Разпознава металите по магнитната проницаемост, иначе котлона(индукционния) няма да се самоизключва, като свалиш тигана. Във веригата на транзистора има шунт, върху който електрониката сваля спад и така регулира и желаната мощност. Шайбите на електромерите са алуминиеви, но реагират на променливо магнитно поле(вихрови токове) които във взаимодействие с постоянен магнит предизвикват въртртене. Така че и алуминя е джилязо 
. За ножа не знам на един магнит кое му е задницата и предницата и подобни експерименти са с трагичен край.

ср фев 15, 2023 10:34 amhidrazin написа:Предполагам, че индукционния поялник разчита на тока през човката, който се получава от вторичната намотка.
P.S. Предполагам някои са се сблъсквали с индукционен поялник?
Там е подобно - първична намотка с тънък проводник и вторична дебела медна от само няколко навивки.
А човката от желязо/стомана - с високо съпротивление спрямо медната намотка.
Така загряването е основно в човката а не в намотката.
И ако някой е пробвал да си смени изгорялата човка с медна тел се е убедил че не става. Не загрява достатъчно.
Но пък от зор заман става с тел от кламер...![]()
Още от ученическите ми години затрих 2 български така наречени "индукционни" поялници. Целта е големия ток протичащ в човката да направи бързо загряване на локално на човката. С какво е по-добър този поялник от другите
Вероятно с липсата на инертност при загряване и охлаждане.
Та след като унищожих два такива български "индукционни" поялници, получих подарък от братовчед на баща ми - чешки поялник. Работи с медна човка 2,5мм2 препоръчително. Ползвал съм и с по-малко сечение меден проводник - става. Та още го ползвам. Изпусках го няколко пъти да пада от масата и сега е "бинтовон" но продължава да ми служи. А що човки съм сменил
Сега намирам в нета чешки поялници, но не съм сигурен, че са със същото качество, като от годините на соца
А м-у другото години наред ползвах поялник на 6V, захранен от трансформатор. Що и този поялник да не бъде наричан индукционен
Та човката му е некъв реотан в обшивка, а не гол проводник като на наречените "индукционни", заради това ли
И по темата. Малкия син чете в нета отзиви за инфраред и за индукционни котлони и накрая избра инфраред плот. Аз се наиграх с плота , но по други причини. У нас от години ползваме инфраред плот с 2 котлона на Brandt с въртоци.
А тези които все пак си купиха индукционни котлони се хвалят за бързодействие спрямо инфраред котлоните.
Братовчеда си позволи индукционен плот с котлони, доволен е. Обаче каза, че само с покупката на котлони не ставало, за това си накупи и проинзив интензивна нова посуда