• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
нед мар 20, 2022 6:08 pmhidrazin написа:
......
2.Също така съм почти сигурен че и на zz_stefanov единствения му кол у заднио двор е по-скоро за собствено успокоение а не да върши работа... :-D
.....
Върши, не бери грижа :-D
DMN - майстор
hidrazin написа:
2.Също така съм почти сигурен че и на zz_stefanov единствения му кол у заднио двор е по-скоро за собствено успокоение а не да върши работа... :-D
Е, не ми се вярва да е чак толкова лоша проводимостта(дори и да е далеч от нормите), че да не могат да минат едни 30 милиампера утечен ток към земята, за да сработи ДТЗ.
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Сработва при замостване между нула и земя :wink:
iliya_i - майстор
Чл. 184. (1) Когато условията за защита срещу поражения от електрически ток за схема TN не могат да бъдат спазени,
се допуска захранване на електрическа уредба с напрежение до 1000 V от източник по схема TT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток се използва защитно изключване на
захранването посредством защитен прекъсвач при спазване на условието:
Ra x Ia 50 V,
където:
Ia е токът на сработване на защитния прекъсвач;
Ra - общото съпротивление на заземителя и заземителния проводник на потребителя; при
използване на един защитен прекъсвач за защита на няколко потребителя се взема
съпротивлението на най-отдалечения потребител.
Ето една от причините у нас да не се използва масово схема ТТ
1.Така че схема ТТ не е забранена ка кто грешно си спомня iliya_i (ми да беше го прочел навреме...).
Цитираш изключението, а не правилото -Когато условията за защита срещу поражения от електрически ток за схема TN не могат да бъдат спазени .
Чл. 182. (1) Електрическите уредби в сгради и външните уредби с напрежение до 1000 V
като правило се захранват от мрежи с директно заземена неутрала по схеми TN.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток като правило се използва автоматично
изключване на захранването.
(3) Указания за избор на конкретна схема - TN-C, TN-S или TN-C-S, са посочени в
съответните глави на наредбата.
а те не са спазени когато мрежата не е със заземена неутрала.
eleonorvelichkov - специалист
нед мар 20, 2022 6:19 pmzz_stefanov написа:
Сработва при замостване между нула и земя :wink:
Значи все пак протича ток от нулата към земята. Май Кирхов ще се окаже прав.
Чл. 184. (1) Когато условията за защита срещу поражения от електрически ток за схема TN не могат да бъдат спазени,
се допуска захранване на електрическа уредба с напрежение до 1000 V от източник по схема TT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток се използва защитно изключване на
захранването посредством защитен прекъсвач при спазване на условието:
Ra x Ia 50 V,
където:
Ia е токът на сработване на защитния прекъсвач;
Ra - общото съпротивление на заземителя и заземителния проводник на потребителя; при
използване на един защитен прекъсвач за защита на няколко потребителя се взема
съпротивлението на най-отдалечения потребител.
Ето една от причините у нас да не се използва масово схема ТТ
1.Така че схема ТТ не е забранена както грешно си спомня iliya_i (ми да беше го прочел навреме...).
3.Митовете "да дадеш нула на комшиите" - в нормалния случай трудния път е по отклонението за твоята къща и през земята в заземителя на енергото в трафото.
И от заземителя на енергото в трафото до звездния център на трансформатора.
Така че в общия случай токовете в отклоненията на такива повторни заземители не са толкова големи че да са притеснителни.
Разбира се има изключения - примерно си една от първите къщи до трафото и между теб и трафото се прекъсне PEN проводника.
Тогава останалите къщи от клона след теб ще се опитат да вземат нула/земя от "перфектното" земно което си направил и тока в жицата ще нарасне доста.
Но това е елементарен проблем и се решава лесно.
Да не забравяме, че наредбите се пишат от политици и ако изведнъж напишат, че се прави заземяване по схема ТТ или IT колко фирми ще изреват.
fbr - майстор
Ще Ви запозная с един неотдавнашен случай със съсед, който си направи до къщата, зала със сауна и джакузи. Та, дошли от фирмата по монтажа на джакузито и свързали джакузито, като го занулили. Да обаче, като го ползва, в определени моменти, при влизане и излизане от джакузито гъделичка. Оплаква се на фирмата, карат го да купи заземителен кол, бият го в двора и заземяват нулата. Обаче, ефект няма. Продължава да бие ток понякога. След спорове с фирмата, които го уверявали, че инсталацията не му е наред, отворихме таблото на джакузито и отделихме нулата от заземяващата клема. И забравихме за случката.
hidrazin - майстор
нед мар 20, 2022 6:58 pmeleonorvelichkov написа:
Да не забравяме, че наредбите се пишат от политици...
Да бе да, това да не ти е някое евангелие?
нед мар 20, 2022 7:34 pmfbr написа:
Ще Ви запозная с един неотдавнашен случай със съсед, който си направи до къщата, зала със сауна и джакузи. Та, дошли от фирмата по монтажа на джакузито и свързали джакузито, като го занулили. Да обаче, като го ползва, в определени моменти, при влизане и излизане от джакузито гъделичка. Оплаква се на фирмата, карат го да купи заземителен кол, бият го в двора и заземяват нулата. Обаче, ефект няма. Продължава да бие ток понякога. След спорове с фирмата, които го уверявали, че инсталацията не му е наред, отворихме таблото на джакузито и отделихме нулата от заземяващата клема. И забравихме за случката.
Аз имах същи проблем с един бойлер. Като меря нулата спрямо земя с мултицет показваше 4 волта.
нед мар 20, 2022 7:42 pmhidrazin написа:
нед мар 20, 2022 6:58 pmeleonorvelichkov написа:
Да не забравяме, че наредбите се пишат от политици...
Да бе да, това да не ти е някое евангелие?
Ще те помоля да не злословиш Евангелието, чиято истинност се е доказала във времето. За разлика от наредбите, които през ден ги променят.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: