• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кефиш, ма няма ти звънна, хахааааа.
Слушай Мама- се е права!
Детето - специалист
Батерията я купихме от Алито, не знам дали ще ударим греда, но и аз както вас да се занимавам с нещо.
Иначе ето тук имам статистика на консумацията от ел. преносната мрежа.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (67.78 KиБ) Видяна 987 пъти
ФЕЦ е пуснат на 17 март ако не се лъжа, след пускането и за момент не съм мислил дали още малко да не задържа преди да пусна климатика :-D
Вкарах малко логика в подгряването на бойлера и на разни други консуматори и нещата засега ми изгледат добре. Обмислям и на ел. бойлер да вържа още един последователно. Идеята е първият бойлер да е буферен съд със серпентина който е вързан към термопомпата. Така ТП подгрява едни 100л и те се подават към вторият бойлер на който си има ел. нагревател. Когато температурата във вторият падне под някакво ниво тогава ще се включва нагревателя. Когато няма консумация на топла вода, тогава пък бойлера който е само със серпентина ще играе ролята на буфер към ТП. две в едно или поне така си мисля, че ще стане.
Направих си и едноосна конструкция която да "следи" слънцето. Отново от китайците си купих контролер с който да движа конструкцията на панелите, но не ми остава време да измисля някакъв мотор който да я движи, но всичко с времето си. Когато я пусна в действие ще споделя какъв е крайният резултат.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (67.78 KиБ) Видяна 987 пъти
brum - майстор
Сподели подробности за батерията. Линк към али-то би бил достатъчен. С Хуявей инверторите ли ще я пускаш?!?

1.2mWh на месец си е бая енергия. Особено за февруари. Колко kW панели си инсталирал, че да докараш такъв добив?
rook - специалист
Brum, тази статистика е за консумираната енергия от ел. мрежата. Старта е на 17 март тази година(така разбрах) и се вижда миналата година без ФЕЦ какво е потреблението, и тази година с него.
brum - майстор
Така изглежда по-постижимо :) .
Детето - специалист
съб окт 08, 2022 11:26 pmbrum написа:
Сподели подробности за батерията. Линк към али-то би бил достатъчен. С Хуявей инверторите ли ще я пускаш?!?

1.2mWh на месец си е бая енергия. Особено за февруари. Колко kW панели си инсталирал, че да докараш такъв добив?
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 4641715718
Не, батерията ще я сложа на Гроват, но и него го чакам да пристигне.
Иначе това е как съм консумирал от ЧЕЗ в случая и колко ми е паднала консумацията от тях след пускането на ФЕЦ. Според разни симулации и т.н с това което съм сглобил мога да стигна между 8 и 9 MWh годишен добив, към момента съм произвел/консумирал 3 MWh. А реално колко мога не знам, знам само, че след 10 часа сутринта до 16ч следобед мога да правя по 6 KWh. Преди 10 имам сянка а след 16ч слънцето започва да минава зад панелите.
brum - майстор
И при мен е 1/3 консумация от това което могат да направят панелите. При това с постоянното мислене кое кога да се пусне, че да не се засичат консуматорите. Гледах си графиката, почесах се по ушите и реших, че без батерия повече няма да успея да изконсумирам. Пък с батерия ще си върнем и комфорта и няма да ме питат по 10 пъти на ден - "сега мога ли да пусна пералнята и кога да пусна сушилнята".

Отказах се да правя и умна система която да наглася кой уред кога да се пусне, че да има максимален добив. Прекалено сложно е. От SMA не са го измислили, а от години са в този бизнес. По-сложно ми дойде отколкото да съобразявам отоплението през подовото със слънцето и да не топля като по стаите ще пече. За тока има готови решения с батерии, а от отоплението ще смъкна повече сметките.

Я все пак сподели - какви батерии взе и за колко точно пари. Струва ми се, че си намерил по-евтини от моите, а моите са избирани след година четене и след предварителна поръчка за да проверя търговеца...
resistbody - майстор
Топли буфер като пече слънцето... току що затворих телефона и това комнтирахме.. да топли буфер с ТП като има слънце през деня..
Какво мислите за тоя инвертор.. https://shop.haiksolar.com/product/invt ... axaoagKycw
и тея панели https://shop.haiksolar.com/product/foto ... u4I9BYM1r4

Мой близък се зариби тея дни след като му монтирах термопомпата.. то и аз ще слагам ама още нямам покрив :D
brum - майстор
Мислех го, но буфера ще ми покрие зимният сезон като слънцето е малко. А батерията ще покрие и летният като слънцето е много.

Един неръждаем буфер 500 литра е горе-долу колкото батерията. С буфер е оферта ако си със слънчеви колектори за топла вода. Ама на тях зимно време им пада ефективността, а на фотоволтаиците се качва.

Та както и да го въртях не ми излезе сметката с голям буфер.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 09, 2022 9:29 pmbrum написа:
С буфер е оферта ако си със слънчеви колектори за топла вода.
Защо, какво пречи да имаш нагреватели в буфера, каква е разликата? Но 500л буфер е нищо, ако е за отопление. Лятото за какво ти е батерия, какви разходи имаш вечер, че да се изплати?
Даже има бюджетно решение без инвертор - директно от панелите в правотокови нагреватели в бойлера/буфера. Това се изплаща най-бързо
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: