Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
Той проблема му е, че в Англия, Францата и Швабско "Направи сам" в темата "Електротехниока" не е популярно. За това счита, че най-изостаналата в това отношение бяла държава е корифей по темета. Не възприема, че само няколко държави в централна Африка са по-назад от нея в тези работи.
nikolov333 - майстор
Аааа има и някой ингилизки електро блогъри, па сигурно има и френски и немски такива, ама тях ни е по-трудно да ги разберем. :cool:
NAS - напреднал
Доста типични за българския "многознайко" изказвания.

Нека да уточним няколко неща преди да ви оставя да превърнете и тази тема в бълвоч.
TN-C системата в никакъв случай не бих я окачествил като върха на техническото развитие, а в "напредналите" български села и градове тя е хегемон.
Ако в Германия и Франция ги има, то те са вече преструктурирани в TN-C-S от ЕРП-тата и към крайните потребители вървят трипроводни кабели и хората не се занимават с такива злободневия които имаме тук и бившия СИВ и има ограничена информация по темата.
В Англия конвенционалните електроматериали не са същите, които се ползват в БГ и останалите европейски държави.
Ето защо съм се насочил да черпя допълнителна информация и от "големия брат" в СИВ.
iliya_i написа:
Кое точно не е ясно тук?
Ако бяхте прочели поставените въпроси, вместо да се задълбочавате в тесногръди заключения за информацията получена от врачки и баячки, можеше и да се получи нещо като ползотворна дискусия.
Ето ги обобщени:
1. Ако в TN-C-S система повторното заземяване се прави от ЕРП-то, защо към мен ,краният потребител, върви двупроводен кабел? И как мога да използвам трипроводната си мрежа най-адекватно?
2. Ако системата е TN-C, може ли повторното заземяване да се направи при крайния потребител по така указаната схема с обединяване на PE и N в таблото в къщата?
3. Ако отговора на т.2 е положителен, счита ли се това за TN-C-S система и може ли да се ползва ДТЗ, тъй като в TN-C това е забранено?

Зададох тези въпроси, защото двамата електротехници, с които говорих не ми дадоха еднозначни отговори.

Някак си не разбирам сарказма, шовинизма и генерализирането в тези форуми.
Нима идеята им не е да се помага на хора, които имат желание да добият знания в някаква посока и евентуално да разрешат някакъв свой проблем?
Трябва ли да имам диплома по електротехника, за да задам лаишките си въпроси?
Ако не искате да помогнете, защо изобщо пишете по темата?
Може би съм объркал и тук се събират хора, които да се подиграват на аматьорите и да си мерят достойнствата с останалите считащи се за експерти?
Като насочвате хората да четат наредби, регламенти, ГОСТ и БДС, не компрометирате ли своята експертиза? Защото иначе би следвало всеки, който ги е прочел да е експерт.
Да обидиш е най-лесно тук и добре показва културата на човека зад думите.
Вие не ме познавате, но много лесно ме квалифицирахте.

Надявам се, като попаднете в сферата на моята експертиза да нямате този опит, който имах аз тук.

Хайде със здраве!
Последна промяна от NAS на нед авг 29, 2021 9:55 pm, променено общо 1 път.
nikolov333 - майстор
Понеже съм минал по твоя път, ще ти кажа, че и аз не получих отговорите на готово.. Гледах и четох много и се опитах да вникна в наученото, до колкото мога. Та като интелигентен човек, можеш да разбереш отговорите на въпросите си сам и така ще ги осмислиш най-добре.
Написал съм ти най-доброто според мен в твоя случай, но при табло през улицата това няма начин да стане освен ако не монтираш собствен стълб до оградата в имота си и оттам да продължиш трипроводно подземно след подходящото заземяване . Не съм сигурен, но си мисля, че можеш да поискаш от ЕРП-то си да те подвържат трипроводно в таблото след електромера, но понеже окабеляването след него се води на потребителя, ще трябва кабелите да са за твоя сметка.. При мен понеже е вилна зона си ги закопах сам подземно в гофре ф.75 и пуснах 40м 4*25 САВТ за трифазно захранване + 10мм2 пва1 за заземяване. Ел.мерното табло си е заземено с кол на стълба, а при мен забих четири кОла по 2м през 3-4м от неръждаеми тръби ф 20*3мм в дренажен изкоп от север на къщата и заварих за тях неръждаема шина 40*3мм около 15м до таблото на къщата. В ел.мерното им дадох да ми монтират и противопожарно ДТЗ 80А/300мА.
Последна промяна от nikolov333 на пон авг 30, 2021 10:29 am, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
нед авг 29, 2021 9:06 pmNAS написа:
1. Ако в TN-C-S система повторното заземяване се прави от ЕРП-то, защо към мен ,краният потребител, върви двупроводен кабел? И как мога да използвам трипроводната си мрежа най-адекватно?
2. Ако системата е TN-C, може ли повторното заземяване да се направи при крайния потребител по така указаната схема с обединяване на PE и N в таблото в къщата?
3. Ако отговора на т.2 е положителен, счита ли се това за TN-C-S система и може ли да се ползва ДТЗ, тъй като в TN-C това е забранено?
1. TN-C-S имаш чак след като разделиш PE и N в твоето табло. Преди това ЕРП-то ти подава по схема TN-C PEN проводни,който е заземен. След като разделиш този проводник на две шини PE и N, вече имаш TN-C-S. Но не и да биеш колове в земята и да правиш собствен импровизиран заземител.
2. Не никак желателно. По-горе обясних защо. В края на краищата всеки има право да се самоубива както намери за добре. Но ако вместо теб пострадат други хора, вероятно твои близки носиш и наказателна отговорност.
3. при TN-C-S може да се ползва ДТЗ. Нали вече PE и N линиите са разделени и през ДТЗ минава само N, но не и PE.
Junak - майстор
нед авг 29, 2021 9:06 pmNAS написа:
Ето ги обобщени:
...
При двупроводен кабел не може да имаш TN-C-S. Нещо бъркаш понятията и затова се получават такива реакции при отговорите

Тема "Двупроводно захранване на селска къща TN-C-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: