• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 56
Всички имаме коли, нали ?
gogo7777 - майстор
пон сеп 23, 2024 7:54 pmMamaMy написа:
Може и така да е, но това не им намалява сцеплението с асфалта. Не виждам някъде да съм писал сцепление с макадам, с пясък или с вода.
Да, но удобно спомена Ф1.....ами драг, дрифт, рали.....

:partyman:
gogo7777 - майстор
Сцепление е кг/кв.см или мм де да знам :? .......плюс хлъзгане и др. свойства на материалите.....така пишеше в учебника за 7- ми клас

:drinkers:
hidrazin - майстор
Относно "живота" на гумите мое да си изтъркате пръстите от писане и няма да стигнете до еднозначен и правилен отговор.
Елементарно е - една гума в съдържа мнооооого и различни компоненти. И всеки производител си ги пази в тайна.
Освен няколко вида каучук (естествен и синтетичен), съдържа пълнители и добавки - антиосксиданти, против озон, втвърдители, пластификатори (масла и смоли)...
Именно тези пластификатори с годините се изправят и гумата става като бакелит. Отделно каучука старее. Не стареят пълнителите - кварцов пясък, сажди...
ДРУГО: - две гуми, от различни производители, произведени в едно и също време и съхранявани 10 години при еднакви условия...
Кой тук ще гарантира че след 10 години и двете ще се еднакво добри? НИКОЙ! (въпроса беше риторичен) И няма как да са еднакви.
Някой бил карал едни и същи гуми 10+ години ... ми не е карал а колата е стояла в гаража и е изкарвана само за националните празници... :-D
За мен (лично за мен и никого не ангажирам) максималния срок за експлоатация на ЛЕТНИ гуми за автомобили е не повече от 10 години. За зимните - с 2-3 години по-малко.
Това само ако искате да разчитате на галошите с които сте обули колицата.
P.S. За мераклии - мисля че в единия ми гараж имам ЧИСТО НОВА гума Continental 165/70 R13 на около 40 години.
За височината на гумата не съм сигурен но е 13 цола, на оригинална джанта, оригинално напомпана с швейцарки въздух. :)
Е, един път преди над 20 години и сложих и български въздух... Карана е към 5-6 километра - до най-близката гумаджийница. (спуках гума)
Та за мераклии - ще я изровя от гаража (ако не съм я подарил), ще проверя налягането, ще снимам гумата и DOT-а, евентуално на "усет" ще пробвам колко още е мека.
За съжаление няма на какво да я сложа/монтирам за да направя с нея реален пробег. И даже НЕ ИСКАМ.
Преди години и "служебно" монтирахме на камион "нови" гуми стояли на склад около 15 години.
След няма и 1000 километра от гумите имаше само остатъци. От грайферите на гумите (на вид нови) се бяха откъснали парчета като малки павета... :lol:
Ма това преди мноооого години кога гумите бяха "прости" - каучук, втвърдител, пълнител.
MamaMy - майстор
пон сеп 23, 2024 8:07 pmgogo7777 написа:
Сцепление е кг/кв.см или мм де да знам :? .......плюс хлъзгане и др. свойства на материалите.....така пишеше в учебника за 7- ми клас

:drinkers:
Като махнеш грайфера реално премахваш кухините в материала. Какво става с контактната площ, увеличава ли се или намалява? А сцеплението? :wink:
Хидра, онази бялата, с която дойдох миналата година, беше с 10+годишните гуми.
Гараж не е видяла, петнадесет години основно работно возило.
Тези гуми са сваляни от колата през последните две години през лятото.
Вече писах- двете оцелели са налични за "експертна" оценка.

Мислех ти поне да си разбрал, че празни приказки не говоря.
Все едно.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон сеп 23, 2024 10:50 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пон сеп 23, 2024 9:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хидра, онази бялата, с която дойдох миналата година, беше с 10+годишните гуми.
И тогава ме ядоса и сега пак. Тогава ме ядоса че набара сервитьорката преди мен ... да платиш сметката де. :-D
Сега ме ядосваш че не четеш какво пиша. Самоцитирам се:
пон сеп 23, 2024 9:36 pmhidrazin написа:
За мен (лично за мен и никого не ангажирам) максималния срок за експлоатация на ЛЕТНИ гуми за автомобили е не повече от 10 години. За зимните - с 2-3 години по-малко.
Къде вида да налагам на някого колко години да си търкаля галошите? Писал съм "за мен/лично за мен/никого не ангажирам"...?
Де'т се вика "всеки сам си преценя" и отговорността си остава само и единствено негова раничка.
P.S. И не случайно писах за оная гума Continental в гаража на около 40+ години.
Да те смятам ли за "Мераклия" за да я търся, вадя, снимам ...? :?
Не, не ме смятай- имам оригинална Мишленка от 91ва., чисто нова.
Ония гуми са зимни.
hidrazin - майстор
Тая джипка що обърна и се върна? Щото няма подходящи гуми! :-D

пон сеп 23, 2024 10:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
... имам оригинална Мишленка от 91ва., чисто нова.
Е как що? Твоята е доста млада. Без да съм видял DOT-a ще те поведа поне с едно 10 години... :)
MamaMy - майстор
Това е аквапланинг. Получава се и при чисто нови гуми ако грайфера не е подходящ. За целта трябва да има дълбоки и гладки надлъжни канали със напречни отклонения отвеждащи водата навън.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 56

Тема "" Време ли е да слагаме зимните гуми ? "" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: