• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
вт мар 22, 2022 8:27 pmeleonorvelichkov написа:
Да попитам всички, които сте с опит и отричате заземяването какво бихте препоръчали?
Никой не видях да отрича заземяването. Но и никой освен теб не го абсолютизира.
А вече ти препоръчах - заземяване, обединено с нулата на стълба, преди твоето отклонение. Ама ти все още беше с претенции колко много знаеш и какъв богат опит имаш (който в последствие се оказа един бойлер).
Върни се назад в темата и прочети нещата които отрече.
Последна промяна от iliya_i на вт мар 22, 2022 8:35 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
вт мар 22, 2022 8:25 pmeleonorvelichkov написа:
... и ако се налага да се излее солен разтвор върху заземителя.
:shock: :shock: :shock:
Това в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ! Освен ако не става дума за временно заземяване.
:partyman:
eleonorvelichkov - специалист
вт мар 22, 2022 8:32 pmiliya_i написа:
Да попитам всички, които сте с опит и отричате заземяването какво бихте препоръчали?
Никой не видях да отрича заземяването. Но и никой освен теб не го абсолютизира.
Темата беше, че е по-добре контакта да е заземен вместо само занулен. Защото има рискове, които при заземяването изчезват. Ако пък е комбинирано още по-добре. Някой в началото се изказа, че целия ток на съседа щял да минава през твоето зануляване и взех да си мисля, че нещо бъркам и казах, че не е необходимо нулата да е вързана към заземяването. И тръгна една патаклама колко съм прост.
вт мар 22, 2022 8:34 pmhidrazin написа:
вт мар 22, 2022 8:25 pmeleonorvelichkov написа:
... и ако се налага да се излее солен разтвор върху заземителя.
:shock: :shock: :shock:
Това в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ! Освен ако не става дума за временно заземяване.
Защо в дебелите книги пише, че така се прави какъв е проблемът?
djogobg - специалист
Сол и желязо не са добра комбинация. Посоли хубаво заземителна плоча/кол и му скъсяваш и без друго късият живот.
DMN - майстор
eleonorvelichkov написа:
Темата беше, че е по-добре контакта да е заземен вместо само занулен. Защото има рискове, които при заземяването изчезват. Ако пък е комбинирано още по-добре. Някой в началото се изказа, че целия ток на съседа щял да минава през твоето зануляване и взех да си мисля, че нещо бъркам и казах, че не е необходимо нулата да е вързана към заземяването. И тръгна една патаклама колко съм прост.
Да, ама това се опитват да кажат хората, че заземяването трябва да отговаря на някакви норми, ако си го правиш сам и независимо от нулата. А тези норми няма кой да ги следи в двора ти, освен теб.
И ако нямаш ДТЗ, както споменах и аз, която(примерно) да изключи при 30 милиампера утечен ток, то кое ти гарантира сигурността, че при допира на офазен и заземен корпус, няма да те "ритне" тока? Ако заземяването ти не е добро и е примерно 20 ома, то при напрежение 230V ще протече ток около 11А, а ти като имаш предпазител примерно 16А на този кръг, кога ще изключи той? - щото това ти се явява защитата, ако нямаш ДТЗ.
А пък това - за заземителния проводник и човешкото тяло, и къде щял да мине тока или къде не, не искам да го коментирам, това просто е...ако съм разбрал правилно.
Lutchezar - майстор
За всички колове за заземяване на пазара пише че са поцинковани, някой горещо. Абсурдно е да набиеш някакво произволно желязо за кол за заземяване... ...
вт мар 22, 2022 10:15 pmLutchezar написа:
За всички колове за заземяване на пазара пише че са поцинковани, някой горещо. Абсурдно е да набиеш някакво произволно желязо за кол за заземяване... ...
Поцинковат се, за да се предпазят от ръждясване. Цинкът реагира вместо желязото с корозионните вещества по този начин го предпазва. Иначе прътът ще има по кратък живот.
valentino76bs - майстор
нед мар 20, 2022 8:29 pmeleonorvelichkov написа:
нед мар 20, 2022 7:34 pmfbr написа:
Аз имах същи проблем с един бойлер. Като меря нулата спрямо земя с мултицет показваше 4 волта.
И какво се оказа ?
Hoвoceлckи - майстор
Развързване на звездния център на трафо НН от земя!
И питам: какви са минусите?!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: