Всичко за този вид строителство.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Споделям това, заради покрива и прозорците. И ВРАТАТА!!! Заради слоевете и отношението към детайла
torbalan - Дървен философ
Като дете (примерно преди около 40 години) ми беше направило впечатление че в апартамента ни прозорците са от едно цяло стъкло, а на къщата на дядо ми са на такива квадратчета и го бях попитал защо са така на малки квадрати.
Той каза, че било заради цената на стъклото. Някгоа стъклото било скъпо, за това ги правили на малки квадратчета, че като се счупи да се сменя само счупеното квадратче, а не целия джам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед дек 12, 2021 11:31 amtorbalan написа:
Той каза, че било заради цената на стъклото.
Хе-хе, конкретно, не. Това е имитация. Заради технологията на производтво на стъклото. Надувно. надуват балона, режат и изправят... Някъде го наричат "бутилково" стъкло. Та, са били малки стъклата. От друга страна е бил прав човекът :-). Моите прозорци са с леки черчевета, с по 3 стъкла и в детството ми ги подменихме няколко пъти..., та, да, прав е дядо ти :-)
Обаче глей' колко слоя дърво наслагаха...!
MamaMy - майстор
Много ми хареса клипа. Ако в БГ се строяха така дървените къщи, никой строител нямаше да иска да ги прави, а щяха да струват колкото три апартамента. Личи си, че тези хора си работят на собствена земя, в собствена гора и парите не ги бъркат. Също така не ходят на работа и имат доста свободно време. Личи си обаче, че нямат много опит в живота сред природата. Допуснаха няколко съществени грешки и пропуснаха важни неща. Не знам обаче къде точно е къщата. Може да е в някой парк в голям град. Все пак имаха някакво електричество. :?

ПП Единият ми дядо и баба ми (жена му) бяха стъклари. Всички прозорци на къщата бяха двойни с по 2 крила и по 4 стъкла и въпреки всичко, на вътрешните крила всяко прозорче беше съставено от ленти. Имало е големи кризи с липса на стъкло. Дори помня, че им носеха рамки с икони и гоблени и ако не си носят стъкла дядо вадеше такива ленти обрезки и им редеше.
Lisko - майстор
нед дек 12, 2021 6:00 pmMamaMy написа:
Много ми хареса клипа. Ако в БГ се строяха така дървените къщи, никой строител нямаше да иска да ги прави, а щяха да струват колкото три апартамента. Личи си, че тези хора си работят на собствена земя, в собствена гора и парите не ги бъркат. Също така не ходят на работа и имат доста свободно време. Личи си обаче, че нямат много опит в живота сред природата. Допуснаха няколко съществени грешки и пропуснаха важни неща. Не знам обаче къде точно е къщата. Може да е в някой парк в голям град. ?
Малко противоречие улавям - сред природата ли е или в град. Кадрите от дрона от високо натежават към първото.
Аз не разбрах тия дъски съхнаха ли въобще и колко или се слагаха направо. Защото в един момент показа как ги реди за сушене.
Прилича да е собствена, но не е изключено да бяха на работа, правейки къщата за някого, а не за себе си.
shotik - майстор
Преди пвече от година гледах един клип за построяване на такава къща , но в Русия.
Там надлъжно от едната страна на ствола изкопаваха като канал и така горния ствол влизаше в него, като преди това слагаха мъх и по този начин се пулучаваше плътност на станата.
Тук ги слагат стволовете, но остават процепи и ги замазват с някаква смес върху ламаринени лайсни, което не ми се вижда да е добре.
От долу само с тези дъски на пода, ми се струва да няма добра топлоизолация.

Ето клип за финландска къща, технология като на руската за която писах

MamaMy - майстор
Ако живеят в природата и имат някакъв дори и малък опит, щяха да монтират капаци на прозорците. Баба Меца обича да рови за манджа. Отделно трябва поне 50м в диаметър около къщата да изсекат всякаква растителност. При един горски пожар къщата така ще даде фира. Уплътняването на трупите е точно на обратното на покрива. С тая мазилка на фугите се изложиха много. Отделно на това загледайте диаметъра на самите трупи. Въобще не са ги подбрали и редили. Все едно ги е изсипал самосвал и както са паднали, така са ги слагали. Входната врата е сравнително ниско. Като навали 1,5-2м сняг ще трябва да излизат копаейки нагоре. Добре, че поне входната врата се отваря на вътре. Има за какво да помислят. От тук предположих, че може да е някой парк или градска зона. А така както разполагат с дървесината щом им потрябва, съдя, че гората си е тяхна.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Зидането" яко го претупаха. Руската къща съм я гледала, някакъв разкош е. Това ми прилича на непретенциозна ловна хижичка....
Насред голямшка гора е, електриката идва от генератор, то се чува
Всъщнот няколко години я строиха, поне две смени на сезони хванах, но не внимавах много в това
Ах циментът във фугите.. ха-ха, но покривът и дограмата....
Christo - майстор
Не е много в духа на "направи сам" но да оплакнете очите: https://www.loghomescanada.com/exterior-photos
Ценичките почват от милион нагоре....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон дек 13, 2021 4:43 amChristo написа:
Не е много в духа на "направи сам" но да оплакнете очите: https://www.loghomescanada.com/exterior-photos
Ценичките почват от милион нагоре....
Е, всичко може да е направиСам :-)
Не си ли забелязал, че "милион" вече за нищо го имат

Тема "Дървена къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: