съб мар 13, 2021 7:24 pmschuldiner написа: За диагонали наистина не виждам място.Все добри идей, до другата събота ще обмисля какво точно да направя и ще споделя резултата. Благодаря:))
Вариант избягващ вбетонирване е фланец с 6-8 анкера на колона и заварени към него ъглови профили до образуване на кутия на височина поне половин метър - грозно та грозно, макар да може да се облече някак...
Най-безболезнено е дюбел петица в оградата, планка не повече от 40х40х2 мм и разпънка хоризонтално и под прав ъгъл към три от гредите с летва не повече от 2/10 см и крепежи от порядъка на къси рапиди. Опитно ще се установи дали опаянтва достатъчно, но по-важното е укрепването да е със слаби елементи, за да не гътне оградата.
Всичко за дърводелството
alexin
- напреднал
80 мнения в "Клатещ се двускатен навес"
шоп
- майстор
нед мар 14, 2021 1:12 pmmavryt4o написа: Според скромния ми опит 6-7 навеса колоните 10х10 ми са тънички и залагам на 12х12.И другото по-важно тези огънати шинички са много зле. Аз си правя ботуши от кутия 120х120х3 400мм дълга заварена за планка 5мм захванат 4 бр 12мм анкери за земята.100% съгласен с мнението!
В случая имаме солидно укрепване в горния пояс с паянти, но основата е направо смешна.
В случая няма как да променим закладната част.
Варианта за усилване на петата чрез забетонирване е лесен, но не трабва да се забравя хидроизолацията.
Успехи!
alexin
- напреднал
Ще го забетонираме в събота или неделя, не знам с какво точно да изолираме гредите да не гнят в бетона. Под петите има бетонни павенца 10см., а под тях стоманенобетонна основа.На всяка пета гредата е "анкерирана" с основата с по два дюбела по 20см, като 3 от общо 8-те дюбела се счупиха при слагането и ги заменихме с по-къси, колкото да влязат в основата. Петите стъпват на по две павенца, ще извадим тези около тях и ще направим кофраж във формата на трапец, ще зарежем "граничните" павенца, за да не е като кръпка. Трябва ли нещо да се слага за връзката стар бетон - нов бетон или и така ще държи. Арматура няма да има. Сега се сещам, че нямам идея до каква височина да забетонираме гредата. Отделно ще хванем навеса за оградата, както предложи колегата по-горе и ще наковем ламперия - както му е реда, "стената" ще служи да не се вижда кръпката с оградата, да не се вижда и от блока отзад, а и мога да сложа и телевизор, който в момента е излишен.
BLUEPUPIL
- майстор
Ето как се бетонира дървена колона с предпазен ръкав:

78Y.jpg (12.33 KиБ) Видяна 1567 пъти
В BG няма такива, затова се работи със стоманени кутии
100х100х3 за 10х10 дървени колони и 120х120х3 за 12х12.
Колоните се изтъняват малко и се набива плътно кутията.
Стърчи над земята 60см, под земята в бетона 40см.
Добре е да се сложи долу капак със заварка или да се
запечата с нещо. Например течна гума или битумни деривати.
Прикачен файл:
78Y.jpg (12.33 KиБ) Видяна 1567 пъти
В BG няма такива, затова се работи със стоманени кутии
100х100х3 за 10х10 дървени колони и 120х120х3 за 12х12.
Колоните се изтъняват малко и се набива плътно кутията.
Стърчи над земята 60см, под земята в бетона 40см.
Добре е да се сложи долу капак със заварка или да се
запечата с нещо. Например течна гума или битумни деривати.
angelfilev
- специалист
съб мар 13, 2021 10:19 pmalexin написа:Според мен добра идея е най-напред да се изясни къде точно и защо се клати.съб мар 13, 2021 7:24 pmschuldiner написа: За диагонали наистина не виждам място.Все добри идей, до другата събота ще обмисля какво точно да направя и ще споделя резултата. Благодаря:))
Вариант избягващ вбетонирване е фланец с 6-8 анкера на колона и заварени към него ъглови профили до образуване на кутия на височина поне половин метър - грозно та грозно, макар да може да се облече някак...
Най-безболезнено е дюбел петица в оградата, планка не повече от 40х40х2 мм и разпънка хоризонтално и под прав ъгъл към три от гредите с летва не повече от 2/10 см и крепежи от порядъка на къси рапиди. Опитно ще се установи дали опаянтва достатъчно, но по-важното е укрепването да е със слаби елементи, за да не гътне оградата.
BLUEPUPIL
- майстор
пон мар 15, 2021 1:28 pmangelfilev написа: Според мен добра идея е най-напред да сеВече уточнихме защо се клати.
изясни къде точно и защо се клати.
angelfilev
- специалист
пон мар 15, 2021 1:41 pmBLUEPUPIL написа:Как? По "спомени на очевидци" ли?пон мар 15, 2021 1:28 pmangelfilev написа: Според мен добра идея е най-напред да сеВече уточнихме защо се клати.
alexin
- напреднал
пон мар 15, 2021 2:41 pmangelfilev написа:Клати се точно като маса, на която краката са на неравна повърхност - малко, но почти без усилие - с палеца и показалеца на ръката. Мненията тук, а ипон мар 15, 2021 1:41 pmBLUEPUPIL написа:Как? По "спомени на очевидци" ли?пон мар 15, 2021 1:28 pmangelfilev написа: Според мен добра идея е най-напред да сеВече уточнихме защо се клати.
"на живо", че се клати от основата, което на мен ми звучи логично. Няма как да махна планките, че да "облека гредите в желязна кутия", така че ще ги намажа с някаква изолация и ще ги бетонираме и ще видим. Преди това съм намислил да сложа по две г-обрзани планки на свободната страна на всяка вертикална греда, да видим какво ще стане и ако не стане ги бетонираме. Ако не се укрепи със забетонирането ще го хванем за оградата, ако и тогава неще ще направим диагонали от двете страни от край до край и на задната стена ще наковем ламперия, като наковаването на стената с ламперия или осб още не съм го решил и без това е замислено като идея.
Тема "Клатещ се двускатен навес" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература