Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
enviro - специалист
Здравейте, дали може да се възползвам за малко помощ от по компетентните от мен относно инсталация за кухня. Преди 6-7 години когато вкарах терасата в стаята и където беше предвидено за кухня малко без да помисля пуснах едни кабели всички по 2.5кв където ще има уреди и контакти но не сметнах че може би за някой уреди няма да са достатъчни тез 2.5кв кабел. И дори там където щях да ги свързвам всички тези кабели на едно място през един автоматичен прекъсвач от 25А 4кв. кабел който съм закарал до всичките кабели за самото кухненско. Та сега колкото и да не искам може би ще се наложи да направя някакви било то и минимални промени. Имам външно табло което след електромерът инсталирано на самата къща и тече трифазен ток да взема от едната фаза един кабел CBT (двужилна е инсталацията на цялата къща) 2x 6кв или 8кв. не мога да реша колко ще е най добре, и външно да го кача до вторият етаж където ще е самата кухня и да си монтирам едно ново табло което ще е само за кухнята и ще включа всички кабели който съм извел на едно място в него с предпазители. Уредите ще са следните и както мисля да ги наредя
Фурна 1-ви кръг дават я по документи 3600W предпазител 25А
Плот индукционен - 2-ри кръг (макс. натоварване на захранващ кабел (kW): 7400 TPU00037) специално за него обмислям да прекарам по някакъв начин макар че ще се наложи да изкъртя ама този кабел който съм оставил 2.5кв едва ли ще свърши работа, през 25А предпазител
Абсoрбатор 3-ти кръг - 280W - 25А
На две места двойни контакти 4-ти кръг за ползване на кафемашина, тостер, миксер, кухненски робот и такива по дребни неща предпазител 25А
пералня - 5ти кръг 25А предпазител
Така ли да ги оставя кабелите който съм пуснал по 2,5кв и да пусна единствено един 4кв до индукционния котлон или? От това външно табло от което ще дръпна един кабел който да отведа до горе колко квадрата ще е най добре 6 или 8кв, разстоянието е около 6-7метра от външното табло до там където искам да го пусна и захраня кухненското :?
Ще пусна една снимка и на индукционният котлон от сайта където са показани ватове, но може би тези 7400W са като е включено всичко на макс,а той като цяло и толкова ще се готви на него, но искам да е направено както трябва защото утрешният ден ако заживея там може да се наложи и честото му ползване.
Благодаря предварително за отделеното време , и дано съм описал всичко правилно
Прикачен файл:
Screenshot 2023-08-11 214048.png
Screenshot 2023-08-11 214048.png (37.69 KиБ) Видяна 1321 пъти
Прикачен файл:
1IMG_1428.jpeg
hidrazin - майстор
пет авг 11, 2023 9:51 pmenviro написа:
1-ви кръг ... предпазител 25А
2-ри кръг ... през 25А предпазител
3-ти кръг - 280W - 25А
4-ти кръг ... предпазител 25А
5ти кръг 25А предпазител
Това да не е някоя секта към Бог "25-те ампера" ? :? :-D
Хората са измислили и произвеждат освен бАшини 25А и много други.
:partyman:
P.S. ЖОКЕР:
- всичко което е на нормални контакти тип "Шуко" - 16А
- абсорбатор - ако не е на контакт и щепсел а с директна връзка - макс 6А
enviro - специалист
пет авг 11, 2023 10:09 pmhidrazin написа:
пет авг 11, 2023 9:51 pmenviro написа:
1-ви кръг ... предпазител 25А
2-ри кръг ... през 25А предпазител
3-ти кръг - 280W - 25А
4-ти кръг ... предпазител 25А
5ти кръг 25А предпазител
Това да не е някоя секта към Бог "25-те ампера" ? :? :-D
Хората са измислили и произвеждат освен бАшини 25А и много други.
P.S. ЖОКЕР:
- всичко което е на нормални контакти тип "Шуко" - 16А
- абсорбатор - ако не е на контакт и щепсел а с директна връзка - макс 6А
Благодаря, просто ме подведе един " майстор" който ми каза вземи 5 предпазителя 25-ца и 1 за главен 32ка дори главният кабел който искам да пусна до новото табло ми каза да съм взел 4кв бил достатъчен..... и затова влезнах в толкова размисли кое и как ще е най удачно :? поне да не се налага след това сваляне на кухненското с цел да се подменят защото ще вляза в големи приключения.... :cry:
Абсорбатор-а още не знам как ще пристигне дали е с щепсел или не.
hidrazin - майстор
пет авг 11, 2023 10:30 pmenviro написа:
... дори главният кабел който искам да пусна до новото табло ми каза да съм взел 4кв бил достатъчен....
Минимум 3х6mm² меден.
enviro - специалист
пет авг 11, 2023 11:10 pmhidrazin написа:
пет авг 11, 2023 10:30 pmenviro написа:
... дори главният кабел който искам да пусна до новото табло ми каза да съм взел 4кв бил достатъчен....
Минимум 3х6mm² меден.
Инсталацията на къщата е двужилна, в такъв случай щом минимум 6кв, за по сигурно ще пусна 8кв но 2х8кв :partyman:
hidrazin - майстор
пет авг 11, 2023 11:56 pmenviro написа:
...за по сигурно ще пусна 8кв но 2х8кв ...
:lol: Много ми се иска да го видя тоя кабел 2х8mm² ... :-D
Сега сериозно - преди 6-7 години, когато си правил основен ремонт, по закон е трябвало да пуснеш трижилна инсталация.
Та в случая - пусни си 3х6 за в бъдеще или за бъдещите поколения.
И ще ме благославяте след години - ти или наследниците.
Що? Някой ще го оцени - рано, късно или след мнооооого години.Толкоз...
enviro - специалист
съб авг 12, 2023 12:13 amhidrazin написа:
пет авг 11, 2023 11:56 pmenviro написа:
...за по сигурно ще пусна 8кв но 2х8кв ...
:lol: Много ми се иска да го видя тоя кабел 2х8mm² ... :-D
Сега сериозно - преди 6-7 години, когато си правил основен ремонт, по закон е трябвало да пуснеш трижилна инсталация.
Та в случая - пусни си 3х6 за в бъдеще или за бъдещите поколения.
И ще ме благославяте след години - ти или наследниците.
Що? Някой ще го оцени - рано, късно или след мнооооого години.Толкоз...
Сложно е малко с имота и затова малко така се получи, и тогава да направих ремонта и тези неща специално които трябва да си поправя, но няма как поне на този етап, ако бях пускал тогава поне тези кабели сега да са 3х2.5 щях да мисля вариант, но уви след всички ремонти а и здравословно пострадах и няма как да си позволя допълнителни разходи :cry:
enviro - специалист
Та да обобщя дали ще е правилно все пак ми е важно и мнението за да спя спокойно :D

От таблото в което едно време беше електромерът преди да ги изкарат извън двора на стълба, пускам един кабел CBT 6кв. от някоя от 3-те фази, за главен който ще отиде до втория етаж където ще е кухнята и слагам главен предпазител 32А (Достатъчен ли е?) не ми е проблем да пусна и 8кв защото той ще минава външно където все още не е направена изолацията и имам тази възможност.

И от там вече пускам кръговете
1-ви кръг фурна 3,6кw с кабел 2,5кв и 25А предпазител
2-ри кръг индукционен плот (макс натоварване на захранващ кабел 7400W) 4кв кабел (ще пусна нов вместо този който съм оставил аз от 2.5кв, който ще остане зад гърба на кухнята) и 25А предпазител
3-ри кръг абсорбатор 280W с кабел 2.5кв и 16A предпазител
4-ти кръг двоен контакт (кафемашина, тостер, миксер, кухненски робот, и други по слаби неща) с кабел 2,5кв и 16А предпазител
5-ти кръг двоен контакт (кафемашина, тостер, миксер, кухненски робот, и други по слаби неща) с кабел 2,5кв и 16А предпазител
6-ти кръг пералня с кабел 2.5кв и 25А предпазител
7-ми кръг е под въпрос, евентуално за съдомиялна но не се знае дали ще има място в кухненското за нея и ще питам мебелиста за да се подсигуря
въпроса който имам е дали в тези контакти спокойно мога да си сложа и някаква микровълнова и да бъде захранвана от някой от тях?
Пускам и снимки на таблото от което ще пусна кабела до горе разстоянието е около 6-7метра от 3 фазният ток
Прикачен файл:
IMG_20210324_185712.jpg
mika - специалист
Аз бих го направил така:

1 Фурна 3х2,5 мм2 АП 16А
2 Индукционен плот 5х4 мм2
3 Абсорбатор 3х1,5 мм2 АП 10А
4,5,6,7... Контакти 3х2,5 мм2 АП 16А

При наличието на трифазен ток, индукционния плот се свързва на две фази, два кабела за нула и земя, и се слагат 2 АП по 20А на фаза (или двоен прекъсвач), а при една фаза, два кабела са за фазата, два за нулата и земя с АП 32А.
Разбира се на всички кръгове бих сложил и диференциалнотокови защити.
valentino76bs - майстор
И аз ако дам трето мнение различно от на колегите по горе,много ми е интересно кое ще избереш като правилно? :-D

Тема "Въпрос и малко помощ инсталация за кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: