• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo_binev - напреднал
Здравейте!
Дойде време за проучване и избор на термо помпа.Имам няколко елементарни въпроса и ще бъда благодарен ако получа съвети.
Къщата е едноетажна , ново строителство.Тухлите са винебергер поротерм 25см ,плочите са по 15см ,вътре стените и таваните са с гипскартон и 5см каменна вата.Като плочата горе я застелих с още два слоя по 10см каменна вата.
Дограмата е 5 камерно пвц , със нискоемисионни пакети.В Хола имам голяма витрина с врата към терасата, около 8 квадрата са пакетите.
Към момента нямам външна изолация и къщата не е измазана , но това ще се случи в близкото бъдеще.Плана е 10см каменна вата за външна изолация.
Подовото е изпълнено с подложка-бонбониера 3см и тръби на кантерм.Стъпката е 10см.Общо отидоха около 500м тръба
Имам сервизно помещение , но е малко ,може би около 5 квадрата , малко е на кантар , но мисля ще събере оборудването необходимо запомпата.
Таблото с колекторите е изкарано там.
Къщата е общо 110кв , като чистата обитаема площ около 75 до 80кв.Височината е малко под 2.6м
Две спални , две бани и хол с кухня заедно.
Не се сещам за друга важна информация която трябва да предоставя.
Помпата ще се ползва само за отопление , за охлаждане ще има два климатика.
Та каква големина трябва да бъде тя , за да успява да поддържа около 21-22 градуса в жилището.Трябва да бъде здрава , непретенциозна и разбира се - икономична.
Бюджета не съм го определял , защото на идея си нямам , каква машина ми трябва.Но със сигурност няма да е достатъчен за Дайкин или Мицубиши.
По скоро говорим за среден клас машина.
С Буфер или без буфер?
Имам бойлер 80л който ще бъде включен към парното.
Благодаря!
brum - майстор
Проектите за тая къща разглеждал ли си ги? Ново строителство пишеш че е, значи задължително има сметнати топлинни загуби. И задължително има ОВК проект. Виж какво има там като отправна точка. Като заложен отоплител и като сметнати загуби.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо не си направил, хвърлил си едни пари на вятъра, съжалявам, че ти го казвам така директно! Нито бойлера ще ти осигури БГВ, нито подовото ще ти стопли къщата, а сметките ще са големи
ivo_binev - напреднал
Така , сега ги разгледах тези неща.
Като енергоносител са споменати , камина на твърдо гориво + климатици + лъчисти уреди в баните.
Обобщения коефициент за топлопреминаване е - 0.372 W/m2K
Референтният е - 0,418 W/m2K
Брутната енергия е сметната по месеци, обобщеното число при ел.енергия е - 1442kWh , при твърдо гориво - 550
Референтните стойности са - ел.енергия - 2061Kwh , тв.гориво - 7730
Като никъде не е опоменат -източник на топлина термо помпа + подово, като архитектът сам ми ми предложи този вариант.
Опоменати са всякакви климатици,вентилатори и т.н. , явно тези количествени сметки са по шаблони и просто се променят някои данни.
brum - майстор
Вземаш нуждите по месеци, гледаш в студените месеци колко топлинна енергия ти трябва да се стоплиш, гледаш температурите през тези месеци и търсиш термопомпа която да може да отдаде нужната енергия при 30/35 и намерените външни температури.

Съобразяваш и това, че имаш 2 климатика (а те обикновенно са по-ефективни от термопомпите). И че отделно имаш и някакво парно. При толкова топлоизточници задължително гледаш темропомпата да не е преоразмерена, за да може да работи ефективно в преходните периоди.

При мен е малка термпомпа за прилично голяма къща - 9kW за 230м2 РЗП. Но за най-студените дни (10тина за миналата зима) в който се очаква термопомпата да не смогне си имам газ.

И имай в предвид, че нещата около термопомпата също са скъпи. Особено ако вземеш неръждаем бойлер и неръждаем буферен съд. Добре е да се смятат навреме, че да няма после изненади.

И нищо не ти пречи да поискаш оферти за подходяща машина от няколко фирми. Офертите би трябвало да са безплатни. Предполагам няма да я инсталираш сам и по един или друг начин ще стигнеш накрая до оферта от изпълнител.
ivo_binev - напреднал
Е … защо така колега.Какво толкова е сбъркано?
LazarGanev - "Велик майстор"
Тотално всичко, не си давай парите за ТП!
Баш Майсторо - специалист
Здравейте, може ли да кажете къде и как е сбъркано и как трябва да бъде направено за да може да се ползва термопомпа ефективно? Става въпрос за температурите в които може да се ползва, ясно че в дадени моменти някой ще си ползва камината, газта или климатика за голям студ, а някои ползват основно, как се постига това или не е възможно?
Аз бих я ползвал само за отопление и не искам да топля бойлера, нито да охлаждам лятото, ще е удачно ли при добре изолирана малка къща където само на първи етаж може да се направи подово, а на втория примерно преоразмерени радиатори??
LazarGanev - "Велик майстор"
Като се реди през 10см, за 80м2 би трябвало да отидат 800м тръба, което означава, че почти 40% от площите са без тръба, т.е - без отопление. Вероятно тръба се е нареждала само по пътеките и свободните от мебели пространства, което няма как да е достатъчно - хем термопомпата ще работи неефективно, хем сметките ще са големи, хем пода ще е недопустимо горещ (ще тренират за нестинари), хем в помещенията ще е студено! А този бойлер 80л със серпентина няма как да бъде топлен от ТП
ivo_binev - напреднал
Разбрах,защо така.Не съм споменал едно много важно нещо , за което се извинявам.Нямам подово по всички 80кв/м
Подовото е на 58кв/м чиста площ, като липсват тръби само под кухненските шкафове.
Тръбата която ми е останала е 40м от ролка 600м.Като включим около 1м фира на всеки кръг(при таблото) , излиза идват около 550м навити.
Хола е малко под 30кв , и е на три кръга.Спалнята която е с тръби е малко под 16кв и е на два кръга.Банята с подовото е 4,5кв и е на един кръг.
Коридора няма отделен кръг , тъй като всички тръби минават от по цялата му дължина и излизат в сервизното.
Спалнята която е без подово ще се отоплява с климатик.Другата баня , ще е също някакъв ел. уред.
  • 1
  • 2

Тема "избор на термо помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: