Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Djack - специалист
Как един тиган ще отлепи толкова плочки бе човек??? :?
pipilica - майстор
съб ное 30, 2024 7:04 amdoskata написа:
пет ное 29, 2024 5:46 pmchapara написа:
Категоричен съм че в зоната на плочките е имало рязко разтемпериране на помещението и пода. Виждал съм доста такива ситуации.
Интересно ми е кой ползва вашето жилище, защото останах с убеждението, че не сте Вие с брат Ви?
ясно! сложих горещия тиган на земята и това е надуло плочките,.. ако събера плочките и почистя с телена четка и прагосмукачка после как да ги залепя без да вдигам нивото само на тези 6, които се надуха?! мн мн благодаря!! 8-[
Лесно, но трябва да работиш много бързооо и да си осигуриш тежести да затискаш, слагаш пяна лепило и плочки и тежест и те тека. Това в случай че не може да изчовъркаш всичкото лепило от плочките или от пода, ако успееш да го изчовъркаш си ги лепи с някъв теракол.
Все си мисля че няма да са само 6 броя, мое да пробваш и съседните с отверка лекинко, и имаш шанс да си ги пренаредиш всички.
kozl - майстор
И у нас се надигнаха,,,, преди години.
Защо :? :? :? :? :? :? :?
Основното е че м-у нашите плочки почити няма фуга и са лепени в зимния сезон на ниски Т.
Качеството на лепилото и на основата, пък определят колко време плочките ще издържат на напрежението, създавано от температурното разширение, докато се отлепят, понякога с гръм и трясък :shock: и направят дъга.

Залепих повторно отлепените плочки като:
Първо белязах плочите коя къде е и в какво положение е, с надпис в-у залепено парче лепенка на всяка плоча.
Внимателно извадих отлепените плочи здрави.
При мен отлепването беше чисто, т.е. почити нямаше натрошен материал м-у плочките и лепилото в-у замазката. Почистване на плочките и под тях с прахосмуча. За остъргване на фугиращата смес по ръбовете на плочките, аз се справих с макетно ножче, като фугировката падаше лесно.
Поради факта, че при нашите плочки няма фуга, връщането на плочките на местата им беше невъзможно, за това се наложи да им намаля размерите, дотолкова, че да могат да влезнат по местата си. После извадих плочките и направих мрежа 30/30 мм от шприц към Ф4 с полиуретонов уплътнител в-у основата и отгоре похлупих плочките. Понатиснал съм ги с моето тегло да приплескат лепилния слой и така години вече.
Сега новите фуги си личат и по цвят, когато са чисти и по дебелина, но с това сме свикнали .
Като гледам на снимката, твоите плочи приличат на глазирани и поне на снимката изглежда, че има достатъчно фуга м-у тях.
Щом са се надигнали фугата се е сцепила, но ако е от някакъв здрав материал може да е проблем с остъргването и от плочките. Аз с глазирани плочки, а те са повърхностно закалени съм имал вреди под формата на люпи при употреба на макетно ножче.
Така че не мога да пледложа щадящ метод за премахване на яко малепнала фугировка :|
Може би с изпилване с финнозърнест диск :?
zz_stefanov - майстор
съб ное 30, 2024 8:04 ampipilica написа:
съб ное 30, 2024 7:04 amdoskata написа:
пет ное 29, 2024 5:46 pmchapara написа:
Категоричен съм че в зоната на плочките е имало рязко разтемпериране на помещението и пода. Виждал съм доста такива ситуации.
Интересно ми е кой ползва вашето жилище, защото останах с убеждението, че не сте Вие с брат Ви?
ясно! сложих горещия тиган на земята и това е надуло плочките,.. ако събера плочките и почистя с телена четка и прагосмукачка после как да ги залепя без да вдигам нивото само на тези 6, които се надуха?! мн мн благодаря!! 8-[
Лесно, но трябва да работиш много бързооо и да си осигуриш тежести да затискаш, слагаш пяна лепило и плочки и тежест и те тека. Това в случай че не може да изчовъркаш всичкото лепило от плочките или от пода, ако успееш да го изчовъркаш си ги лепи с някъв теракол.
Все си мисля че няма да са само 6 броя, мое да пробваш и съседните с отверка лекинко, и имаш шанс да си ги пренаредиш всички.
Ако искаш да не правиш целия под без да къртиш старото лепило, никакви тераколи и пяна, което ще ги надигне. Всяка плочка се лепи в стария си отпечатък с Ц200. Трябва да са почистени добре от фуга и други боклуци и леглото им обезпрашено. Всичко останало надига нивото. Ако няма фуга между тях, прави всичко наново.
MamaMy - майстор
При един приятел се надигнаха два реда по диагонал на хола. Викнахме друг наш приятел специалист. Уж внимателно ги вадихме, но няколко се счупиха. На мястото където бяха изкъртихме лепилото. Изчистихме плочките и приятеля ги наряза по диагонал. На старото им място положи лепило на нивото на предното и с триъгълните парчета нареди нещо като декоративно пано. В центъра му нареди друго по-малко такова пак с парчета, но други плочки. Най-близките подходящи по цвят които намерихме. Със същите нареди и цокъл на целия хол защото нямаше. Стана ефект от дефект. Все едно нарочно търсено. Фугата също стана друг цвят за да изпъква паното. :roll:
chapara - майстор
Полиуретанова пяна за лепене, точкувано. Фугиране (заливане) на обрабитеното място с направена течна фугировка, тип боза, докато попива, да уплътни м/у плочката и основата.
ESPACE - майстор
съб ное 30, 2024 10:30 amzz_stefanov написа:
Ако искаш да не правиш целия под без да къртиш старото лепило, никакви тераколи и пяна, което ще ги надигне. Всяка плочка се лепи в стария си отпечатък с Ц200. Трябва да са почистени добре от фуга и други боклуци и леглото им обезпрашено. Всичко останало надига нивото.
=D> :2thumbs: Най-лесно и най-здраво.
doskata - помощник
благодаря ви хора, ще действам по стъпките на @kozl и ще пробвам първо с ц200 както предложи @zz_stefanov 8-[
на тавана имаме един кашон резервни плочки, но мисля че тези ще си излезнат цели, защото се надуха на дъга както каза някой. така или иначе отгоре ще наредим един ламиниран паркет догодина. притисненията на брат ми бяха ако се надигат без причина няма да може да наредим паркета без да ги махнем всички плочки а това си е истински проект!
chapara - майстор
Като ги гледам, пректа по ваденето е около един ден. Аз ги бих извадил, защо е повече от ясно. Сега ще пилеете излишен труд!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Със шпаклата изчегъртах фугата, плочките извадих здрави

Тема "плочките на пода вкъщи се надуха, защо и какво да направя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: