Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
NAS - напреднал
пет авг 27, 2021 11:46 pmmuhala написа:
пет авг 27, 2021 10:48 pmnikolov333 написа:
Разликата е, че ДТЗ не си изпълнява функциите в този случай и няма да изключи при утечка през тялото на човек. Ако за теб това няма значение, тогава не знам защо съветваш да се монтира изобщо. :axe:
Без нея още по-лошо. Не може да виниш ДТЗ за това. Тя мери разликата в тока между двата проводника, които минават през нея.
Ако се притесняваш може да направиш следното:
- контактор преди ДТЗ. При отпадане на нулата контактора изключва
- един резистор около 8kOhm между нулевия изход на ДТЗ и какъвто и да е заземител. Така ще дебалансираш ДТЗ при отпадане на ПЕН. А когато ПЕН е ОК през резистора няма да тече никакъв ток.
Това ми се струва интересно, защото ме връща на първата схема, която си мислех, че решава проблема. Но имаше мнения по руските форуми, че би довеждало до ред проблеми, макар и аз със скромните ми познания да не мога да ги предвидя.

Ето я и нагледно, макар и изпълнена в две табла.
Прикачен файл:
El_shema_TNCS.jpg
El_shema_TNCS.jpg (73.94 KиБ) Видяна 904 пъти

Условието е контактора да е 3-фазен за да затваря и отваря всички линии.
Според вас тази схема има ли недостатъци?
NAS - напреднал
Само ще кача една перспективна картинка на къщето, за да се разбере, че аз междинно табло в моя имот нямам. Таблото на енергото е някъде през улицата, проводника прекосява целия ми двор и "кацва" на покрива ми, а оттам в таблото до входната врата.
Прикачен файл:
House perspective_El.png

mironcho написа:
Ако си готов да бъдеш дообъркан от всякакви съвети тук от форумните "проектанти", опиши какви токови кръгове си натворил да ти измислим табло и бъди готов да получиш всякакви идеи, дори противоречащи си.
Готов съм! :-D

Затова ще кача малко нелицеприятни планове, но това имах подръка в момента и това успях да измисля на добия стар Paint.

Прикачен файл:
El_instalation_plan.jpg

Най-недообмисленият момент засега е този с второто табло.

Сложих и къде евентуално мога да пусна повторното заземяване.

Let the show begin... :lol:
iliya_i - майстор
съб авг 28, 2021 12:49 amNAS написа:
Ето я и нагледно, макар и изпълнена в две табла.

El_shema_TNCS.jpg

Условието е контактора да е 3-фазен за да затваря и отваря всички линии.
Според вас тази схема има ли недостатъци?
Защо PE минава през контактора?
mironcho - специалист
+1 за предното мнение въпрос.

Аха - по руските форуми давали само добри съвети - ами не е така! Ако искаш ползвай схемата само че променена ето така:
Прикачен файл:
El_shema_TNCS.jpg
El_shema_TNCS.jpg (35.25 KиБ) Видяна 876 пъти

В България не е разрешено прекъсването на защитния проводник с каквито и да било комутационни апарати. Почти същото важи и за неутралния.
Частта УЗО и нататък и тя не е чиста.
Погледнах какви контакти си наредил - за какво ти е таблото в най-дясното помещение, като имаш само един контакт там?
NAS - напреднал
съб авг 28, 2021 8:52 ammironcho написа:

Аха - по руските форуми давали само добри съвети - ами не е така! Ако искаш ползвай схемата само че променена ето така:
Кой твърди, че дават само добри съвети. Просто има информация при тях, която е близка до нашата ситуация с ел.преносната мрежа и устройствата в експлоатация.
Не случайно казах, че това е вариант, който отхвърлих, заради твърденията, че ще има проблем с мрежата. Реших все пак да го покаже във връзка с мнението на колегата за контактора и резистора към PEN, както и защото не го разбирам напълно и може да съм пропуснал нещо.
Според мен контактора е излишен в тази ситуация, защото напреженното реле би следвало да сработи така или иначе. Може и да има някакъв рядък сценарий, в който да не сработи.
sts - специалист
Не бъркайте стандарта ГОСТ с БДС.
Вместо да търсите в руските форуми разгледайте
"Ръководство за електрически уредби" на Шнайдер
Електрик и ще си отговорите на много въпроси.
Допълнителното табло е безмислено за 2 т.к.
iliya_i - майстор
съб авг 28, 2021 11:42 amNAS написа:
съб авг 28, 2021 8:52 ammironcho написа:

Кой твърди, че дават само добри съвети. Просто има информация при тях, която е близка до нашата ситуация с ел.преносната мрежа и устройствата в експлоатация.
Точно тук грешиш много. В Русия (и др. бивши СССР деривати) все още не е задължително да се ползват Шуко контакти. Просто те са доста назад в електрификацията.
Явно повече са наблегнали на Съветската власт. :-D
(тук наборите и батковците ще се сетят за какво става въпрос)
ГОСТ 7396 не запрещает использование розеток с отверстиями диаметром 5,5 мм, рассчитанных на 16 А, но при этом не имеющих заземляющего контакта.
NAS - напреднал
Това е така, но няма отношение към моето твърдение, че можеш да намериш много информация близка за нашата действителност.

Русия е огромна държава и навлизането на различни стандарти става бавно, защото е свързано с огромни средства, а не защото не знаят как се правят нещата правилно.
За да променят държавния стандарт, първо трябва да променят електропреносната мрежа, което ни връща на точката с парите, които не се отпускат, защото това не е приоритет.
Също трябва да се вземе предвид факта, че както в България, така и там има разлика между това къде точно живееш и каква ти е покупателната способност.
Например, ако в Москва хората могат да си позволят да преустроят електрическата си система и да я изпълнят по най-актуалните принципи, то на човек от дълбоката провинция това е немислимо дори частично.
Затова ГОСТ и ПУЭ все още не налагат утвърдени стандарти в много други държави. Просто мащаба там е несравним.
Но пак казвам, че това по никакъв случай не пречи на моето изказване.

Отвори youtube и потърси каквото те интересува и ще видиш колко хиляди резултати ще ти излязат на руски, където разминаванията на използваните електроматериали и принципи е минимална. Направи същото на български и ще видиш, не повече от 20, от които половината нямат никаква стойност.
Ако търсиш на английски, тогава ще ти излязат хиляди клипчета за американската или английската системи, които могат да помогнат концептуално, но всички елементи, с които работят са абсолютно различни, от това което се използва в БГ.

Както и да е. Всеки да си търси информацията, както прецени за адекватно. Целта беше друга, но както винаги се получава някакво надцакване не по директната тема.
sts написа:
Вместо да търсите в руските форуми разгледайте
"Ръководство за електрически уредби" на Шнайдер
Електрик и ще си отговорите на много въпроси.

Да, четох ръководството в разделите, които ме интересуват, но така и не си дадох еднозначен отговор, затова отворих темата тук.
Никъде не се споменава TN-C-S, а има раздели TN-C и TN-S.
Както споменах при отварянето на темата и тук е упоменато, че повторното заземяване се извършва още в системата преди крайния потребител. Затова не ми е съвсем ясно, дали е разрешено и правилно да се прави повторното заземяване след отчетното табло.
Затова се ровя по форуми, гледам видеоклипове и чета различни регламенти, за да намеря в крайна сметка отговора.
Дори и тук хората с опит имат различни мнения.

А ето го и момента, който поставих под въпрос в следствие на документа.
Прикачен файл:
SE.jpg

Идеята за второто табло я обмислям единствено, за да не тегля 20-30м. кабели за отделните кръгове.
iliya_i - майстор
нед авг 29, 2021 1:59 pmNAS написа:
Както споменах при отварянето на темата и тук е упоменато, че повторното заземяване се извършва още в системата преди крайния потребител.
Кое точно не е ясно тук? Заземяването се прави на мрежата на ЕРП-то, а не на частното ти отклонение. Заземява се нулевият проводник преди твоето отклонение. По този начин се избягва протичането на неконтролируемо големи токове по нулевия проводник на твоето отлконение, което е изпълнено с проводник с по-малко сечение от ЕРП-то. Не заземяваш с твоя заземител цялото населено място.
И рискуваш да останеш само по фаза, незнам какъв си повторен личен заземител (едва ли ще му плащаш измерване всяка година), без нула и заземяването на мрежата на ЕРП-то.
Ама за това хората учили електротехника от врачки, баячки и руски форуми не си дават сметка!

И PE или PEN проводник НИКОГА не се прекъсва, както смело са направили твоите учители, дето го прекарали през контактора.
krasi92 - майстор
Не така грубо. Просто човека не го разбира какво е краен потребител защото го няма в руските клипчета в ютубата. Вече му се изясняват нещата. Остава самода му потвърдят от масква.

Тема "Двупроводно захранване на селска къща TN-C-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: