• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, искам да си направя бюро.

ПДЧ-то е 18мм от практикер. Горната плоскост се свързва към страничните с ъглови планки. По една от ляво и по една от дясно.
Пускат се обикновенни(3.5х50) или евровинтове от горната към страничните плоскости.

Мога ли да мина без да ползвам дибли? Каква ще е разликата в здравината на конструкцията?
stefanjor - специалист
Можеш да сложиш дибли и пак да не е здраво.
Здравината зависи от конструкцията.
Драсни една схема на бюрото и съм сигурен, че ще получиш много конструктивни съвети.
пет дек 11, 2020 11:48 amstefanjor написа:
Можеш да сложиш дибли и пак да не е здраво.
Здравината зависи от конструкцията.
Драсни една схема на бюрото и съм сигурен, че ще получиш много конструктивни съвети.
Чудя още дали е да е просто едно нормално бюро или да е ъглово.
Начертал съм ъгловия вариант.
Не знам при такава конструкция дали едната 'летяща' плоскост ще се държи здраво от дългата ъглова планка(вижте чертежа), която съединява двете плоскости.

Размерите са 180х80 см и 150х80 за двете горни плоскости. Страничните са 80х63 височина.
Ето чертеж https://smallpdf.com/shared#st=10c5c686 ... lt&rf=link, без размери. Не можах да ги сложа.
Някаква визулиазция - https://beta.sharecad.org/viewer#e93ade ... 97a39e7518
miliad - майстор
Конструкцията не струва.
Отвори някой каталог с офис мебели и позяпай малко.
При тия размери ще ти се сгънат плотовете.
И практикер ти продават ПДЧ то на поне 20лв/м2. В складовете започва от 10лв.
пет дек 11, 2020 1:22 pmmiliad написа:
Конструкцията не струва.
Отвори някой каталог с офис мебели и позяпай малко.
При тия размери ще ти се сгънат плотовете.
И практикер ти продават ПДЧ то на поне 20лв/м2. В складовете започва от 10лв.
В практикер го гледам. Веднага като го начертах, видях че размерите на листа там са 2070х2800, тоест ще мога да направя ъглова част от едно цяло парче.
Целя се в нещо такова, но по-голямо - https://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=27&pid=126460
Без проблем мога да изпълня нещо подобно на това и мисля, че ще е здраво - https://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=27&pid=71074
, но не ми харесва че е с 4 опорни точки и се губи свободно пространство за краката в ъгъла. Целя се към 3 и минималистичен дизайн.

Мисля за Г образна горна плоскост 230х150х80 дълбочина, по два метални крака във всеки край и един в ъгъла. С разпънки отзад.
floydogi - специалист
Прав е колегата - при тази дължина 18мм ПДЧ ще се гъне като вестник. Мисли за напречно укрепване отдолу. Мислил ли си за крака вместо страници? Можеш повечко да сложиш. И преосмисли захващането - много грозно ще е винтовете да се виждат отгоре.
Edit: Сега видях, че си писал. Много ти е оптимистичен проекта - това с 18 мм няма как да се случи, а в практикер абсурд да ти изрежат плоскост по този начин. Виж по цеховете за разкрой дали ще могат така да го срежат.
пет дек 11, 2020 2:16 pmfloydogi написа:
Прав е колегата - при тази дължина 18мм ПДЧ ще се гъне като вестник. Мисли за напречно укрепване отдолу. Мислил ли си за крака вместо страници? Можеш повечко да сложиш. И преосмисли захващането - много грозно ще е винтовете да се виждат отгоре.
Edit: Сега видях, че си писал. Много ти е оптимистичен проекта - това с 18 мм няма как да се случи, а в практикер абсурд да ти изрежат плоскост по този начин. Виж по цеховете за разкрой дали ще могат така да го срежат.
Ето с крака го с крака - https://smallpdf.com/shared#st=d00b4684 ... lt&rf=link
Най-вероятно ще трябва да сложа още един крак на ъгъла. Защо практикер не биха го изрязали? В краен случай, ще си вземе целият лист и най-евтиното зеге, но нямам толкова голямо работно пространство и с кантирането не знам как ще се оправя, не знам дали се продават отделно кантове.

ПДЧ-то от последния чертеж колко би се гънало? Ако мина на нещо по-дебело?
stefanjor - специалист
При тези размери задължително трябва да има нещо при вътрешният ъгъл- крак, страница...
Практикер и Сие режат само под прав ъгъл правилни четириъгълници.
Не съм много сигурен, но май имаше някакви луминови лайсни за свързване на две плоскости. По- добре е от разни планки.
Плот 18 мм ПДЧ- наистина има вероятност да се поогъне.
floydogi - специалист
Ми не мога да ти кажа точно колко, но доста ще се гъне, а ако го няма и крака във вътрешния ъгъл може и да се скърши там. Аз бих го направил от 25 мм ПДЧ, и бих дублирал гръбчетата с по-тесни парчета някъде към средата на плотовете, страници също бих добавил за стабилност. Тогава може да се пробва и без вътрешния крак.
Разкроя на плоскости не е толкова проста работа, колкото си мислиш. Прави се на специални машини с подрезвачи, за да стават чисти срезовете. В практикер мисля че нямат подрезвач и от едната страна ръбът става нащърбен - поне на мен така ми рязаха преди 2 месеца едни парчета. Та въпросът е дали тези машини могат да ти разкроят плоскост на Г. Търси в Гугъл разкрой и кантиране, звъни и питай.
Това със зегето не искам изобщо да го коментирам.
Сега докоснах 18 мм пдч, наистина е много слабо. Бъркал съм се с 25 мм и мислех, че мога да намеря още по-дебело. А то по-дебело(50 мм) не мога да намеря в моя град. Преди време съм правил разни шкафове от 25 мм пдч, но с много рафтове. Рязани със зеге ставаха перфектно нивелирани накрая и държаха по 300кг, ама си имаха страници навсякъде, де..
С малко по-трезвен поглед виждам, че 38/50 мм с още малка промяна на конструкцията е единственото работещо решение.
Другият вариант е с крака/страници на всеки 80 см и обков.
  • 1
  • 2

Тема "Бюро без дибли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: