• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 68
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
Полза от батерията има, една част от пропуснатите ползи отива в батерията. Вчера имам 40Kw произведени от PV, ако я нямаше батерията щяха да бъдат по малко. А реално можех да консумирам още поне още едни 5Kw за вчерашният ден, но си имам потребител вкъщи който ми обърква работата на термопомпата и тя изключва и съответно не съм имал консумация от нея за няколко часа.
В инструкцията на Гроват има 15 протокола по CAN за комуникацията между инвертора и БМС. Пуснал съм първият който е на позиция 51 и комуникация има, но никъде няма информация на кой протокол трябва да бъде. За повече информация пише да се свържа с Гроват и сега чакам отговор от тях на кой протокол да направя връзката, защото от 51 до 65 позиция на мен нищо не ми говори.

Задкормилното устройство когато знае, че греши приема критика и всичко останало.
brum - майстор
Ти беше със Seplos-кият BMS, нали? Ако да - приказвай с тях за настройките. Защото Growatt ще ти кажат да си купиш някоя от батериите с които работят. Дреме им на тях, че си си направил сам батерия и искаш да пуснеш с нея инвертора.

В diysolarforum.com можещ също да попиташ. Там по-бързо ще стигнеш до информация. Че ако не се лъжа имаше и тема за тази работа.
Детето - специалист
В Active Balancer дали има смисъл да се инвестира. Гледам на доста места го ползват.
В алито ги гледам 10А за стотина лв.
brum - майстор
Потрай и ще видиш дали има смисъл. С читави клетки - не. С кофти клетки - да. А и ако го дебнеш на промоция е под 40 долара. Моя за толкова го взех само заради цената, но е малко вероятно да го ползвам. По-скоро ми беше интересно каква му е схемотехниката.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (18.59 KиБ) Видяна 982 пъти
Детето - специалист
Прави ми впечатление, че когато тока на зареждане е по голям разликата между клетките е по малка.
Определено засега няма да купувам, утре ще сглобя и останалите 16 клетки да видя дали и там няма да има някоя дефектна.
Имам ват метри за DC, но работят от 6 до 100V. Трябва да опитам ако захранването е отделно от консуматора дали ще работи. Ако работи ще го ползвам да тествам клетката която е дефктна. Най вероятно ще има грешка при този ват метър, но няма да е като грешката на китаеца който е направил тази клетка.

П.С SOC при зареждането не го гледайте, умишлено по време на заряда го зададох да е нисък. За да може БМС да спре зареждането а не инвертора когато достигне 95%
И след като е изключил БМС зареждането.

Прикачен файл

viber_изображение_2023-02-11_15-20-27-557.jpg

Прикачен файл

viber_изображение_2023-02-11_15-04-11-361.jpg
viber_изображение_2023-02-11_15-04-11-361.jpg (110.02 KиБ) Видяна 963 пъти
Детето - специалист
Нещата започват да се стабилизират още повече, но се чудя до колкото е нормално да се разминават клетките. По време на товар е различно, веднъж се разминават 10-15mv друг път 20-25mv. При 90А консумация от инвертора бяха почти 40mv.
БМС гледам го дават с пасивен баланс, това предполагам е когато е в стенд бай режим.
Както и да е, колегата отново е правил някаква поръчка до бабата и е поръчал активен баланс. Но аз си мисля, че той ще се справя до някакви ниски ампери, след това всичко си зависи от клетките.

Прикачен файл

Screenshot_2023-02-15-06-03-29-666.jpeg
brum - майстор
Моите се разминават с 5-6mV без товар и до 9mV с товар. Един път стигнаха 3.4V и пак с толкова се разминаваха. Над 3.45V очаквам да се разминат с повече.

BMS-а прави пасивният баланс само при клетки над 3.45V при стандартни настройки (или пък 3.4V да беше).

За да имаш толкова променящи се разлики при товар имаш лоши връзки между клетките. При качване на товара почва да има различни падове между различните клетки и съответно при разреждане дадени клетки падат повече от другите, а при зареждане се качват повече от другите. При мен за да го няма това подходих педантично към монтажа на бъсбаровете - изопропилов алкохол, финна полираща гъба и динамометричен ключ. Проверка с милиомметър показа разлики от терминал до терминал (мерено на алуминиевата част до самата клетка) максимум 0.02 милиома.
Детето - специалист
Всичко съм направил както трябва, не съм мазал със разните му там мазила и т.н
Понеже днес трих снимки и попаднах на твоите снимки от темата, направи ми впечатление, че по твоята схема на всяка клетка си вързал "комуникацията" на БМС. А по схема китаеца го дава през клетка и на всяка клетка на която е връзката да има два проводника, малко объркано го написах.
Сега предполагам няма някакво огромно значение, но все пак китаеца е имал нещо като идея.

Прикачен файл

Screenshot 2023-02-16 09.20.56.png
brum - майстор
Свързал съм според схемата на китаеца. Нещо грешни снимки гледаш или грешно ги интерпретираш :) .

Вземаш си милиомметър и мериш клетките. Мериш и бъсбаровете и ще видиш от къде идва. Ако разликата между клетките се покачва в пъти при зареждане спрямо това което е в покой или клетките са с различно вътрешно съпротивление, или имаш лошо наредени бъсбарове. Залагам на последното :) .

Не е блок за умиране. Не се впрягай толкова. Но ако държиш да го изпипаш до последният детайл пътя напред ти е ясен.
Привет колеги,виждам че е извън конткса на темата но се пак.. -Ако сложа фотоволтаични панели4.5 кв (имам такава възможност) за лична употреба
и ги включа в мрежата на къщата ,след електромера.Как това, ще се отрази на електромера?
По конкретно ,електромера ще отчита ли излишната енергия от фотоволтаика ,или просто ще влиза
в електроразпределителната мрежа ,без "EVN" да разбере за това!Тока ми трябва ,не за битови нужди.Мерси
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 68

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: