Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimitargk - помощник
Здравейте,
кое е по-удачно да се направи, според Вас: ново строителство или закупуване на стара къща през 2022 имайки предвид, че цените на строителните материали са се вдигнали. Строителни материали ще са нужни и за наложителния ремонт на старата къща, това ми е ясно. За новото строителство пък трябва да се бръкнеш и за парцелче. Та кой е по-добрият вариант в момента откъм баланс на качество и цена? Знам, че този въпрос е питан и преди, но според мен нещата се промениха през последната година.
floydogi - специалист
Ами гледай конкретни оферти и смятай. Кой да го направи вместо теб? Цени на имоти всякакви - повечето надути на балон преди пръсване. Локацията също е от съществено значение.
GGK - напреднал
Колега, малко трудно ще ти бъде даден отговор, при толкова оскъдна информация от твоя страна (каква къща иска, в кой район, имаш ли ограничения по време и тн.).

Мога да ти разкажа за моя, сравнително пресен, случай и разсъжденията и сметките през които минах.

През миналото лято решихме с жената, че искаме да си имаме виличка с неголям двор. Идеята беше да вземем нещо до около декар, без постройки на него и да почнем да строим къща с РЗП от порядъка на 70 - 80 квадрата. Тръгнахме по огледи и в крайна сметка през февруари тази година се сдобихме с двор от почти три декара с една понапудрена кирпичена къщичка в него. Дворът ни излезе, горе-долу, три пъти на първоначалния бюджет, че даже е и по-далеч от дома ми.

Защо стана така?

Първо, предлагането в района, който си бях харесал, се оказа много скромно. Отделно, точно започна да се усеща инфлацията и много от продавачите започнаха да се ослушват. Бях си харесал един парцел през октомври 2021, но аха да подпишем предварителен и собствениците казаха, че няма да продават сега, защото цените много тръгнали нагоре и очаквали догодина да са още по-високи. Като цяло, се оказаха прави.

После, живеех с очакването, че 70 - 80 квадрата нова постройка, без излишни луксове и с мой труд (до колкото го мога), може да ми излезе до 80 000 лева. Само дето сметките ми бяха остарели с една петилетка и цените на всичко продължаваха да се вдигат :roll:

Та, декември смених стратегията, като разширих географията на търсене и почнах да гледам и имоти с къщи за ремонт. Ами, нагледах се на всякакви безумия. Примерно, декар двор с къща на градоред, която е здраво нацепена и потънала (но брокера ти обяснява как ще я стегнеш за нула време) за 45 000 лева.

Накрая съвсем случайно попаднах на обявата за доста голям двор с една стегната малка кирпичена къща. Преди 7 - 8 години хората се понапънали да я пооправят, включително ѝ сложили плоча, изолация, нова дограма и баня и тоалетна. Продали имота за символична сума баш преди пандемията, новите собственици бяха едни дебили, които бяха занемарили имота, а сега те се опитваха да реализират яка печалба... Е, реализираха я.

Къщурката става за обитаване от по няколко дни, без излишни луксове, но това ме устройва на първо време - да има къде да бягам от софийската лудница. Дотук съм вкарал 800 лева за стягане на покрива (запушени улуци, подмяна на счупени керемиди, изолация около комина и подмазване на капаците). Да, и мене ме заболя сърцето от тая сметка. Тъпаците предишни собственици не са спрели водата през зимата, та има спукана тръба в една от стените, дето трябва да се оправя. Сумата е неизвестна. Чудя се какво да правя с мазето (дали да боря влагата или да махна с ръка). Вътре трябва да пребоядисвам и да сложа малко допълнителни мебели. И горе-долу е това.

А новата вила ще я строя някога в бъдеще, като в момента гледам да спестявам :-D

Иначе, като типичен българин, се чудя до колко се минах с покупката и все още следя пазара на селски имоти в моя район. Като цяло - предлагането е все по-скромно. Предполагам много народ е свил ушите и чака да види до къде ще стигне инфлацията. А това, което се предлага е на безумни цени в стил, ако има луд, да ми ги даде тия пари...

Като член на семейство икономисти, това което мога да ти кажа е, че ако тази година минем с 10 - 12% инфлация ще е добре. Това всичкото гарнирано с ръст на БВП-то под 3%. Горивата ще продължат да растат (с всички ефекти върху строителството от това). Догодина, дори и войната магически да приключи и всички да се заобичаме, инфлацията ще е поне 5%, а ръстът на икономиката може и да не е впечатляващ.
Имотният балон няма скоро да спре да се надува (има даже една приказка, че сега украинците ще са движеща сила на пазара). Цените по големите градове ще продължат да се вдигат, съответно и строителство ще има, съответно, трудно е да се чака някакво падане на материалите и цената на труда (тя със сигурност няма да пада, даже и материалите да поевтинеят). Селските имоти и тя ще държат цени, най-малкото защото предлагането го няма никакво.

Ta, ако мога да те посъветвам нещо, седни си помисли колко голяма къща ти трябва. После си калкулирай горе-долу колко ще ти излезе да я построиш (не забравяй и цената на земята). Като имаш тази сума, виж в твоя район какво продават за такива и по-малко пари. Съответно, гледай дали една по-евтина съществуваща къща може да я докараш до нивото, което искаш за разликата между нейната цена и едно хипотетично ново строителство. Отчитай и фактора време. Новото строителство ти е година, поне. Един умерен ремонт може да приключи за два - три месеца.
Chefo77 - майстор
Всичко зависи от това в какво състояние е "старата" къща. При избора на такава се гледат две неща - основи и покрив. Ако основите са ОК (съответно няма дълбоки пукнатини по стените) и покривът не е пропаднал, няма да ти отреже главата ремонта.
feikot - специалист
Всичко е относително, според мен (това което направих и аз) взимай стара къща и ремонтирай. Като искаш събаряй и строй на ново,по-лесно и по-евтино е да имаш петно,разрешително и партиди. Ако не събаряш се нагласяш архитектурно според това, което си купил. А и дали ще намериш това, което търсиш, не е ясно. Дали парцела,дали имота,дали всичко ще съвпадне. Дай да сравним това, за което питаш, че да се даде мнение.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не се морете, човекът не е влизал от 20 дена, а като е влизал, не е коментирал отговорите...
resistbody - майстор
пет май 27, 2022 4:20 pmfeikot написа:
Всичко е относително, според мен (това което направих и аз) взимай стара къща и ремонтирай. Като искаш събаряй и строй на ново,по-лесно и по-евтино е да имаш петно,разрешително и партиди. Ако не събаряш се нагласяш архитектурно според това, което си купил. А и дали ще намериш това, което търсиш, не е ясно. Дали парцела,дали имота,дали всичко ще съвпадне. Дай да сравним това, за което питаш, че да се даде мнение.
Аз пък съм на обратното мнениие... слаби основи от камъни + доволно влага... стени без колони.. липса на плоча... чатията ще е за смяна на 100%...
Преди години жената ми праща снимка на една такава и я отсвирих с тези доводи... един тука взе подобна... копа за стъпки и външни колони, пояси, нова чатия и т.н. и накрая останаха 5 дувара от старата къща... само и само да не вади план и РС.. кво спести един камион тухли и 1000лв градеж...

Тема "Поскъпване на строителните материали: ново строителство или стара къща/ремонт?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: