• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Монтаж, топло и звукоизолации.
deianr - специалист
Здравейте.
Ето скица на апартамента, като със зелени петна съм отбелязал местата, където избива мухъл на тавана.
Изображение
Кратко инфо:
Апартамент в панелен блок, последен етаж, PVC дограма. Изолация има на всички външни стени - външна 5 см EPS-F и вътрешна 3 см XPS, все на Austrotherm. Изолация на тавана няма.
В кухнята има аспиратор, мухъл се появи на 2 петънца между трегера и тавана (стената + трегера са изолирани отвътре + отвън до козирката на терасата, но не и над нея).
В хола има климатик и там между трегера и тавана почти няма, само някакви наченки, но тапетите бяха посивели и го забърсах. Не се е появявал наново засега. Има едно петънце в ъгъла към коридора с банята.
В банята целият таван над душа е влажен и има мухъл, сложих електрически вентилатор и се надявам това да се оправи. Оттам беше почернял и тавана в коридора пред банята.
В едната спалня има мухъл на тавана над трегера (отвън този път стиропорът е застъпен нагоре). Също имаше сиво по тапетите, които забърсах (падна много лесно) и не се е появявал пак.
В другата спалня има мухъл в ъгъла на тавана над трегера и на тавана в ъгъла на външната стена.

Надявам се мухълът в двете спални и коридорчето да намалее след като сложих вентилатор в банята.
По изолираните външни стени няма грам мухъл, всичко избива или по тавана в близост до трегера, или по тапетите на другите стени на стаите, които не са изолирани, но уж са към съседни апартаменти.
Засега се отоплява само в хола, скоро и едната спалня.

Какво евентуално решение ще ме посъветвате за справянето с тази гад в конкретния случай?
ПС: няма течове.
Rumen Iankov - специалист
Докато не се изолирате и тавана ще го имате този проблем.Другият вариян е влагоуловител.
deianr - специалист
Мога ли да изолирам не целия таван, а само ивицата над трегера и да го направя отгоре (не откъм стаята, а в междупокривното пространство на блока, няма таванско).
Страх ме е да не преместя точката, в която се получава мухъла някъде другаде (по-навътре примерно). На тези места заради термомост ли се получава?
А по тапетите защо ми се получи леко сивкаво покритие в двете стаи...
Искам преди да правя нещо, да съм абсолютно наясно с причините за появата му и да подходя инженерно, а не на принципа проба-грешка.
ПС: стъклата през нощта яко се изпотяват и сутрин бърша много вода от тях. Явно поради топлата изолирана стена, всичко кондензира по стъклопакета. Това може ли да се предотврати?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
стъклата през нощта яко се изпотяват и сутрин бърша много вода от тях. Явно поради топлата изолирана стена, всичко кондензира по стъклопакета. Това може ли да се предотврати?
Това е по-добрият вариант! Щом има влага, все някъде ще избие. Бърши и не мъркай :) .
velsi - Почетен майстор
Първото нещо, което трябва да направиш е да осигуриш сериозна вентилация на банята. От скицата ти ясно се вижда, че там е основния източник на влага. В никакъв случай не оставяй вратата на банята отворена след ползване. По-добре влагата да си остава в банята, отколкото да се разпространява по съседните помещения. Не случайно имаш повече проблемни места в двете спални, граничещи с банята, отколкото в кухнята - другия източник на влага в едно жилище. Ако трябва избий някакви отвори за вентилация в банята (последен етаж си), но реши първо този проблем. На следващ етап направи изолация на таваните, но не частично и по-добре отвътре. След като вече имаш вътрешна изолация по-добре е да я продължиш.
deianr - специалист
Благодаря за съвета. Мисля, че проблемът с банята съм го решил - вентилаторът е 150 м3/час и смуче яко и го изкарва през отдушника. Само за няколко дни при включване успя леко да изсуши влажните стени и таван. С датчик за влага е и първия ден работи много часове докато изключи. Сега вече си включва и изключва при нужда. Но прави сте, досега банята се проветрябваше през едната от двете спални произволно и вратата на банята стоеше отворена 90% от времето, защото си имаме и домашен любимец, който прихожда вътре:)

А тъй като таваните и без друго са ниски (2,50м) и има климатик, секции почти до тавана... вътрешната изолация на тавана е малко сложна. Какво мога да сложа отгоре върху плочата във въздушната възглавница на блока и ще върши ли работа? Там е много тясно, но приведен ще мога да налепя нещо. Как да прекъсна този проклет термомост, който се получава между трегера и тавана.
А с лекия мухъл по тапетите дали ще се реши проблемът след като вече влага от банята не излиза към стаите? Вътрешна изолация на вътрешните стени не мисля, че е удачна, но вие кажете.
Master_Kenobi - V.I.P.
Rumen Iankov написа:
Докато не се изолирате и тавана ще го имате този проблем.
Със същите шансове за успех бих могъл да ти кажа: Докато не махнете вътрешната изолация ще го имате този проблем. Но...
Не мърдай за сега. Без излишни движения, щом проветряваш банята от скоро. Проветрявай я добре, дръж я затворена, проветрявай и другите помещения повече и напролет пак пиши какво е станало.
Късмет! :)

П.П. Впрочем, имаш ли представа как е било преди изолирането? Двете изолации едновременно ли са поставяни? Коя първо? Защо е поставена и втора? Как беше преди поставянето на втората, само с първата?
deianr - специалист
Външната и вътрешната изолации са поставени едновременно. Преди тях беше гол панел - всички външни стени бяха почернели от мухъл (но тя и старата дограма си пропускаше вода) + таваните покрай външните стени. След изолациите по външните стени няма нищо, остана само по тавана.
Spokoiniq - майстор
картон с вата ти е решението, правиш мостове горе и мухлясва.6 см от тавана не са много,прежали ги
Master_Kenobi - V.I.P.
deianr написа:
Външната и вътрешната изолации са поставени едновременно.
Да бяхте сложили малко по-дебела външна изолация, ако е необхидимо и изобщо да не се занимавате с вътрешна! Така или иначе, са висели "алпинисти" отвън... Жалко! :( (Майсторите ли ви казаха да изолирате и вътре?)
Моето мнение ти го казах - не мърдай за сега и проветрявай!

П.П. А описаната ситуация просто е като по учебник. Всички любители на вътрешна изолация, да додат тука и да четат! Само, ако може да се въздържат от още по-щури и набутващи идеи! :sad:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Решение на проблем с мухъл в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: