• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам двужилен кабел, който е изведен някъде от стената. Към него искам да свържа разклонител. За целта съм взел разклонител без кабел.
Въпросът е - има ли нужда в разклонителя да правя мост между клемите за нула и земя (аналогично на контактите в стена, когато са с двужилен кабел)? Или е противопоказно (и защо)?

Инсталацията е в таванско помещение, докъдето идва въпросният двужилен кабел и затова работя с него. Старо строителство, макар че в някои от контактите идват по три кабела, в други са си по два - нямам идея защо.
Към разклонителя ще бъдат включени рутери и подобни неща. Нито кабелът, нито разклонителите ще се местят или мърдат. Обмислям също да включа и разклонител със защита към първия, но те имат изискване да са само към заземени/занулени контакти, за да сработват. Което води и до въпросния казус за зануляването.

Предварително благодаря!
batkoce - специалист
Ако кабелът, който излиза от стената, е неразделна част от инсталацията, трябва да се занули.
Djack - специалист
Ако разклонителя е с двужилен кабел, не е добре да пускаш мостче като в контакт, защото другия път като завъртиш щепсела, ще извадиш фазата на корпус!
MamaMy - майстор
съб сеп 07, 2024 10:23 pmDjack написа:
Ако разклонителя е с двужилен кабел, не е добре да пускаш мостче като в контакт, защото другия път като завъртиш щепсела, ще извадиш фазата на корпус!
Ще ви замоля да четете темите преди да давате глупави съвети. Питащия си е закупил КОНТАКТ за разклонител който ще го ползва като външен контакт и ще го свързва директно към двойка кабел от стената. Няма щепсел, няма ключ. Няма нужда да пишете какви глупости се въртят във вашите глави. Зануляването в случая е задължително независимо какво ще се включва.
petromaniq66 - специалист
Какви са тез подобни неща на рутерите? Рутерите нямат зануляване. А е добре да си занулиш заземяващата пластина на "разклонитела" при двупроводна инсталация, ако е без кабел - щепсел :) .
Чирачетата - специалист
Oт къде идва кабела от стената ?
нед сеп 08, 2024 7:04 ampetromaniq66 написа:
Какви са тез подобни неща на рутерите?
Рутер, модем, камери и още 2-3 дреболии.
Jacomo - специалист
На този кабел си монтирай един занулен контакт, след това към него си включвай каквито искаш разклонители и защити.
MamaMy - майстор
вт сеп 10, 2024 9:23 amJacomo написа:
На този кабел си монтирай един занулен контакт, след това към него си включвай каквито искаш разклонители и защити.
:? Ти тотално уби всичко детско в мен.
Ами да вземе и да нареже кабела на парчета през 10см и да ги навърже с клеми щото ти смяташ, че така е по-надеждно?
Защо всички недочели се хващат за думата РАЗКЛОНИТЕЛ и спират да осмислят останалото, а бързат да се изходят по темата за да натрупат постове [-X ?
impronot си е купил КОНТАКТ най-вероятно тройка ЗА разклонител. Иска да го слага на кабел твърдо свързан в таблото и замазан в стените. Идеята му е да икономиса слагането на 3 конзоли и 3 контакта. Пита новия външен контакт тройка дали да го занули.
  • 1
  • 2

Тема "Нужно ли е зануляване на разклонител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: