• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
eleonorvelichkov, направи нещо реално - забий, да речем метален прът ⌀20, един метър в земята и пробвай да задействаш някакви консуматори през него (вместо през "нула"). Претендирам, че не съм бос (в българския смисъл) теоретически, имам и доволно практика. При "екстремни" обстоятелства ми трябваше протичане на нищожен ток без налична нула. Пробвах по описания по-горе начин и ... не стана. Може би ще ми обясниш чисто теоретически защо?
eleonorvelichkov - специалист
вт мар 22, 2022 7:12 pmHoвoceлckи написа:
eleonorvelichkov, направи нещо реално - забий, да речем метален прът ⌀20, един метър в земята и пробвай да задействаш някакви консуматори през него (вместо през "нула"). Претендирам, че не съм бос (в българския смисъл) теоретически, имам и доволно практика. При "екстремни" обстоятелства ми трябваше протичане на нищожен ток без налична нула. Пробвах по описания по-горе начин и ... не стана. Може би ще ми обясниш чисто теоретически защо?
Същото нещо съм го пробвал, но с метални колове забити в земята за други цели с една крушка много хубаво си светна крушката. Заземяването се прави да отговаря на изисквания, а не просто да забиеш кол в земята. Ако съпротивлението на заземителя не е достатъчно малко няма да ти се получат нещата. Основно се влияе от влажността на почвата и наличието на електролити в нея. Не съм казал, че забиването на кол в задния двор е достатъчно. Пробвай следващия път да го направиш това през мълниезащита, която отговаря на изискванията
Lutchezar - майстор
Имаше нещо как се полива и с колко сол във водата някъде...
krasi92 - майстор
вт мар 22, 2022 7:30 pmeleonorvelichkov написа:
вт мар 22, 2022 7:12 pmHoвoceлckи написа:
Същото нещо съм го пробвал, но с метални колове забити в земята за други цели с една крушка много хубаво си светна крушката. Заземяването се прави да отговаря на изисквания, а не просто да забиеш кол в земята. Ако съпротивлението на заземителя не е достатъчно малко няма да ти се получат нещата. Основно се влияе от влажността на почвата и наличието на електролити в нея. Не съм казал, че забиването на кол в задния двор е достатъчно. Пробвай следващия път да го направиш това през мълниезащита, която отговаря на изискванията
Е като ги разбиташ тоците защо те пере тока от бойлера. Мързи те. Ясни са работите.
Hoвoceлckи - майстор
eleonorvelichkov, не казах нещо (умишлено!). Беше през зимата и земята беше яко замръзнала. Помисли си - измерил си перфектно 4Ω съпротивление в "подходящ" сезон. Разчиташ, залагаш живота си (и на други) на това!? Настъпва люта зима и ... не протича едно спасително количество ток през замръзналата земя към неутралата в трафопоста???
вт мар 22, 2022 7:51 pmHoвoceлckи написа:
eleonorvelichkov, не казах нещо (умишлено!). Беше през зимата и земята беше яко замръзнала. Помисли си - измерил си перфектно 4Ω съпротивление в "подходящ" сезон. Разчиташ, залагаш живота си (и на други) на това!? Настъпва люта зима и ... не протича едно спасително количество ток през замръзналата земя към неутралата в трафопоста???
Задачата на заземяването не е да захранва, а да изравни потенциала на земята под краката ти с този на корпуса на уреда. За да не мине ток през тебе или да погаси електромагнитни смущения, които могат да прецакат работата на чувствителна апаратура. Освен това водата под определена дълбочина не замръзва поне в България и ако е изпълнено заземяването според изискванията проблеми няма да има.
Hoвoceлckи - майстор
Допусках, че разбираш "вътрешно" нещата за това какво прави токът, но не ти се получава да го обясниш. Е, бил съм в грешка.
Все пак да те попитам: как си го представяш това изравняване на потенциала? Може ли то да се случи без протичане на ток?
вт мар 22, 2022 8:06 pmHoвoceлckи написа:
Допусках, че разбираш "вътрешно" нещата за това какво прави токът, но не ти се получава да го обясниш. Е, бил съм в грешка.
Все пак да те попитам: как си го представяш това изравняване на потенциала? Може ли то да се случи без протичане на ток?
Естествено няма как, но ти очакваш веригата да се затвори до трафопоста и да ти светне крушката, а то идеята е в близост до уреда ти до заземителя да е достатъчно ниско съпротивлението. Затова и в препоръките за изграждане на заземител пише, че трябва поне да има 3 кола с дължина поне 2 метра, които да разположени на поне два метра един от друг и ако се налага да се излее солен разтвор върху заземителя. Ти очакваш с един кол, който не отговаря на изискванията да стане.
Да попитам всички, които сте с опит и отричате заземяването какво бихте препоръчали?
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: