От две години се интересувам активно от микроорганизмите използвани в земеделието. От една година вече се занимавам на принципът "Направи си сам" с отглеждането им и приложение при отглеждане на домати, пипер, патладжан и лози под формата на асми.
Като първа цялостна година ефекта е учудващо добър.
Последните две години имах голям проблем с вирусни заболявания конкретно на доматите, но тази от 60 корена заболелите са само два. Пиперът и патладжана са с оценка 5 на патладжана и 6 на пипера.
Спрямо лозите приложих смесено третиране - в началото до наедряване на зърната класически фунгициди и инсектициди, а след това третиране с микроорганизми.
Използвам следните микроорганизми:
- Trichoderma viride щамът неизвестен - почвено. Разлагане на мулча и изсъхани листа и др.
- Trichoderma viride щам 4097 - листно
- Trichoderma harzianum ВИЗР-18 - листно. Елиминиране на патогенни гъби.
- Trichoderma asperellum щама T1(NCAIM 68/2006)
- Beauveria Bassiana щам ATCC 74040 - против колорадски бръмбари, миризливки и всякаква друга гад като белокрилки, трипс, акари, листни въшки, телени червеи, черешова муха, крушова листна бълха и плодови мухи.
- Bacillus thuringiensis var. kurstaki - ларви на листозавивачки, източен плодов червей, малка лозова листозавивачка, молци, маслинов молец, шарен гроздов молец, доматен миниращ молец, памукова нощенка, борова процесионка.
- Bacillus subtilis - листно. антагонист на спорите на Fusarium и други патогени.
В момента разучавам отглеждането на Metarhizium anisopliae и практически получаването в домашни условия. Доста ми е сложно отделянето му и изчистване от патогени, но ще стане.
Микроорганизмите не са мана небесна, но в определени моменти могат ако се прилагат както трябва, да помогнат много за отглеждане без използването, или намаляването на класически препарати.
Проблемът е, че на пазара има много ментета или замърсени продукти, които компороментират идеята. За това и се заех сам да си ги отглеждам.
Всичко е доста сложно, въпреки, че на пръв поглед е лесно. Самото им отглеждане не е толкова просто, но щом аз без да съм миколог се справям, значи всеки може.
Ако някой друг се занимава, може да обменяме информация.
Повече и подробна информация има ТУК , но темата е интересна и може да намери място във форума:
Като първа цялостна година ефекта е учудващо добър.
Последните две години имах голям проблем с вирусни заболявания конкретно на доматите, но тази от 60 корена заболелите са само два. Пиперът и патладжана са с оценка 5 на патладжана и 6 на пипера.
Спрямо лозите приложих смесено третиране - в началото до наедряване на зърната класически фунгициди и инсектициди, а след това третиране с микроорганизми.
Използвам следните микроорганизми:
- Trichoderma viride щамът неизвестен - почвено. Разлагане на мулча и изсъхани листа и др.
- Trichoderma viride щам 4097 - листно
- Trichoderma harzianum ВИЗР-18 - листно. Елиминиране на патогенни гъби.
- Trichoderma asperellum щама T1(NCAIM 68/2006)
- Beauveria Bassiana щам ATCC 74040 - против колорадски бръмбари, миризливки и всякаква друга гад като белокрилки, трипс, акари, листни въшки, телени червеи, черешова муха, крушова листна бълха и плодови мухи.
- Bacillus thuringiensis var. kurstaki - ларви на листозавивачки, източен плодов червей, малка лозова листозавивачка, молци, маслинов молец, шарен гроздов молец, доматен миниращ молец, памукова нощенка, борова процесионка.
- Bacillus subtilis - листно. антагонист на спорите на Fusarium и други патогени.
В момента разучавам отглеждането на Metarhizium anisopliae и практически получаването в домашни условия. Доста ми е сложно отделянето му и изчистване от патогени, но ще стане.
Микроорганизмите не са мана небесна, но в определени моменти могат ако се прилагат както трябва, да помогнат много за отглеждане без използването, или намаляването на класически препарати.
Проблемът е, че на пазара има много ментета или замърсени продукти, които компороментират идеята. За това и се заех сам да си ги отглеждам.
Всичко е доста сложно, въпреки, че на пръв поглед е лесно. Самото им отглеждане не е толкова просто, но щом аз без да съм миколог се справям, значи всеки може.
Ако някой друг се занимава, може да обменяме информация.
Повече и подробна информация има ТУК , но темата е интересна и може да намери място във форума:
Последна промяна от infomar на ср юли 28, 2021 9:21 am, променено общо 2 пъти.