Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Whiskey - специалист
Здравейте колеги, изчетох доста от темите във форума но не успях да открия еднозначно мнение как е най-правилно да се постъпи при изграждането на нова дървена покривна конструкция. Дали обезателно да се търси сух дървен материал (разбира се, това да се проверява лично със съответния инструмент) или е възможно да се направи и с "мокра" дървесина, която да се суши от самосебе си вече сглобена. Някъде срещнах негативни коментари и към идеята да се закупи суров материал, да се прибере да изсъхне за няколко месеца и тогава да се монтира - какви са причините това да не е удачно и изобщо вярно ли е, че не се препоръчва? Ако се поръча дървесина, импрегнирана в автоклав, тя "суха" ли ще се води или ще трябва да се суши допълнително? Ако се спра на вариант ръчно да си импрегнирам (Бохемит или Импралит), това кога трябва да се случи, на изсушено вече дърво или докато е сурово? Предварително Ви благодаря!
PIP - майстор
Най-добре е сух материал, но много трудно ще намериш такъв на размер греди, който е сушен и най-вече съхраняван както трябва. Разбирай, че най-вероятно ще е усукан и напукан. Вече има предлагане на слепени сухи греди на нормални цени.
Другия вариант е суров материал от гатера, но трябва веднага да го ползваш преди да почне да криви и усуква и като направиш конструкицята, ако не бързаш да го оставиш седмица-две да дръпне малко преди да го напръскаш с препарат за дървояди.
brum - майстор
А този вакуумно импрегнираният дето го продават не върши ли работа?
Whiskey - специалист
Количеството дървесина, което ми е нужно не е голямо и където се вика мога да си позволя да купя отвсякъде. Въпросът е да знам какво търся, защото ще правя едноскатен покрив и нещо да не тръгне да ми се измята, че ще стане мазало.

И още едно питане - за асма на двора пак ли сухо дърво да търся? Ясно е, че при първия дъжд ще се накваси, въпреки, че ще го обработя.
panaira - специалист
Единствената ненацепена греда ми е една, която беше останала от предишни работи и стоя една година на сухо, на пода. Другуте по покрива и верандата са една част сурови, една част от сушилня, всичко се цепна. Ако имаш възможност, купи сега, прибери и подреди на проветриво и ползвай след няколко месеца.
bisermonov - специалист
Най-добрия вариант е сухи греди слепени. Ако ползваш свежо бичени веднага на покрива и не ги заглеждай изчакаш ли голяма част ще се изкривят как и да ги редиш, дървото е като жената тръгнели да се измята няма спиране…

Тема "Избор на дървен материал за покривна конструкция" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: