Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krasi92 - майстор
фотосензор
Жако - специалист
Здравейте колеги отдавна несъм се включвал.
Горелката мие RB20 със Чернобял дисплей.
От два месеца ми отчита на дисплея някакви високи обороти което не отговаря на реалността.
Това неме бърка да си правя настройките защото се ориентираме по пламъка.
Но това ми е точно въпроса какво може да е станало със датчика за оборотите на вентилатора.
Кажете моля мнение съвет.
Жако - специалист
От два месеца ми отчита на дисплея някакви високи обороти което не отговаря на реалността.
Но това ми е точно въпроса какво може да е станало със датчика за оборотите на вентилатора.

Няма други фактори да променят оборотите защото имам стабилизатор за напрежението и на комина имам клапа за поддържане на постоянен вакум.
Преди да ги сложя тези подобрения имаше влияние, и стойностите се меняха постоянно от порядъка на 200/400 оборота.
Сега няма нима такова нещо.
Пример ви давам какво е в момента.
При зададени 50% процента вентилатора трябва да показва
1300/1400.
Нали на 100% са макс 2600 оборота.
Сега вместо 1300 на 50% показва 2050 оборота на дисплея.
frizera - напреднал
пон мар 07, 2022 10:04 pmdido_9104 написа:
Здравейте, имам прелетна горелка на грейко от известно време прави някакви чакмаци и затопля само на 42 градуса водата настройвам я на 70 но няма промяна, зададено е на 24 градуса на температурният регулатор в стаята но радиаторите са съвсем леко топъли отгоре а на доло .....
И при мен се получи нещо подобно. Разликата е, че нямам термостат в къщата и котела се управлява изцяло ръчно, като изключим мониторинга на телефона. Та именно там видях, че осветеността е със силно променена графика клоняща към нула, а температурата в котела е 62 при зададени 58 градуса. Така се задържа около 5 минути, като не успях да осмисля защо не е в режим поддържане, а се "форсира" на втора степен. Последва команда "гаси" и след 40 минути отидох да почистя горелката. Нямаше нагар, препълване на горивната камера, неизгорели пелети в пепелника.... Всичко изглеждаше нормално, но все пак почистих тук там и натиснах "пали". Е, точно тук стана интересно: продуха, както обикновено и вместо да зарежда реши да продължи с "горене" на степен 2, като осветеността бе 0 и иконка със задраскан пламък!?!?!? Не се бавих много и дръпнах щепсела. След възстановяването на напрежението изписа очакваната грешка за "липса на захранване". Последва избор на "автоматичен режим" си запали както всеки друг път и така вече трети ден.
От изчетеното до тук, везните се накланят към платката, но все пак.....може и фотографа да се е бъгнал или замърсил. Кой знае....времето ще покаже.
Горелката е в експлоатация от 2015 година, прекарала е над 15 тона дървесни пелети и е била винаги включена (365 дни) през UPS със вграден стабилизатор.
Ако някой има свежа идея ще се радвам да сподели.
Evgeniy - майстор
вт мар 15, 2022 12:03 pmfrizera написа:
продуха, както обикновено и вместо да зарежда реши да продължи с "горене" на степен 2, като осветеността бе 0 и иконка със задраскан пламък!?!?!?
При мен навремето, когато се гасеше и палеше често, забелязах такъв "феномен". Когато скоро е угасена, в горелката дълго време остава жар. При новото продухване на 100% преди пълненето често тази жар се разгаря малко и вдига леко осветеността. Мисля, че и 1-2 да вдигне дори и за част от секундата, тя решава че гори, спира продухването и преминава на нормално горене. Без вентилатор пламъка се връща бързо на 0. Така, че може да не си забелязал краткото вдигане на осветеността или да е било толкова за кратко, че да не е отразено добре. Това често ми се е случвало.
Жако - специалист
пет мар 11, 2022 5:32 amЖако написа:

Няма други фактори да променят оборотите защото имам стабилизатор за напрежението и на комина имам клапа за поддържане на постоянен вакум.
Преди да ги сложя тези подобрения имаше влияние, и стойностите се меняха постоянно от порядъка на 200/400 оборота.
Сега няма нима такова нещо.
Пример ви давам какво е в момента.
При зададени 50% процента вентилатора трябва да показва
1300/1400.
Нали на 100% са макс 2600 оборота.
Сега вместо 1300 на 50% показва 2050 оборота на дисплея.
Колеги нищо не казахте по въпроса ми то си работи и така ама аз искам да е изрядно.
Има ли някой опитност с такъв проблем.??? :? :)
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Задай вента на 100% за малко, докато покаже оборотите.
Сподели какво отчете.
Върни ги на колкото бяха.
frizera - напреднал
При мен навремето, когато се гасеше и палеше често, забелязах такъв "феномен". Когато скоро е угасена, в горелката дълго време остава жар. При новото продухване на 100% преди пълненето често тази жар се разгаря малко и вдига леко осветеността. Мисля, че и 1-2 да вдигне дори и за част от секундата, тя решава че гори, спира продухването и преминава на нормално горене. Без вентилатор пламъка се връща бързо на 0. Така, че може да не си забелязал краткото вдигане на осветеността или да е било толкова.
[/quote]

Не, не е това. Почистих горивната камера изцяло. Жар няма от къде да остане... Мина целия цикъл на продухване и директно си включи степен две и пишеше горене. Ей това е странното.
През изминалата седмица котела не е гасен, а ако го изгася следващото палене ще е след 4-6 часа....
Да си държал вратата отворена, с цел по обстойно наблюдение на процеса?
frizera - напреднал
вт мар 15, 2022 8:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да си държал вратата отворена, с цел по обстойно наблюдение на процеса?
Не съм. Отворих, изгребах всичко от "лъжицата", отворих отдолу и от там изкарах събралата се пепел, огледах запалката, шнека и това беше. После сложих една шепа пелети и затворих. Винаги слагам малко пелети след почистване, защото пали по лесно, когато е студена. Когато е топла или има жар, настроената първоначална порция е достатъчна, даже точна. Ако я увелича малко при "топъл старт" падат пелети в пепелника. За това слагам мъничко предварително.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: