Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yancho_lud - специалист
Благодаря на всички за съветите и препоръките.
Така, пак ходих до таблото на улицата и там на бушоните пише В50 и В63 значи главния при мен трябва да е с крива В тоест В50, захранващия кабел е или 6 квадрата или повече просто се вижда само връхчето където е хванат за бушона и не мога да преценя точно. Само да попитам ако сложа главен бушон В50 трябва ли и другите да са с тази крива или може и да са крива С. А бушона за кухнята не трябва ли да е малко по голям примерно 25А тъй като там са всички уреди и може да се случи едновременно да работят примерно няколко уреда да кажем печка, котлон и абсорбер + хладилника който си е винаги включен и ТВ примерно? А може и някой да реши да изпере или да пусне съдомиалната докато готви ( не е изключено ) :lol:
dobcho_vn - специалист
Готварската печка е на отделен токов кръг с АП 20 А.Другите консуматори може да ги захраниш спокойно с два токови кръга с АП 16 А.
moimoimoi - майстор
ako намериш крива В слагай от тях, ама да не вземеш някоя куча марка
кофти марки са :elmark,ls,chint
а хубавите:general electric,abb,siemens,legrand, merlin gerin,
yancho_lud - специалист
ОК благодаря ще търся с кръва В.
Относно готварската печка при мен цялата кухня е на един кръг включително и осветлението( така е направено незнайно защо).
Може за печката да направя някое междинно табълце или няма смисъл?
dobcho_vn - специалист
При такава ситуация е безсмислено.Огледай дали не може поне осветлението да отделиш.А какъв е кабела за кухнята като сечение ?
yancho_lud - специалист
Кабелът към кухнята е 6 квадрата, а осветлението мисля няма как да се отдели защото има две лампи и двете са хванати от различни разклонителни кутии
paralesa - специалист
Сложи си 20 ампера предпазител...но ако толкова искаш,сложи 25. Кабела не мога да твърдя със 100 процентова увереност,но мисля,че грешиш. Едва ли е 6 квадрата,по-вероятно да е 4,но и това ти стига за 25А предпазител. По принцип 25А е максимално допустимия ток за 2,5мм,така че ако е поне 4,бъди сигурен,че няма да имаш проблем.
Не си играй да разделяш нищо и не им обръщай толкова внимание на "теоретиците" тук. Просто повечето явно не осъзнават,че навремето така са се реализирали доста инсталации.
За главен си сложи 50А и не е задължително всички да са с една и съща крива.
yancho_lud - специалист
Благодарско на всички за съветите. Още тия дни се заемам с подмяната.
нед юни 17, 2012 7:22 pmdobcho_vn написа:
За токови кръгове с общи консуматори - 16 А.За токови кръгове на бойлер и готварска печка - 20 А.За токови кръгове осветление - 10 А.За входящ главен предпазител - 50 А.Като за марка -Мерлен Жермен.
ДТЗ може и да се сложи на двупроводна система.Просто разделяш нулата в таблото на две шини и така едната ти става PE шина, а другата N шина и не ги обединяваш никъде по никакъв повод.
Здравейте,
извинявайте, дали ще можете да ми нарисувате набързо с молив на лист
схема на свързване в таблото на ДТЗ на двупроводна система.
А също след таблото какво излиза.
Може да го снимате и да ми го изпратите на Вайбър 0884 205 413
Знам че Ви отнемам от времето и ще Ви разбера ако не го направите.
Ако пък стане, още от сега предварително Ви благодаря.
Приятен и успешен ден.
DundyTheCroc - майстор
вт яну 14, 2025 2:22 pmagio написа:
нед юни 17, 2012 7:22 pmdobcho_vn написа:
За токови кръгове с общи консуматори - 16 А.За токови кръгове на бойлер и готварска печка - 20 А.За токови кръгове осветление - 10 А.За входящ главен предпазител - 50 А.Като за марка -Мерлен Жермен.
ДТЗ може и да се сложи на двупроводна система.Просто разделяш нулата в таблото на две шини и така едната ти става PE шина, а другата N шина и не ги обединяваш никъде по никакъв повод.
Здравейте,
извинявайте, дали ще можете да ми нарисувате набързо с молив на лист
схема на свързване в таблото на ДТЗ на двупроводна система.
А също след таблото какво излиза.
Може да го снимате и да ми го изпратите на Вайбър 0884 205 413
Знам че Ви отнемам от времето и ще Ви разбера ако не го направите.
Ако пък стане, още от сега предварително Ви благодаря.
Приятен и успешен ден.
Господин Цанев, уж сте професионален ел. техник, а задавате тъпи въпроси :)

Тема "Търся съвет за подмяна на табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: