• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vladtod - специалист
Отдавна не съм посещавал форума и опирам до професионалистите за малко акъл преди да направя някоя глупост. Иде реч за къща от камък на един етаж с гредоред и покрив турски керемиди, която има малки вертикални пукнатини а искам след време да живея в нея и да имам малко сигурност и по-ниски сметки за отопление. Проблема се изразява в това , че е на границата с комшията . Смятам да я бутна до 0-та да разкопая от вътрешната страна на основите ивици със ширина 20 см , като оставя каменните и да излея фундамен върху двете. От там нагоре с тухли винебергер , гредоред и метални керемиди. Идеята ще разберете е да може да се ползва каменната основа за кофраж, без да се влиза в комшията .

Прикачен файл

Без ссиме.png
Без ссиме.png (20.72 KиБ) Видяна 1538 пъти
panaira - специалист
Не съм професионалист, но от това, което съм чел, каменните, ако са 60см широки и носят кирпичена къща, би трябвало и новото да носят, кирпича тежи доста. Ако направиш и това, което си намислил, ще стане бетон работата. Има ли мазе? При мен има и съм на старите основи, само свалихме 2 реда камъни и изляхме армиран пояс отгоре.
vladtod - специалист
Не, няма мазе и затова си мисля, че ще стане ама все пак исках някой да ме окуражи. :mrgreen:
Руди - майстор
Към идеята бих добавил няколко колони, поне в ъглите,
и пояс отгоре на зидарията, за да стъпи гредореда.
schuldiner - майстор
То трудно се разбира без снимка... Предполагам въпросът е за едноетажна с каменни основи дали е ок. Ами освен навътре, камъкът може да поддаде и надолу - тогава пръстенът от бетон трябва да влезе частично под основите. Тя като ще се сваля до нула къщата, къде по-лесно е да се изпълнят ивични основи до кота +20 см и нагоре каквото душа иска...
nikolov333 - майстор
И аз бих направил така..
vladtod - специалист
Стената на къщата 24м е граница с комшията, и малко трудно ще е да влизам в неговия имот да копа багер,та затова черпя мнения. Разчитам ,че тухлите са дслеч по леки от зид 40 см а и покрива от турски кетемиди е около 8-9 т. който ще заменя с метални.
vladtod - специалист
Четейки тази viewtopic.php?f=47&t=65987тема а аз взех да се замислям на кой вариант да се спра , понеже при мен се оформя помещение 5х6 като над него ще е обитаема малка спалня с гардероб. И се чудя дали да редя греди 12х14 през 0.50 м или да сложа по дължина заварени два ][ профила или един двойно Т, и да редя греди 12 х12 през 0.80 м. на късата страна , обаче товара ще падне изцяло на стоманата и дали няма да отдаде повече .Третия вариант остава две талпи 6х12 слепени със шпилки с дължина 5 метра през 0.50 м. Това го видях в снимка която публикувахте по рано . Знам ,че ме разбрахте , но викам да постна примерна скица на това което мисля.

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (36.61 KиБ) Видяна 1272 пъти
BLUEPUPIL - майстор
пет фев 26, 2021 9:09 amvladtod написа:
И се чудя дали да редя греди 12х14 през 0.50 м или да сложа по дължина заварени два ][ профила или един двойно Т, и да редя греди 12 х12 през 0.80 м. на късата страна , обаче товара ще падне изцяло на стоманата и дали няма да отдаде повече .Третия вариант остава две талпи 6х12 слепени със шпилки с дължина 5 метра през 0.50 м. Това го видях в снимка която публикувахте по рано . Знам ,че ме разбрахте , но викам да постна примерна скица на това което мисля.
Няма да „отдаде“!
Първи в списъка е двойното „Т“,
Ако ти е тежко, две „П“-та хванати
с болтове или заварки.

Като изчистиш нещата и се спреш
на конкретно нещо, ще определим
сеченията на стоманените и дървените
греди.

Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (32.22 KиБ) Видяна 1246 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (29.91 KиБ) Видяна 1246 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (98.59 KиБ) Видяна 1246 пъти
vladtod - специалист
Upn 140 гледам тежи около 100 х 2 =200 доста масивно ще стане а дабъл Т е 160 кг. Ценово едното излиза 360 другото 300 лв. Обаче на П-то стената е 7 мм а на Т-то е 4.7мм. Слепени П-профил ще стане 14 мм стена. И в двете пасва греда 12 см .но дали е достатъчно?

Прикачен файл

Ipe 140.jpg
Ipe 140.jpg (53.04 KиБ) Видяна 1215 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изграждане на фундамент върху каменни основи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: