• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Раде, извинявай че не е по темата ти!
Анди, не е за твоето жилище тая убавина.
Имаш проблем, в проблемния клон, с майсторията на полипропиленчика, който проблем те кара да създаваш абсурдни теми. Не съм писал там, щото е за затриване. Налепи си стереоПорче на къщето! После.....после ше си по помъдрял и не знам ко сабята ше покаже.
Раде, Анди е като кукувица. Така и не създаде собствена тема с проблемите си.
Извинявам се за последно, да знайш!
LazarGanev - "Велик майстор"
пон дек 09, 2019 10:09 amradius написа:
1 колектор 6 позиции + 1 колектор 5 позиции. Тръбите до тях са ППР 32 стъклонапълнени, нямам спомен за вътр. диаметър, но са си дебелостенни. Вътр. може би 22.
Пак ще поясня за делта Т 2 градуса, да не говорим за слаба циркулация.
Не знам защо бях останал с убеждвние, че къщата е по-голяма :? . Делта Т 2 градуса е много добро постижение, аз с 28-80 не мога да го постигна
boqnkov - специалист
Доста интересна тема. При мен цикъла на ТП вода - вода с подово е 5мин. работи и 25 почива в днешния ден. И аз се притеснявам за компресора, ама колкото изкара толкова. Филма с буфер ми идва плашещ. Системата съм я опростил максимално. Без термостати, задвижки и дебитомери. Даже и бойлера ми е на ток. Зимата водата е много студена и се чудя как бих могъл и дали ще си заслужава да вържа последователно един бойлер преди електрическия в който водата да е 30гр. от енергията на ТП и електрическия да я доподгрява. И дали въобще ще е рационално това...Циркулационната не спира и ТП се управлява от температурата на водата в системата. В момента вкл. изкл. е 25/33.5. От 29.10 до днес съм на 250кв.ч. за 90кв.м къща. @radius, с какви настилки си?
radius - майстор
Ламинат и гранитогрес.
При теб работи 5 мин., но на макс ( т.е. и КОП-а не е толкова добър) и затова почива 25 мин. При мен работи на минимум от старта.
Затова все повече не виждам смисъл дори и от препоръчвания паралелен буфер, защото ако трябва да го топля до по-висока темп. отколкото ми трябва, а ще трябва, язък за икономията.
Старта на инверторния компресор няма нищо общо със старта на неинверторния. При мен звука е галещ ухото, а не стряскащ. Най-вероятно се притеснявам неоснователно за компресора.
В това време се чува повече шума от вентилатора, колкото компресора.
LazarGanev - "Велик майстор"
Понеже имаше някакви изказвания, че било заблуда, че подовото е буфер :cool: , да споделя моя експеримент. Преди няколко дни, в неделя писах, че спирам термопомпата, че в къщи стана 25*С и не се живее, та снощи (сряда) чак моите в къщи се усетиха, че бавно-бавно температурата в къщи пада - "А бе нещо е хладничко май?". Викам колко да е хладно - 22*С. Ако знаят, че отоплението е изключено ще ме утрепят профилактично, за да не правя друг път тъй :-D . Ама то на хладно по-добре се спи, сутринта всеки по своя път и тази вечер (четвъртък) реших да пусна пак ТП, да не ме усетят. Температурата в къщи пак беше 22*С. Значи за 4 дни (96 часа) стайната температура е паднала с 3 градуса - от 25 на 22*С. Сега ще я оставя да работи 3 дни - петък, събота и в неделя вечер ще я спра и ще се отчета тук колко градуса е в къщи. И може да си я карам тъй - 3 дни работи, 4 почива... :cool:
шоп - майстор
чет дек 12, 2019 7:28 pmLazarGanev написа:
Понеже имаше някакви изказвания, че било заблуда, че подовото е буфер...
Така се изказах относно функцията на подово като буфер на ТП за да няма циклене.


Иначе за това, което си написал е така.

При мен ТП при тези в момента вънщни температури -5 +5 работи само на нощна ел. тарифа от 22.00 до 06.00
radius - майстор
Искам да дам официално изявление по последния ми проект с 1000лт съд и 2 серпентини. Оказа се, че тази система не работи както ми се иска, т.е. ефект няма. И как да има като сега се топля с 26С подаваща вода и то само по няколко часа на ден ( с моментна консумация 650Вт)! Дори да има ефект е незабележим, следователно няма смисъл от подобен тулуп в иначе просторното котелно. Учудващо, че съда се загрява до температурата на серпентините, дори при тези малки температурни разлики, но понеже това става бавно, не е приложимо в случая.
:| Изобщо, при положение, че не съм съгласен да загрявам някакъв буфер до по-висока температура отколкото ми е нужна в момента ( заради падането на КОП-а), то не виждам как да ползвам буфер. Поне които системи са ми известни, все загряваш буфера до повече от нужното за кратко време и после ползваш съхранената енергия.
Серпентините си намериха нов собственик, остава бидоня, ако някой го иска за 50лв. да си направи компостер :drinkers:
пет дек 20, 2019 1:10 pmradius написа:
:drinkers:
На ко мяза туй нещо? Квадратен бидон в метална клетка ли е? Пусни линк или снимка!
radius - майстор
Ей :axe: има снимки
viewtopic.php?f=10&t=58768&start=320
С отрязана горница е, демек е кабрио и леко сълзи долу при крана. Като казвам сълзи, значи сълзи, не тече. Продавам го на доставна цена :lol: :lol: :lol:
radius - майстор
Изобретих буфер за моята система, ефективен, не заема място и БЕЗПЛАТЕН :lol: .
А именно-самото подово, замазки, къща. Лошото на тази "система" е, че трябва да се натиснат 3 бутона, ще го преживея.
Т.е., ако температурите са над 3С ползвам тази схема, ако са под 3С, машината си работи нон стоп без да цикли.
Какво правя, контролера има таймер до 5 периода на ден, за всеки ден може да е различно (за мен ненужно). И съм си настроил да работи 5 пъти по 2-3 часа, и за да компенсирам по кратката работа, вдигам температурата на водата с 4С. В къщата не се усеща изобщо спирането за няколко часа, така че на комфорта не се отразява.
Остава усещането, че ще харчи повече заради по-високата зададена температура на водата. Но при +5, 10, 13 С дали прави 28 или 32С на водата, разликата в КОП-а е малка, така че мога да си затворя очите.
Ето как изглежда работеща нонстоп и на паузи (по спомен беше 8-9С оня ден):
Прикачен файл:
timer.jpg
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: