Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ridik - специалист
Здравейте ,имам проблем с една микровълнова. Към монофазен контакт съм включил диспенсер и разклонител.Към разклонителя има включени миксер, кафемашина и микровълнова.От известно време жената се оплаква , че миксера „бие“ ток.Днес се хванах и почнах да меря наред.При включени всички машини корпусите не са офазени, но щом включа и микровълновата и всички корпуси светват.Замерих щепсела на микровълновата и няма късо между фаза, нула и заземмяване,но като я включа в разклонителя и без да я пускам просто веднага офазява корпусите на другите уреди през заземителните им клеми.Контакта е само с две жици-фаза и нула.Много видии за разглабяне на печката.Имате ли идея от къде идва това офазяване от нея?Контакта не е зазимен тоест нулата не е свързана с заземителните клеми.Ако го направя да очаквам ли подобрение, или падане на бушона.В краен случай , ако прекъсна жълтозеления към корпуса на печката да очаквам ли по-голям проблем?
Lutchezar - майстор
С каква инсталация си, двупроводна или трипроводна?
Имаш ли ДТЗ в таблото?
ridik - специалист
вт юли 05, 2022 7:24 pmLutchezar написа:
С каква инсталация си, двупроводна или трипроводна?
Имаш ли ДТЗ в таблото?
В гл.табло имам заземяване но незнайно защо инсталацията е двупрпводна без ДТЗ
Lutchezar - майстор
Пробвай с друг разклонител като начало.
moimoimoi - майстор
какъв е този разклонител?
какво представлява : кабел от едната страна на твърда връзка към инсталацията а от другата страна разклонителя? ако е така просто ти трябва зануляване на разклонителя

а ако този разклонител от едната страна е с щепсел а от другата с контакт то тогава не го ползвай
защото е опасен понеже не може да се занули/заземи. може да го ползваш за зареждане на телефон примерно. купи си разклонител с трижилен кабел
ridik - специалист
вт юли 05, 2022 9:38 pmmoimoimoi написа:
какъв е този разклонител?
какво представлява : кабел от едната страна на твърда връзка към инсталацията а от другата страна разклонителя? ако е така просто ти трябва зануляване на разклонителя

а ако този разклонител от едната страна е с щепсел а от другата с контакт то тогава не го ползвай
защото е опасен понеже не може да се занули/заземи. може да го ползваш за зареждане на телефон примерно. купи си разклонител с трижилен кабел
Разклонителя е точно щепсел от едната с тригнездов контакт от другата и с трижилен кабел за фаза , нула и заземяване.Проблема е че го включвам в контакта който е двужилен.И след включване на микровълновата в едно от гнездата печката се офаззява и от там през нейния щепсел офазява и корпусите на всички уреди включени в разклонителя и контакта.
ridik - специалист
Целия проблем идва след включване на микровълновата ,а не от разклонителя.Не знам каква утечка има но след включването и корпуса и се офазява и от там по обратния път през жълтозеления кабел до общото заземяване на разклонителя офазява и другите уреди.
krasi92 - майстор
Занули контакта първо и после ще коментираме
iliya_i - майстор
вт юли 05, 2022 10:10 pmridik написа:
Целия проблем идва ....
от незануления контакт.
Та проблема не е в микровълновата, а в контакта, и най-вече в човека слагал контакта.
Сигурно и всички останали контакти в това жилище са така.
kozl - майстор
По описанието явно има утечка в микровълновата от фаза към корпус и после по ЖЗ проводник тази утечка се предава на всичко що е свързано със ЖЗ проводник към този контакт.
Та зануляването на контакта може и да реши проблема ако проблема не е свързан с лоша проводимост на нулата.

И все пак дали е нормално да има утечка в микровълновата от фаза към корпус :?
Ако инсталацията беше трипроводна с ДТЗ има голяма вероятност микровълновата да не тръгне.

Спомням си тема от преди няколко дена за перялня, която работи само при разкачен корпус и при това прегледана от сервизен техник.
Та защо контакта не е занулен?
Ако ти изключва АП-то от занулен контакт и включена микровълнова - Фъргай я тая фурна или и търси ремонт.

Тема "Проблем с микровълнова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: