• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
skostadinov, кажи на Блу колко ти е обиколката на сградата да посмята за колко бетон говорим... Иначе и аз съм "за" английски двор - това има предвид пръста да е далеч от основите.
Блу, очаквах да включиш за радона. Аз принципно знам и бих го направил за себе си, но не съм чак специалист. В тази връзка отричането на хидроизолациите и полагането на херметична преграда пред радоновите изпарения не са ли малко в конфликт? Да, знам кой вариант хидро плюс топло ти е противен, то и на мен, ама няма много по-подходящи детайли.
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 7:31 pmschuldiner написа:
skostadinov, кажи на Блу колко ти е обиколката на сградата да посмята за колко бетон говорим... Иначе и аз съм "за" английски двор - това има предвид пръста да е далеч от основите.
Блу, очаквах да включиш за радона. Аз принципно знам и бих го направил за себе си, но не съм чак специалист. В тази връзка отричането на хидроизолациите и полагането на херметична преграда пред радоновите изпарения не са ли малко в конфликт? Да, знам кой вариант хидро плюс топло ти е противен, то и на мен, ама няма много по-подходящи детайли.
Ами той добре си го е сметнал. Тя къщата е почти идеален квадрат. Би следвало обиколката да е малко над 40м.

Добре де дайте някаква картинка или схема да видя какво представлява този английски двор около основите. Аз реално ще имам подобен английски двор за северните прозорци на сутерена. Нещо подобно е и външноъо стълбище към сутерена, но не мога да си го представя как изглежда като детайл около основите.
И всъщност принописаните и посочени при мен схеми има ли някъде контакт м/у почвата и основите.

Във моя района на Витоша има ли високи нива на радонови газове? Не съм запознат.

И може ли да споделиш кой вариант на хидро и топло изолация не харесвате с БЛУ и какви алтернативи има, че да направя по-добра преценка. Благодаря предварително!
nelina_london - специалист
За нула време сте раздвижи гамата с няколко страници .
Намерен строител = голяма крачка напред. Изобщо не съм спец в изолацията на сутерени , никога не съм се интересувала .При положение ,че 10 см XPS е достатъчен за цокъл ,няма как да не е достатъчен за подземните стени .Ако искаш цокъла да излезе наравно с мазилката на къщата ,то изолацията в неговата част трябва да е с толкова сантиметри по-малко ,колкото ще е дебелината на гранитогреса /камъка + лепило .Не видях дренажна мембрана в този участък, но ще се върна да погледна пак ,че дечковците не ме оставят на мира и за 5 мин.

Изолацията на пода и на тавана на сутерена ми е с много въпросителни .Така ,на план, ми изглежда добре .Обаче ,фактът ,че може да е отопляема ,а може и да не е , бърка много нещата. Харесва ми идеята да се изпълни впоследствие .И нашият гараж бе плануван за неотопляем ,все още не е ,но миналата година сложихме вата на тавана му ,отделно на стените има 4 см EPS (не по-проект ) ,термоврата ,хубава дограма и вътре е супер студ зимата и жега лятото .При теб нещата са по-различни ,защото във вкопания етаж ,температурите не са динамични и е възможно тези 10 см XPS на пода му да дойдат много ,обаче ако ще е с променливо предназначение, по-добре да се сложат .
Под английски двор явно се визира дворче на сутеренно ниво .Доста от Лондонските бейсмънт флатове имат .Ще приложа снимка .

Всъщност ,напиши в търсачката London basement garden flat и ще излезнат от ню-ню до по-големи размери .
Последна промяна от nelina_london на вт яну 10, 2023 10:03 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
Леко оффтопик: Аз да питам на тия “английски дворове” къде им предвиждате отводняването. В стария си проект имах подобни екстри - оказа се не трън в гащите, ами цял таралеж - то кофражи, залагане на много чакащи арматури, очаквано лошо трамбоване на обратния насип под тях

@skostadinov - я дай някой детайл да видим при теб как е заложено
BLUEPUPIL - майстор
вт яну 10, 2023 6:02 pmskostadinov написа:
Тъй че може и да бъркам но не виждам къде може да има допир на почва със самите фундаменти или сутеренната плоча.
Какво ще стане, когато:
1..Се затлачат дренажите?
2..Хидроизолацията започне да пропуска?

Опасенията за нивото на уличната канализация са преекспонирани:
1..Защо е нужно такова дълбоко вкопаване?
2..Защо е нужо да има подови сифони и тоалетна?
Високо розположена мивка с канал на 60см от пода е достатъчна.
Dessie - специалист
вт яну 10, 2023 9:34 pmBLUEPUPIL написа:

Какво ще стане, когато:
Ох, тази тема ми е много интересна и бих искала да я развием. Ня няколко места виждам различни детайли за изпълнение на дренаж и не съм убедена защо, но в масовия виждам много недостатъци и потенциални проблеми. Дали да не я направим отделна, че да не спамим тук?
nelina_london - специалист
Деси ,изобщо не съм фен за прилагането на някакви английски " хубавини" на родна почва .Там са се наложили защото вкопаният етаж е скъпо удоволствие .Прави се само в реномираните квартали и все пак ,трябва да му лепнат едно дворче ,защото трябва да има отделен вход ,а и нещо да те поблазни да купиш жилище с недостатъчно светлина .
Тук идеята ми изглежда като още средства за дворчето и евентуално подпорните му стени ,отводняване ,каквото и да е то ,и освен това ,вече сутеренът ти не граничи с пръст ,а въздух ,уж за добро (да няма влага от почвата),но губи изолационните си способности , тип маза .
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 8:46 pmnelina_london написа:
За нула време сте раздвижи гамата с няколко страници .
Намерен строител = голяма крачка напред. Изобщо не съм спец в изолацията на сутерени , никога не съм се интересувала .При положение ,че 10 см XPS е достатъчен за цокъл ,няма как да не е достатъчен за подземните стени .Ако искаш цокъла да излезе наравно с мазилката на къщата ,то изолацията в неговата част трябва да е с толкова сантиметри по-малко ,колкото ще е дебелината на гранитогреса /камъка + лепило .Не видях дренажна мембрана в този участък, но ще се върна да погледна пак ,че дечковците не ме оставят на мира и за 5 мин.

Изолацията на пода и на тавана на сутерена ми е с много въпросителни .Така ,на план, ми изглежда добре .Обаче ,фактът ,че може да е отопляема ,а може и да не е , бърка много нещата. Харесва ми идеята да се изпълни впоследствие .И нашият гараж бе плануван за неотопляем ,все още не е ,но миналата година сложихме вата на тавана му ,отделно на стените има 4 см EPS (не по-проект ) ,термоврата ,хубава дограма и вътре е супер студ зимата и жега лятото .При теб нещата са по-различни ,защото във вкопания етаж ,температурите не са динамични и е възможно тези 10 см XPS на пода му да дойдат много ,обаче ако ще е с променливо предназначение, по-добре да се сложат .
Под английски двор явно се визира дворче на суверенните ниво .Доста от Лондонските бейсмънт флагове имат .Ще приложа снимка .

Всъщност ,напиши в търсачката London basement garden flat и ще излезнат от ню-ню до по-големи размери .
Ами то нали знаеш, не върви не върви и е един момент се отпуши темата :)
Всъщност в щатите съм живял в сутерен в който имаше прозорци с английски двор. Там им казват "Window wells" но някак не мога да си го представя целия сутерен да е заобиколен от подобно нещо.
вт яну 10, 2023 9:15 pmDessie написа:
Леко оффтопик: Аз да питам на тия “английски дворове” къде им предвиждате отводняването. В стария си проект имах подобни екстри - оказа се не трън в гащите, ами цял таралеж - то кофражи, залагане на много чакащи арматури, очаквано лошо трамбоване на обратния насип под тях

@skostadinov - я дай някой детайл да видим при теб как е заложено
Ще погледна изобщо дали го имам даден в детайли в някой от чертежите. Иначе не виждам на пръв поглед каква толкова драма да има с отводняването. Като работих в USA в една градинарска фирма преди години, там сме правили подобни "английски дворове" при заварено положение и реално не сме полагали отводнителна с-ма, а просто се насипваше определен слой филц/речен камък или там някакъв подобен дрениращ материал. Но то много си зависи и от почвата каква е де. Там беше на остров и всичко се дренираше и изчезваше много бързо. При мен с тази глина няма да има такъв шанс:) То дори си има и готови конструкции за подобни дворове ако не се лъжа.
Какво ще стане, когато:
Ами имаш право, но в крайна сметка няма как да предвидиш всички негативни сценарии и да с еподсигуриш за всичко. В крайна сметка се някъде ще се наложи компромис. При мен всичко е глина като гледах какво излизаше като правихме сондажа, така че не очаквам да има големи предпоставки за запушвания на дренажа особено ако се направи добре, но в крайна сметка ще видим какво ще сътворим.
Опасенията за нивото на уличната канализация са преекспонирани:
1..Защо е нужно такова дълбоко вкопаване?
2..Защо е нужо да има подови сифони и тоалетна?
Високо розположена мивка с канал на 60см от пода е достатъчна.
Ами не знам за какво дълбоко вкопаване говориш. В сутерена няма да правим тоалетна със сигурност. Мивка ще е хубаво да има при всички положения. Но то реално проблема си идва от дренажа.
Ако искам да направя сутерена 2.5м светло това означава, че фундамента ще е на -4м в горната част на имота. Като сложим и там нормалния наклон (предполагам поне 2%) това ще добави още едни 50-60см до шахтата на улицата (около 20м). Тоест около 4.6м. От тях ще извадим около 2.5 колкото разликата в нивата м/у горния ръб на къщата и капака на шахтата. И излиза, че изхода на дренажа ще трябва да го включим евентуално на 2.1м под земята на пътя. Нямам си на идея на каква дълбочина е канализацията (тя е някаква бяла за дъждовна вода) и колко са дълбоки шахтите.

Но иначе определено ми харесват идеите ти, тъй че ще взаимствам колкото мога и ще видим какво ще се получи накрая.
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 10:05 pmDessie написа:
Ох, тази тема ми е много интересна и бих искала да я развием. Ня няколко места виждам различни детайли за изпълнение на дренаж и не съм убедена защо, но в масовия виждам много недостатъци и потенциални проблеми. Дали да не я направим отделна, че да не спамим тук?
Ами дайте да я развием де. И на мен също ми е интересна и ще е много полезна също така. Не ми пречи и тук да си пишете изобщо даже.
Ти какви различни методи за изпълнение на дренаж си срещала/виждала/чувала?

вт яну 10, 2023 10:11 pmnelina_london написа:
Тук идеята ми изглежда като още средства за дворчето и евентуално подпорните му стени ,отводняване ,каквото и да е то ,и освен това ,вече сутеренът ти не граничи с пръст ,а въздух ,уж за добро (да няма влага от почвата),но губи изолационните си способности , тип маза .
Мисля, че и аз съм на твоето мнение. Определено ще натискам да вдигнем светлара височина на сутерена, за да е по използваме, но не съм сигурен дали искам да го ограждам целия с английски двор. При мен подпочвените води по геоложки доклад уж трябва да са на 4.5-5м, но кой знае колко е достоверно това :?
BLUEPUPIL - майстор
вт яну 10, 2023 7:31 pmschuldiner написа:
Блу, очаквах да включиш за радона.
От снимките се вижда, че проблема с радона минаващ през сутеренните стени е решен. Остава този преминаващ през пода на сутерена.
Трябва дебела хидроизолация от поне два богато застъпващи се слоя с дебелина всеки от поне 2мм.

вт яну 10, 2023 8:43 pmskostadinov написа:
Добре де дайте някаква картинка или схема да видя какво представлява този английски двор около основите.

Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (30.1 KиБ) Видяна 404 пъти

Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (31.7 KиБ) Видяна 404 пъти

Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (75.7 KиБ) Видяна 404 пъти
  • 1
  • 13
  • 14