• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
ср фев 10, 2021 12:57 amnaster написа:
Кажи му, че нейлват и фреймват ту бай фор и ту бай сикс. Даже вече трябва да шийтват скоро.
Показах му снимки и вече разбра каква е работата баща ми. Вика: по наше време нямаше такива, ама вие младите знаете най-добре.
Иначе наистина почнахме да шийтваме. Много хубави дъски ми щрайхмусоваха в дъскорезницата. 4 метра на 15 и на 20 см и 19-20 мм дебели. Първо качество, няма кори, няма изгнило, почти идеално равно дебели и едната страна идеално гладка. Единия майстор -"Готиния" - така му викат :D завчера да не скучае, че едни шпилки не им бях закарал, та почнал да слага дъските и направил няколко квадрата. Ама като ми казаха 9 лв на квадрат за труд, който е 30-40 винта и викам: ай вие си действайте си довършете конструкцията, аз ще си го обшия с дъските през уикенда. Децата и жената да ми придържат и ще спестя 1000 лева. Мисля че е добре за надници за уикенда.

Вчера дойде и човек за размери на прозорците. 3600 лева ще ми излезе за моите доста големи прозорци с 4/5 камерен ПВЦ профил на Профилинк, с най-хубавите обкови, термоленти и някакви други неща ми обясняваше, тройни стъкла - някои 4 сезона, другите К - постара се да ни ги обясни кое какво е, кога и накъде пускат топлината, отварят се и така и така, едисикво - тя жена ми си ги измисли кое как да е, аз само одобрих сумата накрая. Обърна ни внимание момчето, доволен съм. Препоръча ми го един мой кумец, който доста години направи в Хермес и изобщо в дограмаджийския бизнес. Вика: много хора продават дограми, ама малко са дето ги монтират с внимание към детайла като този, а повече от 50% от проблемиете с дограмите идват от неправилен или немарлив монтаж. И най-хубавата дограма монтирана зле ще е в пъти по-кофти от най-простата дограма монтирана добре.

От дограмите пък излезе и следващото нещо - имаме голяма двойна остъклена врата към градината, но момчето каза че не може да вземе размери преди крайното ниво на пода. Което означава ВиК, инсталации, вата и гипсокартон сложени, тогава подово - фибрани, тръби за подовото и вече и плочки. Напредват си нещата...

Сещам се да поискам и цена за фибран от Щром за под подовото. Колко сантиметра е добре? аз мислех 5 см, гледам че някои слагат и 8 ?
nikolov333 - майстор
2x5см на кръст е най-добре със 6-7см замазка.
2metraninja - специалист
Има логика да сложа повечко изолация отдолу, да не топля земните недра. А отдолу между пода и първия слой фибран слага ли се замазка или цимент или каквото се слага и между пластовете фибран? Дюбелират ли се за пода? И изобщо така 10 см няма ли да почне да пружинира пода или да бие на кухо, нищо че има замазка отгоре?
nikolov333 - майстор
Под фибрана е задължително да има хидроизолация. Аз планирам следния сандвич върху бетонната плоча при мен..
1. Изравняваща циментова замазка 2-3см, понеже не загладиха бетона добре, а мисля и малко горфета да скрия в нея за ел.комуникациите..
2. Цялостна битумна хидроизолация със загъване 10-15см към стените
3. Два слоя фибран по 5см.с кръстосани фуги лепени с пяна за изолация към битума и помежду им и да се фиксират временно с притискане с някаква тежест от горе..
4. Тръбите за подовото PEX-A 18-20мм върху арматурна мрежа ф4.5 с око 10х10 или 15х15см в зависимост от стъпката и диаметъра на тръбите..
5. Циментова замазка 6-7см с фибри и деформационна лента покрай стените с дебелина 1см.
6. Виж ми подписа в зависимост от мангизите..$$$ :drinkers: :bear: :tonqe:
nikolov333 - майстор
вт фев 09, 2021 11:20 pmVirtex написа:
вт фев 09, 2021 7:50 am2metraninja написа:
Те верно че са от Смолян и тя вика: "ние строим стабилно" ама...
Там се хвалят после колко пари са дали и едва ли не е 'гаранция', че не са се минали. Или не познават парите.

Такова хабене на ресурси го има само тук. Нямал 25см кофа и направил с 40см - WTF. Но нали бетона не го плаща той, все му е тая. Като на конструктора - няма той да плаща арматурата и бетона, "нека има". Като на nikolov333 армировка N24 ли беше за колона на едноетажна сграда. Не познават ресурсите тези хора и това е :)

Казвам го първо, че минах през темата да видя на Чирачето простотиите и второ, че познат е тръгнал по същият път да прави дървена къща и от сега го уговарям да му направят проект с адекватен фундамент. Че иначе в какъвто район е ще му излезне златен ако подхождат на принципа "нека има"...понеже няма нито конструктора да плаща фундамента, нито общината :)
И аз да ти обясня за кво става дума в живата действителност.. Не са точно ресурсите, ами влагането им в употреба. Конструкторите ползват софтуер и никой не си играе да смята и икономисва по няколко причини. Първата е отговорността, която конструктора носи при проблеми в конструкцията. Втората е нормативно завишените норми и изисквания въплътени чрез софтуера който смята вместо тях и Трето калпавите бетони разредени с вода и безхаберни майстори, които ги наливат при всякакви метрологични условия с единствената идея да залеят армировка за да вземат парите и да не се вижда каква е трагедия. Някъде в началото трябваше да сложа инвеститора, който си е представил проекта без да се съобразява с конструктора, както е в моя случай.. :) Та нещата са малко по-сложни от колкото изглежда на пръв поглед и субективните фактори са определящи в различните ситуации.. Геология, сеизмичност, тип на конструкцията и т.н.за съжаление са последната грижа.. :axe:
шоп - майстор
ср фев 10, 2021 7:44 am2metraninja написа:
Показах му снимки и вече разбра каква е работата баща ми.
Ами покажете и във форума!
Може някаде много да бъркате и да получите съвет навреме да оправите грешката.
schuldiner - майстор
То и аз исках да видя кои дъски са ковани за 9 лв., да взема да си актуализирам цените. А и да подскажа за основните правила...
naster - майстор
ср фев 10, 2021 7:44 am2metraninja написа:
От дограмите пък излезе и следващото нещо - имаме голяма двойна остъклена врата към градината, но момчето каза че не може да вземе размери преди крайното ниво на пода.
И това не е баш така. Аз ако чаках готов под за р-р на дограмата, щях да съм още на тухли...

Приблизително, нивото на готовия под го взех от минимално допустимата височина от щурцовете на интериорните врати. Пуснах си лазера и белязах навсякъде.

Прикачен файл

B783F2AA-A2B8-44B5-8CE0-CEACE8D9A9E6.jpeg
Последна промяна от naster на ср фев 10, 2021 10:18 pm, променено общо 1 път.
Virtex - майстор
ср фев 10, 2021 12:05 pmnikolov333 написа:
И аз да ти обясня за кво става дума в живата действителност..
Тази "действителност" я знам, защото съм минавал по подобен, макар и по-малък път.

Това не оправдава безхаберието на конструкторите - за мен това си е некадърност, другите да му казват каквото искат като оправдание.

На приятел, който сега прави проект за дървена къща му казват, че могат да му сметнат дървени греди само с правоъгълно сечение. Не им се занимава да правят други. Голяма част са така - имат достатъчно работа и не искат да изпуснат някои. Съответно правят почти "готови" сметки без никакво съобразяване с условията и после хората им казват "нека има, за здравина"... WTF.

Не го приемай като заяждане, разбирам ти гледната точка, защото съм бил там, но това не оправдава хабенето на ресурси. Тази философия, която имаме тук няма много общо с модерната действителност, към която се стреми и автора на темата. Но няма да я започвам, защото ще мине офтопик, а има прекалено много следящи какво пиша без да приемат, че мога да пиша и като участник из темите :)
naster - майстор
Този тип презастраховане се е утвърдил като психологически приемлив начин да си в преразход, с в душевен мир, че не си се прецакал.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: