна . Граничи с чародействане , гледане на боб и кристално кълбо . Ако никой не ограничава проектанта да "напраска" по десет контакта в стая той ще го направи и самодоволно ще се отпусне на стола . Ще си е свършил работата . Но не е така . За да се редуцира разумно броя на контактите в един токов кръг се залага "виртуален" консуматор към всеки един от тях с идеята , че е постоянно включен и консумира ток . :? А защо 250W е минимума и аз не се сещам , но май имаше връзка със старите телевизори Електрон 714Д и Рубин . :) Да може да си има човек по един на всеки контакт !

:partyman: :partyman: :partyman:
zz_stefanov - майстор
Да но какво пречи да си имаш 10 контакта на един токов кръг само заради удобството да не се препъваш в разклонители и ако се знае, че няма да се включва повече от един мощен консуматор. И тогава на проекта ще се появят излази по 250W :)
чет окт 29, 2020 8:17 pmtzetz009 написа:
чет окт 29, 2020 11:45 amHYSMAN написа:
......Не разбирам защо мразиш "разни хора като правят така" и защо ако отговориш на нечий въпрос ядеш доматите с колците. Просто попитах. Ако не искаш да отговориш, недей!
:? Просто питаш или сериозно се интересуваш ! ......

.... И все пак съм жегнат от "Благодаря"-то за половинчатия ми отговор :prayer: ! Малко хора си го позволяват да го кажат ! ....

... Но да се върнем на въпроса Ви . Вие имате повече от една регистрация ( никнейм ) в този Форум . Откъде знам ли ? Е-е-м-и-и интуицията ми го казва и прошарената коса и още по-прошарената брада ! Аз като не знам нещо - питам . От моя "никнейм" питам . Питал съм и са ми отговаряли .... Но някои хора се срамуват , че не знаят нещо и за да си "опазят" реномето си правят втори(трети)((четвърти)) профил . Това не е проблем за мен а за човека , който се "раздвоява , разтроява , разче ......." ! Аз проблем нямам , имате Вие :) , но не искам да Ви чета морал , че може и да сте по-възрастен и от мен !!!

Точно бързото "качване" на снимки във Форума Ви "издава" :butthead: !

Приятна вечер и успех с новата инсталация (ако въобще е замислена) ! В раздел "Електротехника" ( знаете го :-D ) ще Ви помогнат повече !

:partyman: :partyman: :partyman:
tzetz009, в конкретния случай интуицията, косата и брадата те подвеждат. Нямам повече от една регистрация в този форум. Нямам никакво реноме в електроинсталациите за да го опазвам, и не се интересувам толкова сериозно.
Колегата MamaMu е обяснил доста добре за снимката. Не мислех, че някой мисли качването на снимки във форум за кой знае какво.
Хайде със здраве!
tzetz009 - специалист
пет окт 30, 2020 11:05 pmzz_stefanov написа:
Да но какво пречи да си имаш 10 контакта на един токов кръг само заради удобството да не се препъваш в разклонители и ако се знае, че няма да се включва повече от един мощен консуматор. И тогава на проекта ще се появят излази по 250W :)
:) Нищо не пречи . Писнало им е на хората от удължители и разклонители . Дори тенденцията в едно съвременно жилище е да има брой контакти според правилото на Мечо Пух - колкото повече толкова повече . Е , все още никой новодомец не се е настанил в чисто нов апартамент , в който да има по 10 контакта в стая . Къртенето започва после :-D ! Проектантите все още се съобразяват с правилото от предходния Милениум , че най-мощния електродомакински уред без електродвигател и без електронагревател е телевизора от марките , които споменах ( онези големите кютуци , 'дето се носят от двама души) . Към днешна дата вече не е така и проектантите са изправени пред Параграф 22 . Ако "заложат" съвременния настолен домашен компютър ( който е по мощен ) като "виртуален постоянен консуматор" към всеки един свободен контакт в жилището то броя на контактите ще трябва да се намали още :roll: !!! И какво да правят ? Е-е-м-и-и , спазват като по удобно старото правило за 250-те вата !

:!: И още нещо . Ако съм обидил погрешно някого с моите писания в темата моля УЧТИВО да бъда извинен !!! Такъв съм си аз - "тропанчо" . С кални обувки настъпвам по мазола когото трябва и когото не трябва ! Ако модератора реши може да ми покаже още един жълт картон . Живи и здрави !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
BLUEPUPIL - майстор
нед ное 01, 2020 10:06 amtzetz009 написа:
Проектантите все още се съобразяват с правилото от предходния Милениум , че най-мощния електродомакински уред без електродвигател и без електронагревател е телевизора от марките , които споменах ( онези големите кютуци , 'дето се носят от двама души) . Към днешна дата вече не е така и проектантите са изправени пред Параграф 22 . Ако "заложат" съвременния настолен домашен компютър ( който е по мощен ) като "виртуален постоянен консуматор" към всеки един свободен контакт в жилището то броя на контактите ще трябва да се намали още :roll: !!! И какво да правят ? Е-е-м-и-и , спазват като по удобно старото правило за 250-те вата !

:arrow: Няма пречка да се проектират,
N-брой контакти с кординати X;Y;Z;
За колкото ви душа иска ватове;
На стените, по пода, по тавана;
От мостоваци или многожилни кабели;
В, пред, зад стените;
В, под, над плочите;
Абе с думи прости ел. свобода! :shock: :-D


:idea: Ел. „инджинера“ ще направи, това което
искате, ама като отидете при него няма
да мълчите и да гледате в земята, като
стискате в ръка паричките, не се стягайте,
ами кажете какво точно искате! :lol: :cool:
zz_stefanov - майстор
:)

Идеята ми беше, че описаното в плана са небивалици. Изобщо не се притеснявам от това, те кабелите и предпазителите на поставилия въпроса го потвърждават.

Сега има и друг аспект, Да има как инвеститора на новото строителство да постави по един контакт на стая, както по селата на времето, така ще го направи. Ми то разход, дето трябва да се избегне. :)

Тема "Електроинсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: