• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Напишете въпрос свързан със санирането.
2metraninja - специалист
Здравейте,
Имам да измазвам налепена вече изолация от стиропор, но обикновено си бачкам сам, или най-много жената и децата да помагат, приятелите или са заети, или просто не ги бива за строителство, или са откровени мързели :( , а не искам да ползвам майстори. Та желанието ми е да шпакловам отвън стиропора колкото се може по-бързо, защото е почнал лекичко да придобива жълтеникав нюанс - да изгаря от слънцето, но в момента както знаете са жеги и ще имам прозорец да работя рано сутрин или късно вечер и от жегата ще ми втвърдява по-бързо шпакловката и се съмнявам да мога по цяла стена наведнъж да шпакловам. Шпакловал съм по-малки площи и горе-долу съм наясно как се прави, но имам няколко специфични въпроса:

1. Като ще работя сам и на сравнително малки отрязъци от време, мога ли да прекъсвам шпакловката и как по-точно се прави прекъсването? Оставям да стърчи 10 см от мрежата без шпакловка за да мога после на другия ден примерно да сложа отдолу шпакловка и отгоре да застъпя със съседната ролка мрежа ли? Няма ли да се образува там издутина?

2. Колко ръце се слага шпакловката? Досега съм шпакловал една ръка - нанасям шпакловката на гребен 1 см, слагам отгоре мрежата, натискам да се интегрира горе-долу по средата на слоя шпакловка и отгоре заглаждам. Такива са и инструкциите на баумит. Но няколко души с практичен опит ми казват да направя същото, но после след като изсъхне тази първа ръка, да мина с още една ръка шпакловка, този път по-редичка и по-тънка и не на гребен да се заглажда по-лесно и по-добре. Добра идея ли е това? Някои дори дават акъл да се мине втори път пак на гребен и с втори слой мрежа. Струва ли си втори слой мрежа? Уж да станело по-здраво и по-дебел слоя цимент.

3. Настъргва ли се стиропора задължително отвън преди шпакловането, дори и да не е изгорял още от слънцето? Подобрява ли адхезията с лепило-шпакловъчната смес така?

4. Купил съм сива смес, която пише че става и за лепило, и за шпакловане - например Абумит дуо контакт. Струва ли си да купя друга, която е само за шпакловане, например Старконтакт? По-издръжлива ли е, повече фибри ли има или е все тая? И по-добре ли е да е бяла шпакловката вместо сива, за да се оцвети после по-лесно ако е с боя завършена?

5. След като шпакловам, ще слагам някакъв финиш. Знам че тези полимерните мазилки - драскани, влачени и т.н. не трябва да се прекъсват или поне сам е много трудно да се правят. Но аз и не държа така да ми изглежда къщата отвън. Мислех даже само фасаген в цвят, какъвто си избера да сложа. Или пък едни релефни бои гледах които се нанасят с релефен валяк. Фасагена пише че не пропуска влага, а на тези релефните бои пише че "дишат". Дишането само за пари и навън ли се случва или може да пропускат вода и в шпакловката навътре?

Благодаря предварително за всеки съвет, все ще ми е от полза.
Поздрави,
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
1. Прекъсването е кофти само за визията. Ако си здрав, не виждам поричина да не можеш сам (с общак) една стена да шпакловаш наведнъж.
Не разбрах кое ще ти направи подутина. Ако се налага прекъсване, оставяш без материал края на мрежата и на другия ден мажеш и застъпваш, точно както би направил, ако не е изсъхнало
За да не съхне материала, се бърка по малко. Жената или децата бъркат по една кофа... Докато си чака технологичните 15 мин, ти ще си намятал предната кофа
2. мажеш на гребен, слагаш мрежата и минаваш с шпакларя. Нищо не натискаш да интегрираш. мрежата сама си потъва колкото и трябва докоато заглаждаш. Широки движения, в посока навън.
няма никакъв смисъл от втора мрежа. Никоаг не разбърквай материяла по-рядък или по-гъст!
3. Не.
4. Каквото си купил е ОК. От бяла шпакловка финансово няма никакъв смисъл. Под боя или мазилка се грундира с цветен грунд.
5. Директно ти го пиша - Най-грозното и тъпо нещо е боя върху калпаво положена шпакловка. всичките ти дефекти ще лъснат.
С циментова шпакловка, стиропотът е предпазен. Може да си остане така. Ръката ти вече би трябвало да е обиграна и може да направиш отгоре заглаждане само с материал (ако има нужда) и отгоре май най-лесно е тази релефна мазилка с валяка


Ако се налага снаждане на финиша, залепи си вертикални ленти и финиширай всеки път по идеална права линия. Маската се маха на мокро
2metraninja - специалист
Благодаря за съветите. Горе-долу се припокрива с каквото си мислех или поне както ми се искаше или опасявах че ще е :)

Здрав съм и съм издръжлив, даже по мое нескромно самомнение - много над средното - и не се плаша от яко бачкане. Това, което ме притеснява е горещото време през деня. Като шпакловах фибрана на основите, докато изкарам една лента примерно 40 см на 12 метра до края, тя в началото шпакловката вече почнала да побелява и да стяга. Аха-аха вече да не е съвсем мокро в мокро, вместо да се маже, тя почва леко да се рони като я натисна нещо да загладя. Не съм засичал, но имах чувството че за 5-6 минути на стената и вече втвърдява. Тогава изобщо не се съобразявах да работя само в хладната част на денонощието, или поне от сенчестата страна и също бърках сместта с перфоратора на бързи обороти - нещо, което прочетох че било много погрешно, защото от бързото бъркане, химическите процеси в шпакловката много се ускорявали и по-бързо втвърдявала. Сега си купих бавнооборотна бъркалка и мисля да работя сутрин като е по-хладен въздуха от 5-6 примерно до към 7-8 часа докато изгрее хубаво слънцето и после още малко вече от сенчестата страна на къщата, та затова си мисля че няма да мога по цяла стена наведнъж да изкарвам. Ще го пробвам това де, може пък да се самоизненадам приятно :) Ще видя и как ще вдигам поспаливи тийнове да са с мен на обекта на другия край на града в 6 сутринта да бъркат шпакловка.

За финиша отвън - бях само чувал от един комшия за т.н. "суха" мазилка като го питах с какво е завършена отвън неговата къща, защото видях че не е от обичайните финиши и даже не вярвах че някой ще знае за нея подробности, но едно много внимателно момче от Билдото в Тракия не само че знаеше за нея, ами ми обясни накратко как се полага и какъв е ефекта. Според него не било проблем да се маже сам и с прекъсване, за разлика от полимерните или силиконови мазилки. Даже имаха 2 вида суха мазилка в магазина и се замислям да взема една торба и да пробвам да видя какво и как се получава.

С жената намислихме да казваме някой ако пита защо нещо е криво или кофти по фасадата "Еми майсторите са си оставили ръцете", ама без да казваме че ние сме майсторите :D В тази връзка - снощи се чухме с един френд, който също строи в момента и вика: "А, моята шпакловка и мазилка като я правиха майстори, та мислиш че е идеална ли? Има и неравности, и кривини, и петна, ама кво да се прави."

И аз си мислех че втора мрежа е пресилено, но за втора ръка шпакловка върху първата какво мислиш? От по-дебел слой има ли нужда или полза или само някъде ако има нужда да се изравни да замазвам отгоре?
Svetoslavoff1 - майстор
По т.2, щом сам ще си я правиш, препоръчвам втората ръка. Както каза и n_a, втора мрежа е излишна. Аз лично ползвах бяла шпакловка/лепило с фибри, щото гонех бял цвят като краен, а не бях сигурен кога ще стигна до финишния слой. Понеже сме близо до морето, след време за финиш боядисах с тн "морски фасаген" на една варненска фирма - Лорка. Минаха поне няколко години и засега нямам оплаквания. Преди това грундирах с техния грунд.
Сигурно го знаеш и спазваш, по ъглите около прозорци и врати с още едно парче мрежа на 45гр.
2metraninja - специалист
ср авг 11, 2021 4:03 pmSvetoslavoff1 написа:
По т.2, щом сам ще си я правиш, препоръчвам втората ръка. Както каза и n_a, втора мрежа е излишна. Аз лично ползвах бяла шпакловка/лепило с фибри, щото гонех бял цвят като краен, а не бях сигурен кога ще стигна до финишния слой. Понеже сме близо до морето, след време за финиш боядисах с тн "морски фасаген" на една варненска фирма - Лорка. Минаха поне няколко години и засега нямам оплаквания. Преди това грундирах с техния грунд.
Сигурно го знаеш и спазваш, по ъглите около прозорци и врати с още едно парче мрежа на 45гр.
Мда, не е лоша идея да мина втората ръка с бяла шпакловка поне да стои беличко докато му дойде времето за боядисване или мазилка. Аз горе-долу и така си я представям де - бяла да е къщата.

Какво му е морското на този фасаген? По-издръжлив ли е? Гледал съм разни материали за тази фирма Лорка и даже исках веднъж някаква тяхна полумагическа хидроизолация да си купя, но само във фирмените им магазини във Варна ги имаше техните продукти. И твоята шпакловка близка до идеална ли беше за да стои добре фасагена? Ако геометрично ми е добре шпакловката, но има петна от снаждането или от заглаждането, ще се виждат ли тези ппетна през фасагена? Не знам доколко е покри'вен.

Знам за тези парчета 50х30 см на 45 градуса на ъглите от едно видео на Баумит. Там даже слагаха лентички перпендикулярно на стената да укрепят вътрешния ръб на рамката около прозореца.
Svetoslavoff1 - майстор
Е, поне на книга уж бил разработен за по-влажен климат. За покриването, покрива, но не е панацея, ако по повърхноста има разлика в гладкоста например или друго. Най-добре се оценява качеството на повърхноста при косо осветление, "лъсва" и най-дребният дефект. Но аз съм на принципа - цвят кола не кара, така че ...
Успех!
2metraninja - специалист
А кога се слагат первазите на прозорците? Преди или след шпакловката? Мисля алуминиеви первази да слагаме.

п.с. И сега разбрах че може и ламаринени вместо алуминиеви. ОК ли е като алтернатива? че в момента цената на алумимия била в небето. А и едва ли ще слезе скоро де.
Svetoslavoff1 - майстор
Така и така ще имаш хоризонтална ТИ под перваза, колко му е да я прешпаклиш с мрежа, разходът ще е символичен на фона на цялото упражнение по стените. Правих ТИ на малко селско къще и апартамента в града. На къщето прозорците на челната фасада са с Al "Z" профил за первази, това преди около 10-ина години и тогава цената беше горе-долу еднаква както и да го правя, а на другите фасади лепих грес,на апартамента също с грес. Където е с грес съм дал по-голям наклон и надстърча поне 5см. Мислех отдолу да зарежа външния край на плочките, да се подобри водооткапването, но така си и останах с мисленето :) Засега не съм видял дефекти , които се получават при подлизване на водата.
ВАЖНО! Не съм профи в този занаят и написаното е само споделяне, а не е препоръка!
Сетих се още нещо да споделя. Алум. первази, които имам са бели и всяка прашинка им личи :( Обаче парен каша духа, та греста е с много маскираща разцветка :)
Hoвoceлckи - майстор
Когато го играех този филм, бях срещал изказвания, че при дъжд тропало доста силно. Плюс това там ти остава термомост. Решението си патентовах от @шоп - фибран. Добре се получи и смятам, че е достатъчно здраво.
chapara - майстор
" Еми майсторите са си оставили ръцете"
Хубава работа, ама бЪЛГАРСКА. Да не беше го споменавал. Честността би била по добър съветник! Кажи че ти си си го правил, така би предизвикало други чувства. А бе, зарежи, е за тва сме на тоя хал. Аз съм НАЙ, другите са боклуци, уф :shock:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Шпакловане и финиш сам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: