Най - вълнуващия въпрос зимно време.
XpacTa - специалист
Линейния сифон е пред една вана...

Има ли някаква таблица каква температура на въздуха може да се постигне при дадена температура на водата? Въобще реалистично ли е нещо повече от 24-25 градуса?
nork - специалист
вт ное 02, 2021 11:59 amXpacTa написа:
Реално въпроса е - как да постигна най-висока температура на пода в банята? Мога да карам без задвижка на този кръг или да сложа една евтина, която просто да затваря в края на сезона, когото спра термостата.
Като махнеш задвижката и кръга е постоянно отворен!
А защо си се наказал с тая фуйня дето ти изключва помпата? :?
Най вероятно всичките ти задвижки са NC което за мен е грешка при ТП.
XpacTa - специалист
Фуйнята е за да включва помпата, не за да изключва. Има ли смисъл да върти при всички затворени кръгове. Просто не очаквах точно в банята, която е с плочки да има проблем с достигането на температура. Другите стаи са с ламинат, пък при тях няма проблеми и термостатите спират отвреме навреме. Задвижките са NC и са правени за подово. То ако спре тока ще спре и помпата (че и термопомпата) така че има ли някакво значение дали са отворени или затворени?
syncho - майстор
Няма таблици. Всичко зависи от 1001 неща. Ако искаш да си нестинар и 30 можеш да направиш, просто вдигаш подаващата температура. За това не спирам да повтарям, колкото и да е банално, че сметките са си сметки и трябва да се правят навреме.

Задвижките трябва да са NC и фуйнята си е правилно на място. Други са проблемите тук.
nork - специалист
вт ное 02, 2021 5:01 pmsyncho написа:

Задвижките трябва да са NC и фуйнята си е правилно на място. Други са проблемите тук.
Защо трябва да са NC?
Не се заяждам, до сега не получих нито един смислен отговор при ТП.
LazarGanev - "Велик майстор"
Къде се намира колекторната кутия - да не е на стената на банята за твой късмет? :)
syncho - майстор
вт ное 02, 2021 5:12 pmnork написа:
вт ное 02, 2021 5:01 pmsyncho написа:

Защо трябва да са NC?
Не се заяждам, до сега не получих нито един смислен отговор при ТП.
Аз не съм чул един смислен аргумент защо да не са. Има необходимост да работят - подава се напрежение към тях, няма необходимост - не се подава напрежение. По твоята логика цяло лято трябва да са ти под напрежение задвижките. Защо? Ако го погледнеш от практична гледна точка, времето, в което стоят отворени, е много по-малко от времето, в което стоят затворени.

И какво е значението дали е термопомпа или е друг топлоизточник за задвижките?
XpacTa - специалист
Отговарям на Lazar - за мое нещастие колекторната кутия е през две помещения от банята.

В момента не е много целесъобразно вдигането на температурата, защото източника е термопомпа, но в бъдеще ще има и пелетно котле, което си мисля да се пали сутрин и вечер и тогава ще може да се пуска и по-висока температура.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щях да предложа да си пуснеш допълнително и лира. Ами така е - баните често остават недотоплени, заради факта че не може да се покрие пода напълно
brum - майстор
Защо пък задвижките да са повече време затворени отколкото отворени? При добре проектирана система не се ли очаква топлоносителят да е с минимална температура за да се гони максимално КПД (кондензен котел, термопомпа). И при това положение не е ли очаквано повече време задвижките да са отворени отколкото затворени?

Още един теоретичен плюс - спира тока, а искаш подовото да не спира. По-лесно е да сложиш UPS на котела отколкото на котела, термостатите и контролерите. Факт, че може да прегрее някоя стая в тази ситуация, ама по-добре да отвориш прозорец отколкото да лекуваш болни деца.

А тази логика за лятото и постоянно захранените задвижки - затваряш крана на колектора и приключваш. Конкретно при мен тока към контролера и задвижките се спира от 1 копче ако е нужно.

Признавам, че опит нямам. Но си проектирах сам контролерите за задвижките и термостатите. Задвижките при мен са 24V NO. Сега подкарвам системата и на следваща стъпка ще добавя логика която да гледа прогнозите и да преценя колко слънце ще влезе по стаите, за да може да действа проактивно и да прави корекции на подаваната енергия към стаите. Та доста е помислено над системата и нито веднъж не намерих полза от NC задвижки.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: