• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
Здрасти колеги направисисамковци. От години чета форума, ето че дойде и време да пиша.

Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив. Първия редовен въпрос: Ама защо с дърво/фрейминг? Ами защото исках сам да си я построя. Но живота си знае неговото - изведнъж ме налегна много работа и прецених че по-добре да правя нещата, в което съм специалист, да си взимам парите и да си плащам на майстори да вършат това, в което те са си специалисти. А аз да контролирам и да помагам с каквото мога.

100 м2 на един етаж ще е къщата, в момента точно излезнахме от дупката, бетоните са наляти, основата е готова, след няколко дни ще почваме да ковем нагоре.

Ще поствам каквото ми хрумне и искам да го споделя, ще имам и въпроси разбира се, за пръв път строя и в главата ми се блъскат хиляди неща. А ако някой пък иска да пита нещо - с удоволствие ще отговарям доколкото мога.

Прикачен файл

Arhitekturna-chast3-40x55.jpg
Руди - майстор
Впечатляващо е - 4 спални (вярно - спестени), отделна
баня, тоалетна, килер, и всичко под 100 квадрата!
Вероятно ще пристроиш един ветробран някой ден?...
Успех, ще следя!
nikolson - майстор
За технологията не мога да каза нищо, но за разпределението...Трите детски са към дневната, а родителската спалня е отделена. Влизането директно отвън не го харесвам. Само една баня.
miliad - майстор
пет ное 13, 2020 12:00 pmnikolson написа:
За технологията не мога да каза нищо, но за разпределението...Трите детски са към дневната, а родителската спалня е отделена. Влизането директно отвън не го харесвам. Само една баня.

Вероятно обстоятелствата го налагат.
С трите детски :) .
Не вярвам да не е коментирано.
Ще надниквам в темата.
Успех.
2metraninja - специалист
Да, имам 3 деца и исках всяко да има отделна спалня. Той големия даже вече учи и работи в чужбина, докато се натуткаме да я построим, може и щерката и тя да не живее при нас, но желанието ми беше - ако ще камъни да падат от небето, да знаят децата че имат едно място на света, където могат да се приберат, да си събуят обувките и да се свият на топло и на сухо и за това четирите спални. Малко малки са спалните наистина, но ние сме живяли в Англия и там има и по-малки и пак си е ОК на практика. Едно легло, едно гардеробче, бюро с компютър/телевизор и толкоз. Колко му трябва на човек да легне и да се наспи или да си щрака нещо по компютера в усамотение.

А защо само 100 квадрата като така или иначе ще се разправям със строителство - ами заради сравнително новия лобистки закон - че не може над 100 квадрата по стопанския начин да се строи, а както казах, исках аз да си я строя сам или с помощ от майстори. В момента живеем под наем в 65 м2 апартамент, 100 квадрата ще ни се стори огромно предполагам :D Макар че като гледах арматурите как очертават стените, вече ми се виждат малко тези 100 квадрата. Но както казваше баба ми Мими, която е най-умната и добра жена, която съм познавал: "Никъде не е тясно като се обичат хората. А като не се обичат, и в палат да живеят - пак ще си пречат". Отделно се успокоявам, че имаме и двор, а ние обичаме да сме по двора. Кеф ми веранда покрита/затворена евентуално с тези прозрачните найлони/кристал, кеф ми външно барбекю/кът, кеф ми шезлонги и перголи по райграса... А вътре повече за спане и зимата стоене разбира се.

Благодаря за пожеланията, ще ми трябва :)
2metraninja - специалист
пет ное 13, 2020 12:00 pmnikolson написа:
За технологията не мога да каза нищо, но за разпределението...Трите детски са към дневната, а родителската спалня е отделена. Влизането директно отвън не го харесвам. Само една баня.
Да, не е типично разпределението за българската традиция. Но пак се връщаме до 100-те квадрата. Ако трябваше да има коридори, става вече невъзможно с 4 спални. А и коридорите са едни такива празни нефункционални площи. Само ги чистиш, осветяваш и отопляваш. Живял съм в къщи, където спалнята е директно към всекидневната и мисля че е ОК. Нашата спалня малко по-отделена, ако правят нещо шумно децата (или пък аз) във всекидневната, да не е съвсем само на 1 врата от там, където жена ми с лекия сън ще спи.

Влизането отвън директно във всекидневната също е продиктувано от ограничението за 100-те метра. Планирам да прикрепя леко антре отвън след като е готова къщата. Да си събуе човек обувките и да си остави якетата а и да не е директно да излиза топлия въздух от всекидневната като се отвори вратата. Но дори и така да е, в Англия това е най-нормалното нещо от входната врата да се влиза директно в хола/всекидневната. Много къщи са така и съвсем не е фатално.

Само една баня, но пък 2 тоалетни, защото опита ни показва, че за петима души в един апартамент тясното място е тоалетната, не банята. А и винаги мога да забия една душ-слушалка на мивката в малката тоалетна ако е толкова зле работата някой да иска да си хвърли един душ докато голямата е заета. Хем баните са доста скъпи на квадрат, хем и пак сме ограничени от 100-те метра.
шоп - майстор
пет ное 13, 2020 11:24 am2metraninja написа:
в момента точно излезнахме от дупката, бетоните са наляти, основата е готова, след няколко дни ще почваме да ковем нагоре.

Ако прилагаш снимки ще е супер:-)
Руснаците му казват фотоотчет. Така ако някой етап не се хареса на някой спец ще може да се обсъди и да се коригира евентуално.
Успехи!
2metraninja - специалист
Ами да, доколкото имам снимки ще качвам.

Прикачен файл:
20200502_180421.jpg
Трите хлапета съм ги впрегнал да събират тръстиката. И гледката от мястото.
Прикачен файл:
20201019_095040.jpg
По проект трябваше да се изгребе цялата пръст до 90 см дълбочина, да се налее подложен бетон, да се построи кофраж, да се налеят ивиците, да се върне пръстта, чакъл, да се трамбова и да се налее отгоре вече плочата, но майстора ме посъветва да изкопаем само ивици. Излизало горе-долу еднакво като пари - каквото спестиш от работа по кофража и копаенето го вкарваш после като бетон, защото не са много точни изкопите, но пък ставало по-бързо и по-лесно и като цяло по-здрава основата, щото повече бетон има, вместо да разчиташ на отлично уплътнен обратен насип.
Прикачен файл:
20201019_154827.jpg
С това малко багерче цяяял ден бръмча този и не направи най-правите или точни изкопи, ама поне изкорени пъновете на 3-4 дървета и ми разчисти паркомясто в отсрещните тръстики, та предполагам за 260 лева + 200 лева камионче - толкова.

Прикачен файл:
20201019_091905.jpg
Прикачен файл:
20201017_194840.jpg
А аз паралелно почнах да си подреждам дървения материал на сянка и сушина да го стегна да съхне. Чисто суров го купих, имаше 3-4 седмици време да поизсъхне, ще видим как ще се получи като почнем да го ковем. Ужким приятел ми го продава, бил от Рила, ужким избиран - де да знам, ще видим :) Майстора вика че можело и малко по-хубав, можело и много по-гаден да е.
2metraninja - специалист
Прикачен файл:
20201022_093024.jpg
100 перипетии с арматурния двор. Та ми ги бяха сметнали с 1 тон повече - двойно количество мрежа и половината стремена несметнати, та ми се наложи да се уча на дърти години да чета арматурни планове и сам да им дам какво точно искам, после забравиха да ги пуснат в деня, в който ми бяха обещали, накрая пък вместо 220, ми бяха направили само 20 столчета за мрежата на плочата - айде още един ден в повече труд за майсторите и няколко дни забавяне на целия проект... Поне хубава цена ми дадоха за желязото, ама нервите и времето не знам дали се компенсират. Пътека направих до тях, честно, на много жени в живота си не съм се молил и съм ги обикалял толкова.
Прикачен файл:
20201028_141722.jpg
Майсторите пооправиха кривотиите от багерчето до голяма степен. Ужким с някакви пещерни методи, но явно си разбират от работата и накрая стана доста право.
Прикачен файл:
20201028_140508.jpg
Прикачен файл:
20201028_140336.jpg
Прикачен файл:
20201028_140309.jpg
Нещо, което ми се стори странно е че се залагат тръбите само принципно, а после се къртело и се слагали точно където трябва след като се знае какви точно тоалетни и мивки ще ползвам. Питах защо не се оставя тогава като корито празно от бетон. Ще видим как ще е.
шоп - майстор
пет ное 13, 2020 2:03 pm2metraninja написа:
но майстора ме посъветва да изкопаем само ивици. Излизало горе-долу еднакво като пари - каквото спестиш от работа по кофража и копаенето го вкарваш после като бетон
Лично според мен много добре те е посъветвал майстора!!!
Спестил ти е много пари!
пет ное 13, 2020 2:03 pm2metraninja написа:
та предполагам за 260 лева + 200 лева камионче - толкова.
Направо за без пари си изкопал основите.
В София машиносмяна на минибагер за под 180 лв няма. Камион + изхвърляне на стр. отпадък на сметище може и 500 лв да стигне
пет ное 13, 2020 2:03 pm2metraninja написа:
Майстора вика че можело и малко по-хубав, можело и много по-гаден да е.
Майстора винаги е прав, но все пак можеше и по-лошо да е:-)))
Като гледам няма нито една талпа със сърцевина-значи не е лоша дървенията.

П.П.
Един съвет от мен
Понеже няма да имаш хидроизолация на ст.бетонните ивичести основи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО между дърво и бетон слагайте хидроизолация. Най добре рулонна 3-4мм
:supz:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: