• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
Ейй, това с жлеба е много хитро. Иначе за дъската до фасадата и аз се сетих, но отпред по-дърварската го измислих.

Вляво е сегашното състояние. Първо доста напред ми е края на термопанела за нормален улук, а и края му виси неподдържан поне 50+ см, което не е ОК. Имам останали 5х20 см ребра на 3 метра и реших с един куршум да убия 3 заека - хем да ги оползотворя, хем да изнеса напред достатъчно челото на което да монтирам скобите за улуците, хем и да подпра термопанела в края да не се изкриви от някой непредвиден сняг. Отначало исках да сложа гипсфазера закован по наклона на ребрата и отпред да го завърша с огъната ламарина в подходящ цвят, обаче както казах, някои от ребрата са изметнати и вече нямам равнина. Реших да направя това от дясната картинка - чрез челната дъска - то вече челно ребро стана - и с помощта на ръчнния щрайхмус да задам хорзонтална равнина отпред, а до стената да пусна хоризонтално покрай фасадата греди 5х10, които се крепят и нивелират от отвесни 5х5 и така да имам идеално равна и хоризонтална на земята и перпендикулярна на основата равнина, на която да закова гипсфазера.
Прикачен файл:
gipsofazer-streha-v01.jpg
gipsofazer-streha-v01.jpg (92.51 KиБ) Видяна 705 пъти
Чуденката ми е първо дали всичкото това дърво и гипсфазер няма да натежат на сравнително дългата стреаха, на която ребрата 5х15 са през 60 см, и също дали няма да провисне 12.5 мм влагоустойчивия гипсофазер ако е хванат с винтове за гипсфазер (в червено) в челната дъска и в изравнителната 5х10.
Също и дали мога да шпакловам гипсофазера с циментова шпакловка и мрежа както шпакловах стиропора на фасадата.
PIP - майстор
На мен не ми става ясно как и от какво е направен покрива. Тия термопанели с ламарина ли са от горе, с ламарина от горе и от долу, имаш ли двойна скара или само напречни на ребрата летви върху тях? Имаш ли някаква изолация (вата) между ребрата, ако имаш има ли дишащо фолио?
Отговорите на тея въпроси са важни за това как трябва да се направи. При всички случаи не бих го направил по твоя (десния) начин.
2metraninja - специалист
Нормален покривен термопанел 3 см с било още 4 см. Ламарина има и отгоре и отдолу на термопанела, по средата полиуретанова пяна.
Само напречни 5х5 на ребрата през 50 см има, двойна скара няма. Между ребрата на покрива няма вата. Ватата ще е между гредите на тавана 30 см. Под гредите на тавана ще има окачена двойна конструкция от профили кнауф (d112), под тях паронепропускливо фолио и под него гипсокартон завит на монтажните профили.

Подпокривното пространство не е студено, защото е опушено отвсякъде, но не е и много топло, защото изолацията е на пода му. Планирам да напълня и под стрехата с вата за да не е студена долната ламарина на термопанела и да го играе термомост до подпокривното пространство.

А според теб защо не добре десния вариант? Ще провисне гипсофазера или нещо друго?
MamaMy - майстор
Гипсофазера може да го шпакловаш с каквото решиш. Монтажа ти предлагам да е така. По този начин може да пуснеш челната дъска колкото искаш и няма нужда да я стесняваш. Ще върши работа на водооткап за да не мокри мазилката. Така ще целиш и само ширината на гипсофазера.

Прикачен файл

gipsofazer-streha-v01.jpg
2metraninja - специалист
пет яну 14, 2022 11:26 pmMamaMy написа:
Гипсофазера може да го шпакловаш с каквото решиш. Монтажа ти предлагам да е така. По този начин може да пуснеш челната дъска колкото искаш и няма нужда да я стесняваш. Ще върши работа на водооткап за да не мокри мазилката. Така ще целиш и само ширината на гипсофазера.
Отлична идея, благодаря ти! Ще трябва да се постарая с взимането на фаска на ребрата, но без мъка никак няма да се мине.

А какво мислиш за устойчивостта на гипсфазера на провисване? Ще може ли да прелети тези петдесетина сантиметра на дебелина 12.5 мм?
MamaMy - майстор
пет яну 14, 2022 11:35 pm2metraninja написа:
Ще трябва да се постарая с взимането на фаска на ребрата, но без мъка никак няма да се мине.

А какво мислиш за устойчивостта на гипсфазера на провисване? Ще може ли да прелети тези петдесетина сантиметра на дебелина 12.5 мм?
Никакъв проблем. Доста по-здрав е от гипскартона, а повечето тавани изпълнени с него не висват.
Относно подрязването на ребрата най-голям проблем ще е разкарването със стълбата ако нямаш скеле. Опъваш конец по двата ъгъла и с ръчно трионче за по 5 минути си готов.
Последна промяна от MamaMy на пет яну 14, 2022 11:48 pm, променено общо 1 път.
PIP - майстор
5см е много дебела дъска за челна, 2.5см е напълно достатъчно. На долната снимка грешно съм оставил празнината между скарата и циментофазера, долната страна на летвата за скарата трябва да е на нула с плочата, за да може да се закове.

Прикачен файл

IMG_20220114_233559.jpg
2metraninja - специалист
Дебела е, да - гледам че слагат от 2 до 3 см челни дъски, но както казах при мен ще играе 2 допълнителни роли. Едната е че ще подпира края на термопанела, а другата че вече така или иначе ги имам - бях ги поръчал по грешка на 3 метра и после поръчвах правилните на 4 метра. То има и друго - те не са много красиви тези греди ли, ребра ли - как се казва - понавалял ги е дъжда и мисля да ги облека отпред с ламарина за хубост в цвета на улуците - графит. С тази ламарина мислех да скрия края на гипсофазера ако го ковях както съм го нарисувал и ръба му оставаше под челната дъска.

Според теб трябва да сложа и скара, няма да е достатъчно да го кова само за челната дъска или вече долната част на ребрата, а от другата страна за гредата 5х10, която ще е по стената?
PIP - майстор
Ако ще ползваш 5см-те греди им направи фалц (горната снимка) и естетически ще изглежда като да са 2-3см греди. А нуждата от скарата зависи от дебелината на плоскостите, които ще слагаш и дълбочината на стряхата.
2metraninja - специалист
Аз даже мисля да сложа отпред една огъната на абкант ламарина да скрие грозната дъска и да не се налага никога в обозримото бъдеще да я боядисвам или лакирам или изобщо да я мисля. А и ще скрия отдолу прехода между дърво и гипсодазер.

Гипсофазера е 12.5 мм дебел Vidiwall на кнауф. Широчината му ще е според мен около 50-55 сантиметра, от които реално ще "висят" без да са завинтени около 45 см. А дължината на стрехата е 14 метра.
Прикачен файл:
streha-gipsofazer-02.jpg
streha-gipsofazer-02.jpg (75.4 KиБ) Видяна 609 пъти
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: