• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,
нов съм във форума и в ремонтите, а отскоро сме в ремонт вкъщи и вчера се стигна до едната спалня. Та както със сигурност повечето сте наясно с цялата панелно-блокова история у нас, знаете, че над някои от вратите има и прозорче, което освен да дрънчи докато минава асансьора друга работа не върши. Тъй като вчера свалих стъклото, предстои ми да изкъртя и дървената каса на вратата ще остане една огромна дупка над бъдещата нова врата, която ще трябва да запълня с нещо. Въпросът е какво, как и тн.
Варианта гипскартон и стиропор по средата към момента звучи като най-лесен, но и не ми звучи като нещо, което бих се радвал да имам вкъщи.
Другия вариант, който обмислях беше да изградя трегер с итонг, само че нямам идея дали няма да увисне/пропадне във времето и пространството.
Третата опция, която обмисляхме с баща ми беше да разкъртим съседните стени докато стигнем до арматура, да заварим няколко парчета винкел или нова арматура, да изградим висящ във въздуха кофраж и да почнем да го пълним с гипсово лепило, турбозол и каквото още промишлено ни попадне в ръцете. Това ще изгради може би най-солидната стена, но все пак не сме го правили никога и вероятността да съсипем повече, отколкото ще оправим е голяма.
Крайната цел е да стане нещо относително солидно, защото в крайна сметка не искам след 10 години да трябва да го правя пак.
Бих се радвал да чуя и вашите мнения и съвети!
П.С. оъбркал съм подфорума, моля модераторите да преместят темата на правилното място.
fbr - майстор
Това което съм виждал от майстори, разкъртват 5-10 см от двете страни, колкото да влязат с подходяща дължина парчета от бетонни колове за лозя, или да се купи готов щурц, а може и да се отлее бетонов на място, но си е играчка. След това се зидат тухли, или итонг нагоре, без опасност от провисване. На последния ред заклинваха тухлите във времената, кога нямаше все още пяна.
muhala - майстор
Какви зидове, какви трегери, какви 5 лева. Това знаете ли колко ще тежи. А ако падне на някой на главата ?!?
Рамка от профили и картон от дебелия. Край. Няма зидове, няма простотии. Ако CD профилите не ви харесват има ,CW и др.
Ако искате си направете "трегер" от дървена греда и сложете ПДЧ плоскост, шперплат или друга. Не искала да има картон у тях. Тя панелката като цяло е нещо като Елисейския дворец и такива долнопробни материали като гипсокартон са за избягване.
Krasi_S - специалист
Преди години имах абсолютно същата дилема. Реших "проблема" така - махнах стъклото, но запазих дървената рамка над вратата. Понеже вратата се смени с нова, укрепих леко рамката с по един дюбел странично. После я затворих с по едно парче гипс картон от двата края. Вътре сложих вата и поуплътних тук-там със силикон (какъвто имах под ръка) да не "дрънчи". След това замазах следите от винтовете по картона и го боядисах.
Вече има към 10 години от тогава и все още се държи без проблеми.
Lutchezar - майстор
Аз пък почти веднага свалих стъклото, уплътних с акрил отвсякъде и го върнах. Не дрънчи и влиза светлина в коридора.
Ако се прави нещо трябва да е леко, тип парче термопанел например, или картон и вата.
чет юни 16, 2022 11:24 ammuhala написа:
Какви зидове, какви трегери, какви 5 лева. Това знаете ли колко ще тежи. А ако падне на някой на главата ?!?
Рамка от профили и картон от дебелия. Край. Няма зидове, няма простотии. Ако CD профилите не ви харесват има ,CW и др.
Ако искате си направете "трегер" от дървена греда и сложете ПДЧ плоскост, шперплат или друга. Не искала да има картон у тях. Тя панелката като цяло е нещо като Елисейския дворец и такива долнопробни материали като гипсокартон са за избягване.
1. Не съм фен (мъжки род) на гипскартона просто щото знам каква флора и фауна сме изкарвали при приятели и просто защото предпочитам като се направи нещо то да не се прави наново след 5 години.
2. Точно щото ще тежи питам за идеи, освен това под този "трегер" ще има каса и врата.
3. Елисейски не, просто лично аз не съм фен на този тип материали.
joro_kem - специалист
в селската къща изграждах преградна стена за баня с итонг с дебелина 10 см. касата на вратата затворих със стар бетонов кол за ограда (скъсен по размер и със застъпване от около 15-20 см на всяка страна). над него има 2 реда и половина итонг, покрити с плочки откъм банята и с мазилка от другата страна. не съм смятал колко тежат въпросните тухли, но съвсем не мисля, че така изработен "щурц" ще поддаде. аз също не харесвам гипсокартона като материал.
miliad - майстор
Аз доколкото съм запознат с панелно-блоковата история у нас, това е единичната врата към банята, в някой апартаменти е към кухнята. Гипс картон е лесния вариант. Щурц от метален профил и надзид от итонг е друг вариант. Но е свързан с къртене, заварки, анкериране.
Друг щурц надали ще стане , щото не може да го вкопаеш в бетонния панел при положение, че и при двете врати едната страна е без зъб.
Оная щуротия с гипсов трегер я забрави. А 55 см висока стена от итонг 10см дебела,да се държи само на лепило за тавана и стените е фантазия.
Третия вариант е същият тип, но съвременна врата. Не дрънчи.
Lutchezar - майстор
По спомени при мен едната стена беше клетка за баня, отстрани с врата за щрангове.
chapara - майстор
Може да си отлееш панелче долу на земята и после да го завариш горе, като преди това си открил местата за заварки и направиш закладни на панелчето. Така е изпълнено в много панелки където вратите са нормални. Освен това има и укрепваща функция такова изпълнение :cool:
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на трегер над врата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: