Мечтата на всяка домакиня
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Искам такъв ключ за перката на корсата
hidrazin - майстор
вт дек 03, 2024 9:16 pmn_a написа:
Ехааааа... Снимай моля. Много, много, много ... моля.
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт дек 03, 2024 9:24 pmhidrazin написа:
вт дек 03, 2024 9:16 pmn_a написа:
Ехааааа... Снимай моля. Много, много, много ... моля.
Ти какво си помисли?
hidrazin - майстор
вт дек 03, 2024 9:35 pmn_a написа:
Ти какво си помисли?
Ми как какво? Че не си лъжкиня. Ако беше майтап, щеше да има поне емотикон.
Тааа... давай снимките... :evil: :-D
kozl - майстор
вт дек 03, 2024 3:12 pmstochod написа:
Здравейте. Проблемът с моята миялна е решен - оказа се релето на платката. Как стигнах до него? Просто го изолирах, т.е. Направих мостче на двете му крачета, пробвах нагревателя на сухо - нагрява прекрасно. Сега просто ще поръчам релето и ще го сменя. Благодаря на всички за помощта, а на хейтърите желая здраве :)
Пробата на нагревателя на сухо може да е фатална за него.
Не случайно в миялната има защити от работа на нагреватетеля на сухо.
Като си шунтирал релето си шутирал защитата от работа на нагревателя без въртяща се промивна помпа.
Как си прескочил защитата от пресостата :? Вероятно и на него шут :? или зумпфа е бил пълен с вода над НН.

Може пък и причината да е в релето 8-[ поне се сменя лесно :roll: За какво напрежение на бубината е?
Като писа hidrazin релето може да е било здраво каткто и нагревателят #-o
Ако Занусито има нещо общо с Електролукс то релето може да е останало без захранване или пък да е сдал ключовият транзистор към релето или по други причини процесора да не подава ток към ключовия транзистор.
Проводниците от тахогенератора при помпата също минават в сгъвката на вратата. Ако липсва сигнал от тахогенератора или сигнала не отговаря на зададените обороти на помпата, процесора не подава ток за включване на релето.
Е в крайна сметка с пробата "на сухо" може би си проверил проводниците към нагревателя в сгъвката на вратата :roll: :?
ср дек 04, 2024 7:57 amkozl написа:
вт дек 03, 2024 3:12 pmstochod написа:
Здравейте. Проблемът с моята миялна е решен - оказа се релето на платката. Как стигнах до него? Просто го изолирах, т.е. Направих мостче на двете му крачета, пробвах нагревателя на сухо - нагрява прекрасно. Сега просто ще поръчам релето и ще го сменя. Благодаря на всички за помощта, а на хейтърите желая здраве :)
Пробата на нагревателя на сухо може да е фатална за него.
Не случайно в миялната има защити от работа на нагреватетеля на сухо.
Като си шунтирал релето си шутирал защитата от работа на нагревателя без въртяща се промивна помпа.
Как си прескочил защитата от пресостата :? Вероятно и на него шут :? или зумпфа е бил пълен с вода над НН.

Може пък и причината да е в релето 8-[ поне се сменя лесно :roll: За какво напрежение на бубината е?
Като писа hidrazin релето може да е било здраво каткто и нагревателят #-o
Ако Занусито има нещо общо с Електролукс то релето може да е останало без захранване или пък да е сдал ключовият транзистор към релето или по други причини процесора да не подава ток към ключовия транзистор.
Проводниците от тахогенератора при помпата също минават в сгъвката на вратата. Ако липсва сигнал от тахогенератора или сигнала не отговаря на зададените обороти на помпата, процесора не подава ток за включване на релето.
Е в край
на сметка с пробата "на сухо" може би си проверил проводниците към нагревателя в сгъвката на вратата :roll: :?
Благодаря, давате ми доста материал за размисъл...
Кабелите при вратата ги проверих всичките - сигурен съм че няма прекъснати (е, разбира се, не съм ги мерил, само визуално ги разкрих и обследвах).
Занусито, мисля, има доста общо с Електролукс - платката поне е Elux....което май е съкратено от Електролукс. Надявам се, да е от релето, поръчал съм го, ще изчакам да го сменя и да видим дали ще работи нормално. Релето го проверих, като разкачих двете клеми, съединих ги с мостов кабел, предварително бях разкачил миялната от водата и я бях обърнал наопаки, нагревателя го бях извадил от маркучите, само му включих клемите, и до нагревателя има един прекъсвач (пресостат ли е то?), предварително замерих с фазомера, че през него тече фаза, и пресостата я прекъсва, и така като навързах всичко по веригата, подадох ток към нагревателя, който ток прекъсвах от пресостата ръчно... държах нагревателя към 4-5 секунди.... докато усетя, че загрява.
На циркулационната помпа въобще не видях да има тахогенератор, имаше мисля че 4 кабела, два отиват към намотките, и два към пусковия кондензатор (или работен, не знам), който е външен за помпата, закачен на корпуса на миялната, други кабели няма, не знам къде е тахогенератора.
Качвам няколко снимки, на които съм надписал елементите, но не съм сигурен дали са верни:
[img]]
[img]]
[img]]
kozl - майстор
От снимките мога да твърдя, че това е миялна поне едно ниво преди нашата.
Щом няма тахогенератор, това де си надписал "пресостат", закачено на тройника до нагревателя - работи ли?
Може да го надуеш с уста, трябва да превключи контактите.
чет дек 05, 2024 10:00 amkozl написа:
Щом няма тахогенератор, това де си надписал "пресостат", закачено на тройника до нагревателя - работи ли?
Точно това работи, да. Свързах всички кабели, дадох мост на релето, и от този "пресостат", то е като прекъсваш, водата му дава налягане и го "цъка", и той пуска ток на нагревателя. Аз го пробвах ръчно.
kozl - майстор
чет дек 05, 2024 12:43 pmstochod написа:
Точно това работи, да. Свързах всички кабели, дадох мост на релето, и от този "пресостат", то е като прекъсваш, водата му дава налягане и го "цъка", и той пуска ток на нагревателя. Аз го пробвах ръчно.
Сигурен ли си, че контактите на този пресостат, закачен към тройника свързват директно нагревателя?+

На една от снимките има още 2 пресостата - кафяво-оранжеви. Единия е за високо, другият за ниско ниво. Пресостата за ниско ниво трябва да прекъсва веригата към нагревателя, когато нивото е ниско в зумпфа.
Него пробва ли?
Може да напълниш зумпфа ръчно и да провериш дали пресостата е направил контакт към нагревателя при пълен зупф, а при празен да е разкачил контакта.
Двата пресостата, този цилиндричния кафяво-оранжев за НН и този на тройника осигуряват условието нагревателя да се включва само при пъллен зупф над ниско ниво и заедно с това при наличие на ниво (налягане) в тройника след нагревателя. По този начин се постига условие нагревателя да не грее на сухо. Та ако тези два пресостата са директно последователно свързани към веригата на нагревателя, то за релето остава функцията само да изключва нагревателя при достигане на зададена Т.
Снимай температурния сензор ако може да го разпознаем дали е термостат- термоключ или е термистор. На наша миялна е термистор, но като гледах снимката на твоята платка, бих предположил, че е термоключ.
чет дек 05, 2024 5:43 pmkozl написа:
чет дек 05, 2024 12:43 pmstochod написа:
Сигурен ли си, че контактите на този пресостат, закачен към тройника свързват директно нагревателя?+

На една от снимките има още 2 пресостата - кафяво-оранжеви. Единия е за високо, другият за ниско ниво. Пресостата за ниско ниво трябва да прекъсва веригата към нагревателя, когато нивото е ниско в зумпфа.
Него пробва ли?
Може да напълниш зумпфа ръчно и да провериш дали пресостата е направил контакт към нагревателя при пълен зупф, а при празен да е разкачил контакта.
Двата пресостата, този цилиндричния кафяво-оранжев за НН и този на тройника осигуряват условието нагревателя да се включва само при пъллен зупф над ниско ниво и заедно с това при наличие на ниво (налягане) в тройника след нагревателя. По този начин се постига условие нагревателя да не грее на сухо. Та ако тези два пресостата са директно последователно свързани към веригата на нагревателя, то за релето остава функцията само да изключва нагревателя при достигане на зададена Т.
Снимай температурния сензор ако може да го разпознаем дали е термостат- термоключ или е термистор. На наша миялна е термистор, но като гледах снимката на твоята платка, бих предположил, че е термоключ.
Благодаря за насоките.
Температурния датчик го мерих с мултицет, след като го свалих - даваше някъде към.... 60kOм или нещо подобно, след като го топнах в гореща вода падна към близо до 1 кOm.... не помня точните цифри, но имаше значителна разлика в показанията, та мисля, че е изправен. Датчика е от този тип: Изображение
И ако предположим,че съм мерил вярно, и ако релето не изключва при верни показания на датчика, значи проблема е в релето или някъде по платката?
Другия пресостат (аз го наричах ниво регулатор) не знаех че има отношение, и съответно не съм го мерил... ще го премеря.
Но пък.... от друга страна, схващам другата логика - ако НН отговаря за включването на нагревателя, а релето отговаря за изключването? Тогава НН е проблемния, нали така излиза?... :? :? :?

Edit: Този кафевия НН пресостат мисля че не е директно свързан към нагревателя, кабелите му бяха жълт, червен и черен и минаваха... мисля че даже към снопа кабели през вратата, само първия при тройника е директно свързан към нагревателя...
Има ли вариант релето да отговаря за изключването И за включването на нагревателя?

Тема "Съдомиялна Zanussi ZDTS105 - не загрява водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: