• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Монтаж, топло и звукоизолации.
ronik - специалист
Само да уточня моето становище, без да водя спор, различните мнения са полезни за всички. Една от причините които ме карат да избера стената и таванът да е на варова мазилка без вътрешна изолация е способността на такав стена да поема влага много повече време преди да започне кондез и вероятността докато това стане, вече да е проветрено и да е започнал обратния процес на отдаване. Наистина много зависи и от материалите за стената. Някои са по-хигроскопични. За мен фаталната причина за поява на конденз е в последния слой покритие върху стената, боята или каквото е там. Ако той е от запечатващ материал, много малко се иска да се появи конденз. Каквото и да има под този слой, то само може да промени температурата при която ще се появи конденза, но няма да го предотврати. Това се отнася най-вече за нова затворена дограма и врати с гумени уплътнения. :)
zliabili - специалист
Тани, външната изолация е от 8см стиропор, отгоре има таванско /студено/.
Можеме ли да сложиме найлон м/у гипсокарона и ватата, да не прониква влагата до нея, тъй като е кухня. За тавана имаме вата с пароизолация, но тази на стените няма.
8180 - майстор
Мастер Кен,
То си е казано:
ето един въпрос, по който е хубаво да се достигне единно мнение и да се "забучи и заключи" като "важно" най-отгоре в "саниране
Ключовите думи са в червено - после "забучи/заключи".
Не твърдя, че е възможно, но ми се ще. :)
Все пак големи мъже/жени сме, а става въпрос за физика (точна наука) - би трябвало истината да е една, според мен.

Почти 100% съгласен с Тани и почти хич с Роник.
И при двамата ме смущават разсъжденията за материала на стената (повърхностния слой) като фактор, влияещ на влагата (и конденза).
Привърженик съм на мнението:
На водната пара и е ВСЕ ТАЯ в каква среда се намира (въздух, вар, гипс, кислорад, азот, вакуум) - минава от пара във вода ако:
СЕ ОХЛАДИ ДО ПРЕДЕЛНАТА ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯТА СИ ТЕМПЕРАТУРА.

Демек, ако не кондензира във въздуха, няма да кондензира и върху (във) стена, гипс, вар, латекс и т.н. със същата или близка температура, както междувпрочем не кондензира и върху паронепропукливите празни чаши в помещението.
Тук ме притеснява Тани - докато е пара, мисля не може съществено (като количество) да се поема и отдава от стената. Виж, ако пътем преминава във вода - да, но не е това целта.

Проблемът е, че във вид на пара, водата е доста "по-подвижна", има свойството да преминава през повечето материали, да достига слоеве, където се изпълнява "изкрещяното" условие и да кондензира.

П.П. Разходих се и си спомних цитираната от Тани и добра тема. Периодично си пишем едно и също, а файда има ли ...? Нямам идея (Кеноби е мераклия за "нововъведения") - казвайте как да стигнем до едно изчистено и вярно единомислие? За влагата, де :?:
ronik - специалист
8180 написа:
.Привърженик съм на мнението:
На водната пара и е ВСЕ ТАЯ в каква среда се намира (въздух, вар, гипс, кислорад, азот, вакуум) - минава от пара във вода ако:
СЕ ОХЛАДИ ДО ПРЕДЕЛНАТА ЗА КОНЦЕНТРАЦИЯТА СИ ТЕМПЕРАТУРА.

Демек, ако не кондензира във въздуха, няма да кондензира и върху (във) стена, гипс, вар, латекс и т.н. със същата или близка температура, както междувпрочем не кондензира и върху паронепропукливите празни чаши в помещението.
Празни и със температура на въздуха в стаята, не на студената стена :wink: . Кондез във въздуха не се ли нарича дъжд :? . Лятото като наливам вода в стъклена или пластмасова кана от една чешма почти до улицата с много студена вода, отвън по стените веднага се изпотяват. А как мислиш, ако парче тоалетна хартия е с температурата на стената на която има конденз, дали по него ще се появи кондез? Кондезира разбира се :lol: , но този конденз не го виждаме, защото влагата се поема от материала, а не се стича по него. Това се опитах да обясня преди, но май не ме бива много в обясненията. :)
Тани - модератор
А дали солите във влагоуловителя на Хенкеп развиват някакви ниски температури за да кондензира по тях водата :? :? :?


С Роник говорим за две съвсем различни неща!
Master_Kenobi - V.I.P.
8180 написа:
...казвайте как да стигнем до едно изчистено и вярно единомислие? За влагата, де :?:
Няма как, ако питаш мен. Ако имаше такова, щяхме да го знаем е нямаше сега да го бистлим тук за сетен път. И причините според мен са в това, че можем да "контролираме" някак материалите в стените и почти никак околната среда - за различни ситуации, решенията са различни.
Но друг път повече от мен, че сега време - никакво. :)
Последна промяна от Master_Kenobi на ср яну 07, 2009 12:16 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
ОК!
Вероятно ще стигнем до 2-3 различлични решения, но все ми се струва, че принципът (физиката) трябва да е една.
Не пречи аргументирано да поспорим, а ако стигнем до верните решения да ги "забучите" като извод, изчистен от вечните дискусии, в края на които горе-долу се стига до: "абе всеки сам си решава...".
ronik - специалист
Една от причините(може би и единствена) да сме уж на различно мнение, е различния смисъл, който влагаме в думата "кондез". До колкото разбирам 8180 говори за процеса на кондензация, а аз за крайния продукт на този процес, както е прието в разговорния език. Всъщност думата "конденз" май не съществува официално :lol: . А иначе по темата ще ви дам един пресен пример от преди 2 часа. В момента, докато все още се туткам с новата баня, ползвам досегашната, която е тухлена пристройка към стара къща. Открита плоча, 12см тухлени стени, две са външни, а другите две вътрешни, но там не се живее и не се отоплява. Няма изолации, а стените отвътре са фаянс на 1.70 от пода, а нагоре и таванът са с вароциментова мазилка. Имам подозрения, че може и да е само варова. мазилката е боядисана само 2-3 пъти с гасена вар. Този път след като се изкъпах, обсебен от тази тема :), нарочно реших да обърна внимание на плочките и стената. За експеримента използвах най-далечната стена от душа(на 2 метра), за да изключа вероятността от душа или от мен да е попаднала вода върху тях. Резултата беше следния. Фаянса беше раномерно покрит с капчици роса, които на места се бяха слели с други и се стичаха надолу. Варовата мазилка нямаше никакви видими признаци на влага и на опипване не се долавяше влага. Намокрих си ръката и пръснах върху нея, разликата между намокреното и ненамокреното беше ясно доловима. Стъклото на прозорчето беше буквално като улято с вода. Това са накратко фактите за този случай. Банята се ползва ежедневно. Всеки сам да си прави изводите.
8180 - майстор
Роник,
Вярвам, че е точно, както си го описал. Моите изводи:
1. "Кондензът" (за мен и за пояснение) е вода, преминала от газова в течна фаза.
2. Кондензът се появява върху студените стени при достатъчно висока влажност. Преди къпането, вярвам го е нямало и върху двете покрития или по-скоро плочките - сухи, а стената - лееееко влажна (от предишното къпане).
3. Докато не попие в нещо, водата в течна фаза е видима и обратното.
4. Невидимата вода също е вредна, дори повече от видимата, която просто се стича и отива в канала (за тоя пример).
5. Не всичко е очевидно на пръв поглед - вчера споменах за празните чаши. Ако си ентусиаст, намажи половината бутилка бира с вар, тури я в хладилника, после я извади и докато я пиеш си мисли защо по варта НЕ ВИЖДАШ (или почти) конденз. Ако ползваш фризера и ракия, ще е по-нагледно. Ако повториш опита няколко пъти, без да пиеш бирата (ракията), вероятно, ще стане още по-интересно.
За по-лесно може да напръскаш гъбата (хавлията) и плочките в банята - провери ги след час/два.
После сподели по коя физика е разликата, според теб.

Бих те помолил (ако не си 100% убеден в правотата си), да се въздържиш от категоричните си мнения в подобните теми наоколо - чета те, но се въздържам от спорове. Не че е полезно за питащите колеги, но по-горе писах за резултата от безкрайните спорове.
Поздрави,
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, не спорим, де! :) Просто изработваме взаимно становище! :-D
И не може да хвърчат искри при тоя процес, щото средата е влажна. :-D

Всеки споделя мнения, наблюдения... търси отговори и дава версии... отговаря си, или се оборва сам... задава въпроси и чака отговори...
Такива неща се случват тук, според мен.

Пък, ако успеем да изработим идеалното общо становище - ще нещо уникално! :)
Ама няма да стане. И то точно по причина, че не знаем, на практика нищо, за околнато среда на всеки описан случай. Колкото и да го описват, не е ясно, дали нещо не убягва...
Аз примерно, има наблюдения върху две жилища (кухните им), в които нема как да нема конденз и мухъл. А то нема! :? А във Форума някои се оплака, че в обикновената му спалня, буквално си мие стените с вода. :shock:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Решение на проблем с мухъл в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: