Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ал_ - специалист
Аз съм фен на монохромните цветове, но и да не бях - чудесен е цветът. На какво покритие се спря за покрива?
gogo7777 - майстор
Тези "подкоси" така сложени не вършат работата, която трябва да вършат. Трябва да започват от най-долната част на колоната.

:drinkers:
brum - майстор
Достатъчно работа вършат. От долу ако ги пуснем, то тия дето отиват към ребрата ще са много ниски и ще си удрям главата в тях. И аз имах притеснение, че няма да вършат достатъчно работа, но предните колони са къси и почти не мърда гредата като я напънем двама настрани. Към къщата също не потдава. Там са 5см и само с половината подкоси дето държат в тая посока не успява да мръдне и на сантиметър. Пък бая я натиснахме.

А за покрива - битумни като останалата част на къщата. Тегола готик нещо си. Сиви на цвят.

И една снимка отпред. Да се види как седи спрямо къщата.

Прикачен файл

4.jpg
gogo7777 - майстор
Така сложени си укрепил донякъде само ъгъла колона/ребро. Колоната си остава "люлееща". Не знам какво сте напъвали, но са държали само винтчетата завити в ламаринката анкерирана в бетона.
Няма да си удряш главата като удължиш подпората до долу.
brum - майстор
На мен лично много ще ми грознее ако подкосите тръгват от различна височина. Та ако свалим предният ще трябва да свалим и тоя към ребрата. Него като го свалим и става нефункционално.

Не мисля, че държат само ламаринките. Под тях има гума, а тя очаквам да поддава. Основната стабилност май идва от късите и сравнително масивни предни колони. Те са 90 и малко сантиметра, 14х10, многослойна слепена дървесина. Гредите са от същият материал. Подкосите и ребрата са 8х12, пак многослойна слепена дървесина. Поне по тестове изглежда доволно стабилно. Ако се окаже, че има проблеми ще се мисли за преправяне.
Последна промяна от brum на нед окт 20, 2024 5:10 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Не мисля, че ще е грозно. Ти си знаеш. Но да знаеш, че целия навес се крепи само на предните две колони и прилежащите им ребра ако от тежест или вятър тръгне да се накланя напред.
:drinkers:
brum - майстор
Основно предните колони държат, съгласен съм. Задните са доста високи. Но и те ще поемат все нещо като им сложим подкосите.

Напред да се накланя не ме плаши. Да не ходи към къщата :) .
gogo7777 - майстор
Помагал си ми затова се включих и аз. Имам те за разумен и съм сигурен, че ще подходиш сериозно.

Добре, остави ги така....винаги може да преправиш.

Провери сега с нивелир дали са отвесирани колоните. Като завършиш навеса провери пак.....ще се изненадаш. Провери отново след година-две :wink:
Ал_ - специалист
Гого, при това разположение на конструкцията откъде точно очакваш да се появи този вятър, който да я бутне напред?
gogo7777 - майстор
Вятър е...движи се във всички посоки. Може и да се завихри.

Тема "Насоки за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: