• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 335
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
ilkonick написа:
Тани написа:
Аз ли бъркам нещо или ....

При наличието на водно подово не е ли безсмислено ползването на радиатори?
Безсмислено е, но това си е желание на клиента
Ще се радвам и на още мнения , защото съм решил да си правя водно подово в цялата къща и не смятам да слагам радиатори .

--------------------------------------------------------------------------------------
Допълнителна информация:
Намерете изпълнители за отопление
Сравнете оферти и цени безплатно
илко илиев - специалист
ти подово на къща ли ще правиш?котела или камината в мазе ли ще бъдат?ако е така трябва за всяка стая отделен кръг.
Чаро - Акълия
Тани написа:
....
Ще се радвам и на още мнения , защото съм решил да си правя водно подово в цялата къща и не смятам да слагам радиатори .
Аз направих така. Обаче пуснах тръби за радиатори на отделен колектор за всеки случай. Подовото найстина е уникално отопление, но има един недостатък. Голяма инертност, когато денят е слънчев, вкъщи става 27-30 гр!!! Това при спряно отопление. С радиатори (по-подходящи са конвекторите) температурата се регулира прецизно.
Разгледай каталозите на Овентроп (има ги в нета) тук http://www.technopipe.bg/?set=under_heating ...
илко илиев - специалист
радвайсе значи си постигнал голямо кпд.
Тани - модератор
Инертността от акумулираната топлина ли се получава? Аз мисля да затоплям водата с термопомпа и затова ми трябва вариант с по-ниска температура на водата.Къщата е гредоред и поне 3-4 години ще си остане такава . Вече съм взел материали за сух под за две стаи и 100 метра тръба за едната стая , но се чудех дали да е на един кръг или повече. 100 метра ми се струват много , но от друга страна събират няколко литра вода , която ще минава през тръбата за по-малко от минута. Посипката на сухия под ще е около 3-4 см след това един слой гипсфазер , а над него ламинат. Така че няма да има толкова голям акумулиращ ефект , като бетонна плоча да речем! Та тормозят ме няколко въпроса по изпълнението и ще се радвам на мненията ви:

1. На колко кръга да е за всяко помещение ? Едното е 350х450 другото 350х400

2. Как да са "нагънати" тръбите? Схема.

3. Схема на свързване и автоматика за регулиране на температурата.

4. Каква помпа трябва да си взема , при положение , че догодина ще има още две три толкова големи помещения за отопление . Ще може ли още от сега да се вземе по-голяма помпа?

Термопомпата още не е купена но ще е с мощност 11,5 kW и ще затопля и болера . Имам и още доста въпроси , но ще ги задавам в последствие. Тази година искам да пробвам подовото , като ползвам обикновен електрически бойлер да загрява водата.
Последна промяна от Тани на ср яну 07, 2009 10:20 am, променено общо 1 път.
Чаро - Акълия
Термопомпата ще дойде с много голяма (напорна) помпа, и може да се наложи да сложиш буферен съд! Зависи каква ТП ще вземеш, но повечето са с така.Не е проблем да "закачаш" към системата нови кръгове в последствие...Бързам, после ще пусна още доста и за ТП и за водно подово...
jimmy_bar - специалист
тани,не съм съвсем на ясно по темата,но мнението ми е че може и нищо да не се получи при използването на такъв под.Посипката,гипсофазера и ламината са материали с нисък коефициент на топлоотдаване,просто тръбите ти ще лежат в една среда от изолации и може да се получи входната и изходната температура на водата да е почти една и съща.Замаска и плочки е моя съвет.
Тани - модератор
Точно това че не са толкова топлопроводими ме притеснява и затова ще направя пробата преди да купя термопомпата . Лошото е че по план къщата ще се "обзаведе с плочи най-рано след 3-4 години. Сега е на гредоред и утехата ми е , че и той е изолация и топлината ще бяга нагоре. Мисля да компенсирам по-ниското КПД с по-гъсто полагане на тръбите и затова се допитах според вас на колко гъсто трябва да се за да има ефект? Затова и ще положа само един пласт гипсфазер , за да мога после по всяко време да пренаредя тръбите , ако не вършат работа.

Без буферен съд няма да мине , а смятам да го ползвам и като акумулатор . По този начин в последствие ще мога да закача и някой слънчев панел да помага на инсталацията!
nivanov - специалист
И аз не съм много в час с темата, но на първо четене ако си само с един кръг и дълги тръби при входа в тръбите температурата ще е доста по висока, отколкото на края на серпентината ... ако слушаме логиката би трябвало да е по добре с повече кръгове с по къси тръби, отколкото с един с дълъг път ... така топлината би трябвало да се разпределя равномерно по целия под. също така би трябвало и да постигнеш по голям КПД, ще ти е необходима по малка температура и скорост, за да покриеш равномерно цялото помещение ...
Всичко това обаче са размисли на глас, без да имам реално наблюдение по темата :>
Чаро - Акълия
Сарпентините не трябва да са по-дълги от 100м, някъде пишат и 90.
Трябва ти колектор с дебитомери, не е задължително, но е добре да имаш идея за дебита. Подовото "работи" добре при бърза циркулация!
Термопомпата каква я мислиш? Вода или въздух?
Аз сложих тръби ф20 на 10см около прозорците, 15-20 навътре в стаите. Това с влошаването на тооплобмена... трябва да пробваш. Иначе има ралика в температурата на стаята в зависимуст от подовата настилка. Имам две стаи с ламинат и там е с 2-3 градуса по хладно. http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15 това е моето подово. Питай, ако нещо те интересуа, че са ми извздиха два зъба и не ми се разтягат ластици...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 335

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: