• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Ако дебитите са малко - тоест си икономисал от ф-то на тръбите между помпата и буфера е нормално това да се случи. При тръгване почва на по висока мощност и примерно спада на мощността е зададена да е през минута примерно. Да но за тази минута докато е на по висока мощност прескочи прага на изключване, а там е без задръжка и помпата изключва.

Та ако имаш такъв параметър го намали. Може да помогне. При мен на камината превключването межди степените съм го намалил на 20сек.

Ако помпата дето върти водата между термопомпата и буфера е с ръчно превключване на скоростите също го сложи на максимална скорост.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 18, 2025 10:19 pmbrum написа:
37C-35C и 27C-25C е едно и също. Формулата е следната: дебит за час в литри * разлика между входяща и изходяща температура * 4184 джаула на килограм на келвин / 3600 = Wh енергия. 4184 е специфичен топлинен капацитет на водата. Не му пиша мерните единици, щото си нямам идея как да ги напиша тука.

И сега нагледно: 1.5 литра на минута * 60 минути * 2 градуса * 4184 / 3600 = 180 * 4184 / 3600 = 209.2Wh.

Та дори да вкарваш 98C и да вадиш 96C е все тая. dT като е 2 градуса отдадената мощност ще е 209.2Wh.
Това не е вярно бе хора! Иванов като се прави и той на разбирач и цитира формули и сложни мерни единици от нета, значи е съгласен с написаното, щом не прави забележка, нали Иванов?
Нямам време да чета и пиша редовно в темата, макар да ми е интересна, но като видя такива фрапантни грешки, не мога да подмина, извинявам се!
brum - майстор
Кажи защо не е вярно? Че туй дето съм го писал е физика изкопана от нейде...

Това по-горе е на практика формулата за пренос на енергия с добавка за превръщан от BTU в kWh. Или Q = m * Cp * dt .

Ако драмата е в ония ~5% при превръщането от BTU към kWh - приема се, има 5% грешка. И да, не трябва да е 3600, а 3412. Това все го бъркам...
jamezon - специалист
Brum,Като ми я продаваха,ме убеждаваха,че на отопление ще работи на минимална мощност,а на БГВ почти на максимална.
Та не би ли следвало дори и на 3.3 отдавана,и консумираната да е на минимум?

Относно това,че не знаеш защо не модулира,явно и производителя не знае.От седмица пиша имейли на китайците,като питам нещо отговарят,например за темп крива спрямо околната температура.Оказва се,че не ми върши работа.
Първо ги питах за модулацията,никакъв отговор.След това за кривата,веднага отговориха и им казах да погледнат имейла за модулацията,те пак ми говорят,че на графиката не се виждала температурна крива.Един вид заобикалят въпроса.

Вече почвам да мисля,че само циркулационната й помпа е инверторна :-D. Тя поне си променя мощността,мисля че там по скоро е отговора,защо само на БГВ е на 100% а на отопление пада даже до 40%.

ЦП намаля мощността си за да догони разликата от 5° зададени в параметрите на ТП за вход изход на водата.
От там идва момента защо при отопление я догонва трудно и се налага да намали ЦП,а на БГВ не?
Реално ако ЦП е на 100% при отопление,и разликата започва да става повече от 5° тогава трябва да намали компресора.
Надявам се обясних правилно.Ако има нещо ще дообясня.

Ivanovbg...същото се отнася и до теб за ЦП,тя си е вградена в машината и сама си променя мощността,има вариант да я настроя ръчно.
Тръбите навсякъде са ППР ф32х5.4
И има да такъв параметър за време за промяна на мощността,мога да пробвам с него.

LazarGanev на мен също ми е интересно,кое е вярно и кое не...
jamezon - специалист
Може би освен разликата вход-изход,следи и дебита през топлообменника.През серпентината е по-малко,отколкото през буфера и явно за това на БГВ е на 100% циркулацията,за да си постигне границата през топлообменника.Нямам друго обяснение. :?

Относно мощността на ТП 0.64-3.3kw,може би 3.3kw ще достигне при максимални обороти на компресора-120Hz,но фабрично са ограничени до 80Hz(factory parameters),в които се влиза с код.

Може би модулацията ще е при тия високи обороти на компресора,които не може да достигне,защото са ограничени.

Не знам дали реално инсталаторите имат право да променят тези фабрични настройки.
Защо и китайците не коментират това,също не знам...
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 19, 2025 7:46 ambrum написа:
Кажи защо не е вярно?
нед яну 19, 2025 8:32 amjamezon написа:
Добре де, 15 страници тема навъртяхте тримата с Иванов, пълна е с измислици и полуистини и толкова уверено говорите, че никой четящ дори ме смее да се усъмни в написаното от вас, пък камо ли да се опита да оспорва :) . Аз ще се изкажа, но нека някой друг преди мен да каже, не вярвам всички да са съгласни с твърденията, които съм цитирал в предния си пост?
Последна промяна от LazarGanev на нед яну 19, 2025 9:47 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Я тая умна цирк.помпа я направи да работи на макс винаги и виж как е. ТП обича голяма циркулация.
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 9:36 amLazarGanev написа:
Кажи защо не е вярно?
Добре де, 15 страници тема навъртяхте тримата с Иванов, пълна е с измислици и полуистини и толкова уверено говорите, че никой четящ дори ме смее да се усъмни в написаното от вас, пък камо ли да се опита да оспорва :) . Аз ще се изкажа, но нека някой друг преди мен да каже, не вярвам всички да са съгласни с твърденията, които съм цитирал в предния си пост?
То там е проблема 103ма четат,пък 3ма пишат и един си блъска главата :axe:
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 9:43 amradius написа:
Я тая умна цирк.помпа я направи да работи на макс винаги и виж как е. ТП обича голяма циркулация.
Ще пробвам,но теоретично,няма да може да достигне разликата от петте градуса и ще иска по- висока мощност,но няма да може да я постигне.
brum - майстор
нед яну 19, 2025 9:36 amLazarGanev написа:
Кажи защо не е вярно?
Лазаре, губи се контекста. Моето твърдение е, че при константен дебит и dT прехвърлената топлинна енергия е една и съща. Т.е. дали към отоплителната инсталация имаме 37/35 или 27/25 е без значение за прехвърлената енергия. Това вярно ли е?

А грешка, че имаше във формулата - имаше. Поправена по-долу.

Та да почнем от там - кое не е вярно? Пък после ще изчистим вярно ли е или не е.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: