Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
Гасил съм много пожари в къщи и апартаменти. Причина запален комин.

Комини зидани с тухли единички!!! Не говоря за псевдо комини от бетоннови тела.

Пламъка и топлината си намират място. Виждал съм при запален комин от всички ключове за осветление и контакти да излиза дим ( няма късо ел съединние) както и да излиза дим от всички первази на пода и первази на врати и прозорци.

Всеки си носи глава на раменете. Аз казвам как е по ПСТНа
schuldiner - майстор
Всички знаят за десетте сантиметра отстояние, не виждам някой да е писал нещо различно. Освен мен, че опенвам външния бетонов блок на изолиран с вата керамичен комин.
Споменах, че съм зидал и само блокчета, и керамични кебе, но то е на груб строеж, колкото да има какво да изведа на покрива и да затворя херметично. Към гредореда го изолирам с вата и премоствам с ламарина, а надолу да си го оправят с вата и гипсокартон, с тухлена зидария околовръст... както искат. Никого не съм съветвал да слага полистирол.
Въпросът беше за укрепване на комини. Приемаме забележките /и ги спазваме/ за противопожарните изисквания. Спроред мен /като строител/ това което предлага KingLin е нормално, защото стоманата е в студената облицовка на комина и укрепването не е кораво, а шина, докато при grupchev единият вариант е за ринг директно на коминското тяло и твърди опори, които ще предават вибрации на покривната плоча.
KingLin - майстор
Шопе спазил съм всичко. Висях на главата им докато зидаха комина за да съм сигурен че е изпълнено по системата. В комплекта има всякакви разтвори и силикони за отделните операции. При преминаването през покрива сме оставили по 10 см отвсякъде които ще натъпча с вата. В долния край заради това че има ребро до стената и тия 10 см комина се пада на 22 см от стената. Там мисля да подзидам с тухла единичка с цел да го укрепя допълнително и така ще се получат едни 2 метра комин над керемидите на които ще сложа винкели по ръбовете и после ще ги облека с декоративни тухлички за да изглежда като от единички щото ми харесва повече визуално. Утре ще го снимам.
valentino_g - специалист
Просто идея.

Прикачен файл

комин укрепване.jpg
BLUEPUPIL - майстор
Комина трябва да е хванат за пояса дирекно,
а не посредством дървени греди. :-D
valentino_g - специалист
От тук почерпих вдъхновение
https://www.youtube.com/watch?v=1lkoe1G ... x=12&t=14s Системата не се предлага в България(поне аз не намерих).
При мен е направи си сам.
шоп - майстор
нед ное 22, 2020 3:50 pmvalentino_g написа:
Системата не се предлага в България
И добре, че не се предлага.
нед ное 22, 2020 3:50 pmvalentino_g написа:
При мен е направи си сам.
Да не те плаша, но с тези бетонни коминни тела и залепена дървена покривна конструкция до комина има реална опасност от пожар.
Докато спиш покрива може да изгори:-(
valentino_g - специалист
Комина е Schiedel uni plus.Шоп, все още ли мислиш че има опасност от пожар?Допълнително ще има вата м/у гредите над и под тях.
Здравейте,

Благодаря, че толкова много хора споделиха опит и съвети, чак се изненадах приятно :) !
Прочетох още вчера сутринта всичко до тогава, но реших да не губя време в писане (и бях прав, шапката я поставих около 17:00, когато слунцето почти го нямаше).
Реших да ви послушам и го направих с твърди подпори. Получи се стабилно. Заварявах, но много внимателно и с почивки да може да изстива метала.
Фундамента продължава да не ми харесва и мисля до го подлея още веднъж като изрежа част от това битуумното платно около него (и без това "майсторите" го залепиха много зле.. дали изкара и година преди да протече). Догодина мисля да пробвам системата с течна гума върху покрива като тренировка за гаража и работилницата (ще ртаботя сам, така съм решил вече, че от майстори само патя... нищо лично просто рядко се намират точни хора или такъв ми е късмета :D ).
Прикачен файл:
20201122_164042.jpg
Прикачен файл:
20201122_164059.jpg
Прикачен файл:
20201122_164128.jpg
Прикачен файл:
20201122_164232.jpg
Ще послушам и Шоп за пожарната безопасност. Гледам из другите теми колегите споменават за каменна вата, та мисля на това да се спра. Вероятно ще е от модела с фолиото, че иначе не знам как да го закрепя това чудо, че и мрежа, че и ъгли. Ще е голямо предизвикателство да изглежда добре :-D
Чудя се тази вата колко да е дебела... може би 5 см. и как се закрепя? Ако взема такава с алуминии от едната страна предполагам, че ще мога да я нарежа на правоъгълни парчета после някак си (хартиено тиксо ? или нещо подобно) да я закрепя около комина след което ъгли мрежа и флексово лепило. Може би върху алуминия бетон контакт или нещо подобно ? Ще разгледам и за клипчета в нета разбира се.
Снощи за първа вечер паднаха под 0 температурите... дано да е дръпнало достатъчно. Със самата зидария реално приключих към 15 часа следобед после мрежички на фугите само и измазване с огнеупорно лепило докъдето стигна материала.

ОК, благодаря отново и успешна седмица на всички !
П.С. Успех и с проектите, моя ще продължи другия уикенд до тогава ще надниквм към темата от време на време.
Sandman - специалист
Има си лепила за каменна вата принципно, не ти трябва тиксо :)

Тема "Укрепване на комин." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: