Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Забелязах индикатор за настъпил момента за почистване на пелетния котел експерт. Става дума преди да пропуши. Тогава е ясно. Температурата на вратата се качва до 75-80° на мощност 1. След почистване на котела температурата е до 55 градуса без значение колко интензивно гори вътре. Измервам с безконтактен термометър в центъра на вратичката, където е заготовката за отвор за монтажа на горелката (моята е отляво).

Не разбрах каква е причината да гори назад и да не гори отпред в началото на муцунката. Освен от пелетите и пълно отделение с пепел под капачето, какво друго? Бъркал съм с тел навътре през капачето и уж е чистичко.
Когато гори назад, увеличаването на въздуха влошава нещата. С прекалено намаляване на въздуха пак не става. Има едно средно положение на вентилатора, което обаче зависи от напрежението (волтажа) и от идващите по шнековете пелети. Когато пелетите идват ритмично и както съм им задал да пристигат, може цял ден да гори безгрижно със звук от горене на пелети, а не само вентилатора да се чува. Дойдат ли 3-4-5 пъти от п1 като за п2 или още по-лошо, като за мощност 3, огънят се задушава, пада температурата в скарата и бучката е въпрос на време да се образува, отворите за обдухване отпред за препречени и почва да гори само назад. Без да се премахнат слепилите се пепеляци, каквото и да се прави по настройките, няма да стане по-добре.
Само веднъж горих олио, при което когато и да отворех вратичката, винаги отворчетата за въздух по краищата бяха ясно видими. Това е 1 път за 4 години.
pechkata - специалист
пон дек 21, 2020 9:21 pmandy_forresite написа:

Не разбрах каква е причината да гори назад и да не гори отпред в началото на муцунката. Освен от пелетите и пълно отделение с пепел под капачето, какво друго? Бъркал съм с тел навътре през капачето и уж е чистичко.
Когато гори назад, увеличаването на въздуха влошава нещата.
От горелката е Анди - горивната камера се пълни със отлагания от недоизгоряло гориво...
Иска по редовно чистене - при горене на макс с буфер го няма...
andy_forresite - майстор
Няма неизгоряло гориво, а слепващи се в буца пепел пелети. Чистих всяка сутрин горелката и после веднъж в седмицата и е същото. С другите пелети (вече на 3 години) се виждат отворите за въздуха когато и да отворя вратата. Токът падаше до 900 оборота, после се качваше до 1240 и няма буци, няма слепвания, повдигане нивото на огъня и т.п. простотии. Осветеност 178-188. Колкото пелети дойдат, толкова горят и толкова топлят. Сега ръчкане, стабилизатор ... Да приемем че не разбирам бъкел и не знам какво е горелка. Опитах абсолютно всички възможни комбинации от подаване, пауза и обдухване. Не може без ръжен.
kalin72 - майстор
Анди, пак ли същия проблем :) И това с дървесните пелети ли? Каква температура на водата поддържаш? Какви са стойностите на трите степени?
При мен все още всичко си работи както трябва, въпреки, че намалих стойностите на подаването и паузата с 30% за трите степени.
Вярно, че на седмина веднъж ръчкам с отверката в паницата, има малко нагар, но съвсем не е проблем.
Очевадно при теб има нещо, което пречи на горелката да работи нормално.
pechkata - специалист
вт дек 22, 2020 5:59 pmandy_forresite написа:
Няма неизгоряло гориво, а слепващи се в буца пепел пелети. Чистих всяка сутрин горелката и после веднъж в седмицата и е същото. С другите пелети (вече на 3 години) се виждат отворите за въздуха когато и да отворя вратата. Токът падаше до 900 оборота, после се качваше до 1240 и няма буци, няма слепвания, повдигане нивото на огъня и т.п. простотии. Осветеност 178-188. Колкото пелети дойдат, толкова горят и толкова топлят. Сега ръчкане, стабилизатор ... Да приемем че не разбирам бъкел и не знам какво е горелка. Опитах абсолютно всички възможни комбинации от подаване, пауза и обдухване. Не може без ръжен.
Аз мисля да сменям горелката със такава че буфера ще е скъп...
http://ladjov.com/produkt/%d0%bc%d0%be% ... %87%d0%bd/
При тази няма да има такива проблеми...
Rumen89 - специалист
вт дек 22, 2020 6:20 pmkalin72 написа:
Анди, пак ли същия проблем :) И това с дървесните пелети ли? Каква температура на водата поддържаш? Какви са стойностите на трите степени?
При мен все още всичко си работи както трябва, въпреки, че намалих стойностите на подаването и паузата с 30% за трите степени.
Вярно, че на седмина веднъж ръчкам с отверката в паницата, има малко нагар, но съвсем не е проблем.
Очевадно при теб има нещо, което пречи на горелката да работи нормално.
При мен също има нагар и чистя горелката веднъж седмично.
Пробвах със стаен термостат, след това по температура на водата и термо глави, но отново имаше нагар.
Някой пак ще похарчи пари, но поне ще иде в другата тема.

Анди, понеже сега доизгарям пелети, естествено вървят и експерименти.
Работа на 10+ киловата, нямат нищо общо с работа на 18-19 киловата.
Съгласен съм, че и пелетите имат значение. Виждал съм безгрижна работа на 5-7 киловата, но на 5, с буклучави, въобще не искам да си помисля как ще е.
Безгрижното отопление е само с качествени дървесни пелети и правилни настройки на съоръжението.
Днес видях на 9.5лв. чувалчето.........е няма да плащам празниците на търговци, дето като дойдат в България, минават българите.
Някой ден ще купя няколко чувала, ей така, да видя дали е оправдана двойната цена.
ves-ko - специалист
пет дек 18, 2020 10:51 pmves-ko написа:
пет дек 18, 2020 10:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
[... Не вярвам и с твоят да има проблем, но знам ли- вече допускам и това.
...
Утре ще я огледам по-обстойно за какво иде реч, преди да я запаля.
Дойде ред да покажа как изглежда горивната камера и вътрешния шнек на мойта горелка RB-20 Star и да питам:
Нормално ли е и така ли трябва да изглежда?
Ако 'не' - то къде евентуално е проблема.
Шнекът си се върти и подава пелети, но при това потраква.

Въдео:
https://www.youtube.com/watch?v=YezGa5g_fGc
pechkata - специалист
вт дек 22, 2020 7:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой пак ще похарчи пари, но поне ще иде в другата тема.

Анди, понеже сега доизгарям пелети, естествено вървят и експерименти.
Работа на 10+ киловата, нямат нищо общо с работа на 18-19 киловата.
Съгласен съм, че и пелетите имат значение. Виждал съм безгрижна работа на 5-7 киловата, но на 5, с буклучави, въобще не искам да си помисля как ще е.
Безгрижното отопление е само с качествени дървесни пелети и правилни настройки на съоръжението.
Днес видях на 9.5лв. чувалчето.........е няма да плащам празниците на търговци, дето като дойдат в България, минават българите.
Някой ден ще купя няколко чувала, ей така, да видя дали е оправдана двойната цена.
А нали уж тези горелки горяха всичко - некачествени - слънчоглед - костилки и др. ...
И то кво се оказа че Притито по добре гори костилката от Грейко... :?
Ако Грейко беше на онези 5 тона от Керпедена слънчоглед със 30/40% пепела щеше да хвърли кърпата...
Ама Притито ги пребори... :-D
Аз я нарочих тази горелка на провал още като я запалих - със тези ограничения от Грейко още по зле стана работата... :finga:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: