Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Имам известен проблем с влагата в две помещения. ще започна с първото:
1. Миналата седмица, докато свалях старата боя от таваните, понеже ще лепя фибран, в кухнята се натъкнах на нещо неприятно. В ъгъл мецду двете външни стени и тавана, който е плоча, видях че има образувал се мухъл боя боята. Прикачвам и снимки. Първо си помислих, че може да е от терасата, която се пада точно отгоре, и че водата просмуква в ъгъла откъм стената, но като продължих, видях, че влагата я има и на другата външна стена и свършва точно след прозореца. На двете стени долу от пода до към 30-40см нагоре също има петна, които се виждат и по мазилката отвън. Петната са си там от години, в къщата не се живее все оше и не е живяно от няколко години. Първо ги видях отвън по мазилакта, като при дъждовно време стават по изразителни. Мислех си, че е от капките дъжд, които падат върху ламаринения покрив на гараша, който е на около 80см от фасада, но като се замислих, не ми се вярва, чак толкова да мокрят. Пода на помещението е на около 1-1,20м от кота нула, основа от камък с височина 80-90см от кота нула, и след това стоманобетонен пояс. Пода е на замазка, проблемът обаче е, че под замазката е запълнено догоре с пръст, някъде пръст и пясък. Като махах стария балатум, отдолу беше леко влажен.
2. Днес се наложи да преправя канализацията, и като махнах тръбата за подовия сифон в банята, забелязах, че отдолу, където е лежала върху земята е влажна, направо си имаше капки. Но само в този участък, който преминава през банята, оттък стената беше суха(между банята и кухнята има малък килер, през който преминава тръбата). Като разрових, земята беше доста влажна, лепеше се по пръстите. Банята е на същата височина от кота нула както кухнята. Там обаче имаше стар сифон, който предполагам не беше вързан към уличнана канализация, а най-вероятно към септична яма. Като го махнах, пръстта падна в дупката и затисна тръбата надолу. Така го оставих. Чудя се дали в банята може да просмуква оттам, или не?
Отвън, откъм стената с прозореца на снимките, са тротоарни плочки, а откъм другата стена и банята е пръст, като над кухнята има тераса и стълбищ водещо към зазиданата врата на кухнята, и се чудя дали влагата може да просмуч оттолкова далеч, и да стигне до основата.

Горе в ъглите се вижда влагата
Изображение
Изображение

Тук се вижда влажната пръст в банята. На около 10см под старата замазка.
Изображение

И един чертеж къде е влагата. Долу голямото петно го има и на съседната стена, но нямаше как да го начертая.
Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Горната ти влага не идва отдолу. Вероятно имаш няколко проблема
nautilus33 - майстор
възможно ли е горната да идва както си мислех, от терасата отгоре? Макар че, тя е само на стената със зазиданата врата, и не мога да си обясня как е стигнала толкова настрани.

Изливане на бетонни пътеки около къщата дали ще реши проблема поне с влагата около пода, или ще трябва дренаж? Не съм наясно кога се прави дренаж, т.е. при високи подпочвени или?

Тема "Капилярна влага?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: