Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
шоп - майстор
Лесена и ефектна ревизия и от мен:
на плочката с монтажно лепило закрепяме 4 магнита в краищата, който контактуват с шнаперчета или директно във метална рамка.
Christo - майстор
Аз гледах в Youtube как го правят руснаците. https://www.youtube.com/results?search_ ... 0%BE%D0%B9 Има различни варианти, приложми и при нас. Погледайте, може да си харесате нещо. Аз ползвах акрилна вана. Имах преди ремонта емайлирана и съм по-доволен от акрилната. По-лека за монтаж и не държи студено. По железариите се продават ревизионни отвори за вана с различни размери. Моят представляваше кутия от поцинкована ламарина. Капакът се захвща за касата с доста силни магнити. https://www.masterhaus.bg/bg/product/20 ... -pvc-metal Може да има и други модели. Купува се такъв, че размерите му да съвпадат с размерите на плочките. Отворът се съобразява с подредбата на плочките. Плочките се лепят сухи върху капака на ревизионния отвор с някакакъв силикон. Фугират се също със силикон но в цвета на фугиращата смес, така че да не личи къде е ревизията. Стените зад ваната и подът под нея се облепват с плочки или се обработват с подходящи импрегниращи смеси, така че да не пропускат влага. Всички фирми, произвеждащи лепила и силикони имат система за подготовка на стените във влажни помещения. По сайтовете им има ограмотителни клипчета и брошури. Хубаво е да се купи всичко от една фирма и да се следват указанията. Има специална лена, която се лепи по ъглите, за да се предотврати компрометиране на хидроизолацията при евентуално пропукване в ъглите. Хидроизолира се навсякъде, където има шанс да се пръска интензивно с вода. Аз го направих до тавана. Едва върху така подготвената основа се лепят плочките. Не оставяйте някой каскет с молив зад ухото да решава кое как се прави, защото когато стане белята, той ще е някъде далече, пък проблемът ще си е изцяло ваш. Може да се предвиди сифон под ваната или път за водата при евентуални течове, така че да не стават трагедии при евентуално протичане около сифона или пък покрай ваната. Поздрави и успех!
Последна промяна от Christo на съб апр 11, 2020 5:14 pm, променено общо 2 пъти.
zz_stefanov - майстор
Вчера гледах това в бриколаж, но фугата ще си личи.
https://mr-bricolage.bg/komplekt-revizi ... r/p/902775 :)
radius - майстор
съб апр 11, 2020 4:03 pmшоп написа:
Лесена и ефектна ревизия и от мен:
на.
Ефектна не е, фугата нали е празна и се види...
Иначе в другата баня съм с магнити и не че ме дразни празната фуга, ама все пак...
nautilus33 - майстор
В нета видях клипче, на челен панел за вана с вградени плъзгащи се вратички. Някой срещал ли е такъв в България? допада ми като вариант, защото може да се прибират разни по-дребни препарати в пространството под ваната :)
chapara - майстор
Айдееее, типично по нашенски :-D Знаеш ли колко е растоянието между пода и дъното на ваната :razz:
nautilus33 - майстор
Ами не :) Вана още няма, но реших да проверя как да я затворя преди да я купя, за да знам как да действам.
chapara - майстор
Ми няма място, единствено че може да се ударк и компрометира сифона и преливника. Тук са дадени доста решения, избирай.
kozl - майстор
Некои си мислат за вани, други как да се отърват от тех :?
По Коледа премахнах ваната на тъста оти им не требе вече , пък и по зле, пречи им в тясната баня. Зад и под ваната немаше плочки, та долепях. Сега пода е в два десена, че не намерих от същите подови плочки. На всичко отгоре сифона в пода се оказа запушен с втърден вероятно циментов разтвор, та смених и него. Никаква ревизия нямаше кам сифона на ваната. Стените за ваната иззидани със здрави плътни тухли и под ваната също три реда, два в краищата и един в средата, на които лежеше ваната.
Добре, че ваната не беше чугун, а ламарин, та я изнесох сам.
Та колко към над 20 г. и без ревизия на ваната :roll:
nautilus33 - майстор
Продават ли се някъде комплекти за монтаж на смесител върху вана, т.е. стоящ, а не на стена? Нещо като хромирани крачета са, и всеки смесител може да се хване към тях, вместо към УКБ на стената. Търсих, но не успявам да открия нищо, а не знам как се наричат точно. На линка може да се види за какво иде реч, ако не съм се изразил както трябва.


https://www.ebay.co.uk/itm/Vado-Ascent- ... %3A2334524

Тема "Вградена вана с плочки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: