• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
deer - специалист
masteradmin написа:
deer, че то само бойлера би трябвало да е около 100лв. на месец. Чул съм че инверторните климатици са икономични ама твоя направо чупи рекордите.
ми не знам колко трябва да е , но от 3 месеца бойлера не е спиран
за ноември и декември тока ми е 150 лева като климатика не е работил ноември
декември е 110
и на мен ми се вижда малко , но е факт
освен ако някой в кооперацията не пипа някъде.........
но пък майка ми се отопляват с една акумулираща печка ( и не може да се каже , че е топло), бойлера също не се спира и за януари имат 140 лева така , че ми се вижда реално
Йордан
Живея в жилище 120кв. м. с тухлена зидария 50см с въздушен джоб в средата плюс имам 10см външна изолация.Пода ми е 5см. дюшеме плюс 1 см ламиниран паркет.Под дюшемето имам 10 см. сгурия и въздух.Прозорците ми са не големи като размер, от ПВЦ са със стъклопакети с така наречените "К" стъкла.Отоплявам се с камина с водна риза.Имам 60 ребра алуминиеви с по 280 милиитра вода в ребро.Цялата ми система без водата във водната риза е 20 литра.Камината ми е "Екватор"14+3 на фирма "Сико", която като изпълнение е добре направена.За да подържам в жилището ми температура от 22 градуса, температурата на водата в инсталацията е около 40-45 градуса( при тази температура дори не ползвам бойлера си към парното, тъй като водата не може да ми го загрее, а го включвам на ток).Това изисква общо взето камината ми да гори слабо(т.е. колкото да подържам огъня) без да и давам форсаж.При така изброените показатели за зимен сезон от 15 октомври до 15 април при 16 часа(всики ден) горене хабя по 20 кубични метра дърва.Ако дървата са влажни разхода скача над 20 кубика. В зависимост от цената на която купувам дървата за сезон сметката ми е 800-1000лв.
Osiris - специалист
Камина с водна риза с екобрикетите е и по чисто а и са калорични
бойлера ми е вързан за камината и на ток рядко го включвам
общо взето съм доволен топрината наистина е друга и не само там където е огъня пък и не изсушава въздуха както климатика :roll: :wink:
Йордан
Екобрикетите са хубаво нещо.Опаковани в удобни разфасовки,високо калорични, влажност под 7%,продават се на килограм(т.е.купуваме реално количество), почти не отделят пепел,не замърсяват помещението.Лошото е че цената им е от 250 до 300лв. за тон.,един брикет с тегло 2,5 килограма гори за около 50минути,разхода за денонощие е около 30-40килограма.Месечната сметка за отопление с тях е около 250-350лв. която се доближава до цената на отопление с ел. енергия.
jordanvass - майстор
Добре де, Osiris, защо смяташ, че климатикът изсушава повече въздуха от радиатора на камината ти? И в двата случая отоплителното тяло е алуминиев радиатор, загрят до 45-50 градуса. Това дали вътре тече вода или циркулира някакъв фреон няма никакво значение. Би ли обяснил по-подробно защо климатикът за разлика от алуминиевия ти радиатор изсушава въздуха и къде успява да скрие кондензиралата вода. Защото аз не съм видял от моя климатик да излиза навън от стаята нито капчица. Трябва да е все някъде тая вода скрита, щом вече не е във въздуха. И как топлината ти е друга дори и в помещенията, в които не е камината? Нещо не ми е ясно. Би ли обяснил?
Отоплявам 110 кв.м панелен апартамент който е на калкан.Живея в него от 1985 г..Температурата в двете външни спални през зимата при работещо парно стигаше най-много до 16 градуса.От стените лъхаше студ който се усещаше дори като заспим.Случи се така че изхвърлих стар хладилник "Мраз" и видях че изолацията му е от стиропор.По това време никой не говореше за саниране и тем подобни работи.Хладилника ми даде идеята,и с хиляди трудности се сдобих със стиропор родно производство от Самоков.В суров вид дебелината на блоковете беше 4 см.С реотан го направих на листове от по 2 см,и облепих панелите отвътре,като го залепих с С-200. Преди това заковах хоризонтални летви през 1м. Покрих със сачак 2см.Ефекта от тази ми изпълнена идея бяха +4 градуса.Сега когато вече започна санирането от алпинисти,отвън положих 6 см стиропор.Вече с 8 см е супер.Сега за отоплението.От тази зима сме с камина с въздушно обтичане,и се видяхме в отопление.Използваме екобрикети на "КАДИ",камината я палим само вечер като се приберем от работа.Гори до към 23:00,слагаме един брикет и лягаме.Температурат в хола и трапезарията се вдига до 27 градуса.При отворена врата към спалните стига до 21-22 градуса.И така до другата вечер.Разходът е 12-13 кг екобрикети на 24 часа.Забравих да пиша че и дограмата е сменена с пластмасова.Какво ще кажете добре ли е?
velsi - Почетен майстор
Супер е, но за съжаление при тези цени на стиропора не мога да си позволя изолация от 6 см при положение, че имам площ "за обличане" на цялата къща около 150 кв. м. Само при 4 см долу горе ми излизат сметките и пак не е евтино. Друго си е едно апартаментче с 1-2 външни стени. Дано и 4-те сантиметра да имат ефект.
Гост
velsi,не ми беше лесно и на мен-75 кв.м,но със заем,горе долу се справих :lol:
masteradmin - майстор
Да не е лошо и аз навремето съм цепил стиропор със струна от китара закачена на 2 винта и свързана с траф. Само че аз за подовото. Сега се чудя само как да сложа камина.
Йордан
Когато се прави изолация с по дебел материал ефекта е далеч по-добър, а оскъпяването не е чак толкова голямо.Лепилото за залепване е същото количество, армиращата мрежа също,лепилото за щпакловка също,дюбелите по дълги, единственото оскъпяване е от по голямата дебелина на изолацията.ЕPS с обемно тегло 15-18 е с цена около 80лв. за кубик.За 150 квадрата трябват с дебелина 10см. 15 кубика или това са 1200лв.Ако се ползва 4 см трябват 6кубика или 480лв. Икономисваш 700лв. но губиш много в изолацията.Тези 700лв се изплащат за 2 зими, а ти правиш изолация поне за 20 години.
Аз както съм написал по нагоре съм с 10 см. и да ти кажа че ако имаше дълги дюбели щях да сложа 15см. Ефекта е страхотен, при температура вън -15 -20 аз във вкъщи имам естествена температура без отопление 12 градуса като имаш предвид че съм изцяло външен апартамент и първи етаж.При отопление с парно(локално) ползвам вода с температура 40-45 градуса и това е достатъчно.Ще ти дам още един пример при загрята стая след като спра парното и включа вентилаторна печка с мощност 400 вата ми е достатъчна да ми подържа температура от 22 градуса без проблем(даже и често качва на горе от тази)катто си работи с дни при сегашните температури на вън.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: