• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте,
предстои ми изграждане на сондаж около 10 метра х 200мм, който ще си правя сам. Ще ползвам PVC тръби за сондаж (с нарези фабрично) 10 метра х 160мм. Сега стигнах до избора на помпа. Четох доста за помпите и първо мислех да ползвам вибрационна, но после прочетох, че може да протрие тръбата и да я спука (макар, че при мен поливането и ползването няма да са никак много) и затова ще се насоча към ротационна потопяема - нещо подобно като модел: https://tinyurl.com/ycjl54cr (не съм се спрял на тази, а я давам като пример за модел и параметри, затова моля не започвайте спорове от вида "ма що от ОЛХ" или "не си взимай от този производител, а от онзи" или "аз ползвам само еди кой си магазин" и др.). Но тук проучвайки нещата ударих на камък. Имам въпрос, на който продавачите не могат да отговорят. Ще взема помпа, която е с поплавък за всеки случай, защото така помпата ще е защитена, но повече ме притеснява не липсата на вода, а какво се случва, когато помпата е включена, но за момент не се използва. Въпроса, който ме интересува е следният:

Когато помпата е включена към мрежата тя започва да нагнетява вода в мъркуча, за да я изпомпа. Това е ОК, това и е работата, но когато мъркуча е с пистолет за поливане, който в момента не е включен и не тече вода, то какво се случва с помпата? Тя спира ли да работи стигайки някакво налягане или продължава да работи опитвайки се да изкара водата, което може да я изгори ако това продължи по-дълго време? Или да кажем ако я вържа към водоструйка - тя не работи непрекъснато. В момента, когато водоструйката изключи какво се случва с помпата? Ако помпата продължава да е под напрежение то има ли вариант да се сложи някакъв пресостат (и може би разширителен съд) или при тези помпи този вариант го няма?

Ако това не е подходящо трябва ли да вместо да взимам потопяема помпа да мина на вариант нещо като хидрофор примерно като тази https://tinyurl.com/ydfy9bh2 но тогава как ще стои навън, няма ли опасност да замръзне и да стане беля зимата дори да я сложа в шахка, която мога да изолирам?

Предварително благодаря!
шоп - майстор
Питай продавача какво значи витлова помпа? Да не се окаже винтова :cool:
Как мислиш да вкараш тази помпа с поплавък в тръба ф160? Тя става за кладенец.

За мен най-правилно е да биеш сондажа и да видиш ниво и дебит, да го разработиш и тогава да мислиш за помпа.
kozl - майстор
Изключи винтовите помпи щом има възможностт да спираш струята.
Търси центробежна потопяема. Тя няма да изгори при работеща помпа и спряна струя, но повечетио потопяеми помпи се охлаждат от водата и като няма дебит може да прегреят при продължителна работа.
Не си писал каква е смукателната височина при ниско ниво във сондажа, но ако смуче от дъното и височината е над 6 метра по-добре потопяема помпа. Ако предвидиш шахта, и шахтата е дълбока, смукателната височина намялява с дълбочината на шахтата и сигурността против замръзване на смукателната помпа се увеличава колко по-дълбока е шахтата. Разбира се трябва да има и топлоизолиран капак на шахтата, та да не вее студ вътре.
Поплавък в сондаж Ф200 мм как си го представяш :? На поплавъка му трябва ширина за да плува. В диаметър 200 мм и според зависи колко е Ф на помпата може да се закачи и да не изключи при понижено ниво. Може да се измисли някаква стойка към потопяемата помпа, на която да се върже поплавъка та да се климбуца безпрепядствено в тръба Ф200 мм, но мое и да се не получи :?
Да ама нещо не съм прочел правилно, то било Ф160 мм, а това е външен диаметър, па вътрешпния сигур е към 150. Та този вид поплавъци са неподходящи и тогава помпа без полавък и външен висящ или електронен полавък.
dragozow - майстор
Сондажна с един умен пресостат и един хидрофорен съд би решила всичко.
шоп - майстор
пон яну 04, 2021 4:57 pmkrasi92 написа:
https://bauhaus.bg/potopyaema-dalbochin ... ic/p/31410 .Това би трябвало да ти свърши работа.
абе трудна работа да навре ф150 в тръб с ф160 външно:-))))
Малко да се деформира тръбата и пласмасовата помпа е вечно погребана, ако изобщо работи тогава поради затруднено охлаждане.

Абе то сондаж няма...
От това, което виждам до тук ще направя сондажа по-плитък и ако изкарам вода на по-високо ще сложа една такава https://www.onlinemashini.bg/samozasmuk ... tra-/13262, ако не ще го мисля. От двете страни комшиите имат помпи единия на 4 метра и каза, че още на 2.5 е извадил вода, но за да се застрахова я набили на 4. Ще пуснем на 5 метра - ако излезе добре, ако не .... продъжаваме. Едно време тук където ми е къщата е минавала река Искър. Тук хората мазета нямат щото се пълнят с вода зимата. Един комшия си направи етаж като сутерен около 2 метра е в земята и към 70 сантиметра нагоре. Въпреки хидроизолации и дренажи имаше 40 сантиметра вода!!!! Седмица и повече помпа непрекъснато с една малка помпа и водата не спада. Накрая извика камион да я дръпне и на 2-3 курса я изтеглиха. Ама пак се напълни след това. Сега се оправи, ама какво е правил не знам. Май слага някакви допълнителни хидроизолации. 2-ма комшии имат канали в гаражите на кота 0 и зимата каналите се пълнят с вода и се налага отводняване, ама веднага се пълнят пак. Така че се надявам на 5 метра да имам вода. Ако не ще копаем на 10. Ако на 5 извадя - хидрофор, ако не ще мисля за циркулационна помпа.
dragozow - майстор
Ако имаш вода толкова плитко, защо не копаеш кладенец? Или викни багера направо.
пон яну 04, 2021 6:53 pmdragozow написа:
Ако имаш вода толкова плитко, защо не копаеш кладенец? Или викни багера направо.
Много е малко мястото и за двете и за кладенец и за да влезе машина. Тясно и неудобно. Затова и на ръка ще въртим. Пак с машина де, но малка ръчна. Самоделка на принципа на тези

https://sdbafang.en.made-in-china.com/p ... -Sale.html
floydogi - специалист
Както казаха - изкопайте, вижте какво и къде ще се покаже, слагайте евтина вибрационна да го поизчисти, и тогава пак тук. Въпросната ще я движите нагоре-надолу така или иначе, и за няколко месеца няма да избуши тръбите, спокойно. После е лесно, dragozow го е написал.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно потопяема помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: