Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср фев 03, 2021 12:06 pmpepi3196 написа:
Мир и любоФ :-D
....докат настане време за бой. С "Мир и любоф" е препоръчително, но всичко си има граници. Историята помни и попове с пушки.
Бегом в другата тема со кротце, со благо, хахаааа!
Нищо против, а само адмирации към Фантома. Не му бъдете нескопосна реклама!
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 6:26 amLazarGanev написа:
вт фев 02, 2021 6:40 pmpepi3196 написа:
вт фев 02, 2021 6:05 pmshopa1981 написа:
,, благодаря за отговора Пропуснах да кажа че и аз съм на слънчогледови пелети и предполагам няма смисъл да го пускам вентилатора значи или пък да пробвам на 20% какъв ще е резултата А това 50 минути поддържане трябва ли да го намаля защото в упътването го пише че трябва да е на 50 минути
Според мен горелката нещо не е сметната като хората, защото при работа на минимална мощност и в подръжка създава само ядове.
Спецовете казват, че трябва да се избягва такъв режим.
Решението е работа в режим "таймери" или монтаж на буфер.
Всяка горелка работи най-добре на номинална мощност - мощността, за която е изчислявана и най-зле - на минимална мощност. Никоя горелка не се изчислява за работа на минимална мощност, няма смисъл от това. Размера на горелката/котела се избират според топлинните загуби на помещенията, които ще се отопляват. Ако топлозагубите ти са 7-8кВт, няма смисъл да взимаш 20кВт горелка/котел и да я караш да работи постоянно в зоната на минимална мощност, а е най-добре да избереш 10, максимум 12кВт горелка или котел, който да може да слиза до 3-4кВт минимална мощност, като се наложи. Лошото е, че на пазара няма такива самостоятелни горелки, които да монтираш на съществуващ котел, а има само 10-12кВт котлета с вградени горелки. Режим "поддържане" при RB е предвиден да е без вентилатор - вентилаторът по никакъв начин не удължава времето на поддържане на огъня. Но за едно добре изолирано жилище с малки топлозагуби е добро решение работата по стаен термостат или в режим "таймер", тъй като стайната температура пада бавно и горелката почива дълго
, благодаря за отговора искам да допълня че съм на стаен термостат и горелката работи около половин час 40 минути и почива час час и 20 минути нормално ли е това според вас
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами явно е нормално за съществуващата отоплителна система. При котел на твърдо гориво, какъвто е пелетният, радиаторите трябва да са много добре изчислени, за да работи оптимално котела. Ако радиаторите са малки - има недостиг на топлина в по-студено време, но в по-топло време котелът работи на по-малка мощност по-дълго време, което е по-комфортно. Ако радиаторите са преоразмерени, те бързо стоплят помещенията и котелът изключва по стайна температура и после пак трябва да пали. В зависимост от изолацията и инертността на сградата, времето на почивка е по-голямо или по-малко. В твоя случай явно радиаторите са малко преоразмерени и затова стоплят бързо. Според мен в твоя случай е по-добре изобщо да премахнеш времето за изчакване - няма смисъл от тлеене, по-добре всичко да си изгори и да извлечеш от пелетите максималната топлина, щом така или ианче времето на изчакване изтича преди да дошла заявката за топлина.. Друго, което мога да ти препоръчам е притвориш максимално секретните вентили на радиаторите, за да им намалиш мощността.
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 12:41 pmLazarGanev написа:
Ами явно е нормално за съществуващата отоплителна система. При котел на твърдо гориво, какъвто е пелетният, радиаторите трябва да са много добре изчислени, за да работи оптимално котела. Ако радиаторите са малки - има недостиг на топлина в по-студено време, но в по-топло време котелът работи на по-малка мощност по-дълго време, което е по-комфортно. Ако радиаторите са преоразмерени, те бързо стоплят помещенията и котелът изключва по стайна температура и после пак трябва да пали. В зависимост от изолацията и инертността на сградата, времето на почивка е по-голямо или по-малко. В твоя случай явно радиаторите са малко преоразмерени и затова стоплят бързо. Според мен в твоя случай е по-добре изобщо да премахнеш времето за изчакване - няма смисъл от тлеене, по-добре всичко да си изгори и да извлечеш от пелетите максималната топлина, щом така или ианче времето на изчакване изтича преди да дошла заявката за топлина.. Друго, което мога да ти препоръчам е притвориш максимално секретните вентили на радиаторите, за да им намалиш мощността.
Благодаря за точния отговор искам да споделя че котела ми greyko Екзотик 30 киловата и горелка РБ Star 30 киловата времето за поддържане в момента е на 50 минути на колко минути да го сваля 10 минути или 20 минути и още един въпрос тези поредни паления няма ли да увредят запалката защото сигурно през час-час и половина се пали работи нон-стоп на 24 часа А относно работата на котела засега съм доволен като гориво в най-студените дни ми изгаряше 50 55 кг за 24 часа а сега времето като е над нулата по 30 35 кг за 24 часа предполагам е нормално този разход
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 1:25 pmshopa1981 написа:
ср фев 03, 2021 12:41 pmLazarGanev написа:
Благодаря за точния отговор искам да споделя че котела ми greyko Екзотик 30 киловата и горелка РБ Star 30 киловата времето за поддържане в момента е на 50 минути на колко минути да го сваля 10 минути или 20 минути и още един въпрос тези поредни паления няма ли да увредят запалката защото сигурно през час-час и половина се пали работи нон-стоп на 24 часа А относно работата на котела засега съм доволен като гориво в най-студените дни ми изгаряше 50 55 кг за 24 часа а сега времето като е над нулата по 30 35 кг за 24 часа предполагам е нормално този разход

, настройките ми са
П1. 4.9 цикал 45. Вентилатор 54
П2. 6.7 цикал 45. Вентилатор 57
П3. 8.0 цикал 45. Вентилатор 60

Подаржане 50 минути

Запалване
Брой опити 2
Зареждане 80
Етап1 15ск. - -
Етап2 50ск 48
Етап3 360 ск 48

Разгаряне
Без допълнително гориво
190ск
Вентилатор 54
Нарастване мощност
П1 50ск
П2 180ск

По тези настройки трябва ли да пипам някъде за да има по оптимална работа или така е добре
stridata - специалист
pepi3196, аз лично нито те критикува, нито каквото и да било. Просто се учиме доста хора и както сам виждаш страниците са над 1000 и трудно се изчита всичко.

shopa1981 може ли да кажеш какво отопляваш с тези 30kw?
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 2:22 pmstridata написа:
pepi3196, аз лично нито те критикува, нито каквото и да било. Просто се учиме доста хора и както сам виждаш страниците са над 1000 и трудно се изчита всичко.

shopa1981 може ли да кажеш какво отопляваш с тези 30kw?
, отопляемата площ е 150 квадрата къща нямам външна изолация
Инсталатора ми каза че 30 kW Котел и горелка са ми нужни и такъв поръчах
andy_forresite - майстор
20-ка щеше да е по-добре, но вече е късно.
За мен този цикъл палене-гасене въобще не е добър. Недостатък е че тъкмо радиаторите са изстинали напълно и започва повторно загряване. Няма какво да направиш. За да подобриш нещата има два варианта: буфер или външна изолация.
При честите цикления (гасене/запалване) има и едно хубаво нещо - много лесно пали и лесно разгаря.
ср фев 03, 2021 4:13 pmandy_forresite написа:
... За да подобриш нещата има два варианта: буфер или външна изолация.
...
Да, по добре, но също по мощна от нужното.
Външната какво ще подобри? Разход и комфорт да, но работата на горелката?!!
С отваряне на прозорци, би могла да се подобри работата на горелката. За буфера съм съгласен.
В този случай, най подходящо е "поправката Лазар".
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 4:13 pmandy_forresite написа:
За мен този цикъл палене-гасене въобще не е добър. Недостатък е че тъкмо радиаторите са изстинали напълно и започва повторно загряване. Няма какво да направиш. За да подобриш нещата има два варианта: буфер или външна изолация.
При честите цикления (гасене/запалване) има и едно хубаво нещо - много лесно пали и лесно разгаря.
Благодаря за отзива външна изолация Обмислям да направя А за паленето наистина пали по-бързо защото има Жар в горелката и за 50 60 секунди пали Предполагам че по този начин толкова не Зори запалката ако намаля зададените секунди на всички скорости да работи по-плавно Дали ще е по-добре или да си остане на тези стойности

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: