• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 19, 2025 10:53 ambrum написа:
нед яну 19, 2025 9:36 amLazarGanev написа:
нед яну 19, 2025 7:46 ambrum написа:
Кажи защо не е вярно?
нед яну 19, 2025 8:32 amjamezon написа:
LazarGanev на мен също ми е интересно,кое е вярно и кое не...
Добре де, 15 страници тема навъртяхте тримата с Иванов, пълна е с измислици и полуистини и толкова уверено говорите, че никой четящ дори ме смее да се усъмни в написаното от вас, пък камо ли да се опита да оспорва :) . Аз ще се изкажа, но нека някой друг преди мен да каже, не вярвам всички да са съгласни с твърденията, които съм цитирал в предния си пост?
. Т.е. дали към отоплителната инсталация имаме 37/35 или 27/25 е без значение за прехвърлената енергия. Това вярно ли е?
Не е вврно
brum - майстор
Не съм съгласен, че не е вярно. Отдаваната енергия към отоплителната инсталация ще е същата, щото физиката си е физика.

Тънък момент е, че dT трудно ще остане 2 градуса при 35. Но това е извън въпроса.

Та или бягаш от въпроса ми и изкривяваш контекста, или ми е грешна формулата за прехвърлена енергия. Кое от двете?
ivanovbg - майстор
нед яну 19, 2025 11:17 amLazarGanev написа:
нед яну 19, 2025 10:53 ambrum написа:
нед яну 19, 2025 9:36 amLazarGanev написа:

Добре де, 15 страници тема навъртяхте тримата с Иванов, пълна е с измислици и полуистини и толкова уверено говорите, че никой четящ дори ме смее да се усъмни в написаното от вас, пък камо ли да се опита да оспорва :) . Аз ще се изкажа, но нека някой друг преди мен да каже, не вярвам всички да са съгласни с твърденията, които съм цитирал в предния си пост?
. Т.е. дали към отоплителната инсталация имаме 37/35 или 27/25 е без значение за прехвърлената енергия. Това вярно ли е?
Не е вврно
Вярно е само ако и дебита е еднакъв. Останалите величини са константни коефициенти които не се променят.

От друга страна при по висока температура на топлоносителя се увеличава температурната разлика между отоплителното тяло и околната среда и тогава се отдава повече топлина и температурната разлика няма да е 2⁰ а ще стане повече.
Добре де, ще ти дам жокер:
Имаме 2 еднакви къщи, синя и червена, с еднакво подово, всичко еднакво. Към едното подово подаваме 30*С, връща се 28* (синя къща), към другото подаваме 60*С, връща се 58*С (червена къща) (абстрахираме се, че 60*С не е добре да се подава). Според тебе топлината, която остава в двете къщи е еднаква, нали това твърдиш? А ако решим да намалим скоростта на помпата в синатя къща, така че да се връща не 28*С, а 26*С, излиза че в синята къща 30*С е двойно по-топло от червената къща, където подаваме 60*С с двойно по-голям дебит! Виждаш ли до какъв абсурд водят твоите твърдения?
ivanovbg - майстор
1. При еднакъв дебит ли Лазаре са тези температури?
2. Да, температурната разлика се повишава двойно, но дебита също ще падне двойно, така че топлопреноса ще се запази същия.
Мисли малко.
Нали така твърди jamezon - каквато и температура да подавам връщащата е с 2 градуса по-ниска, а brum потвърди, че и 98 да подаваш, 96 да връщаш е все тая - пренесената топлина е еднаква. И ти, и всички участници сте съгласни. Е, аз не съм съгласен и се намесвам, вместо да излазям като Кириак Стефчоф. :-D
Добре, уточняваме - дебитите в синята и червената къща са еднакви, само температурите са различни, но дТ е все 2 градуса вход/изход. При това положение пренесената топлина еднаква ли е? Само с формули от нета не става, трябва и разбиране :cool:
Последна промяна от LazarGanev на нед яну 19, 2025 12:35 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
нед яну 19, 2025 11:59 amLazarGanev написа:
Нали така твърди jamezon - каквато и температура да подавам връщащата е с 2 градуса по-ниска, а brum потвърди, че и 98 да подаваш, 96 да връщаш е все тая - пренесената топлина е еднаква. И ти, и всички участници сте съгласни. Е, аз не съм съгласен и се намесвам, вместо да излазям като Кириак Стефчоф. :-D
Добре, уточняваме - дебитите в синята и червената къща са еднакви, само температурите са различни, но дТ е все 2 градуса вход/изход. При това положение пренесената топлина еднаква ли е?
Да. Смятай сам.
brum, jamezon, и вие ли сте толкова упорити? :cool:
jamezon - специалист
нед яну 19, 2025 12:39 pmLazarGanev написа:
brum, jamezon, и вие ли сте толкова упорити? :cool:
Аз за това датох примерите с 25-27 и 35-37,защото не съм съгласен и аз,но не разбирам толкова,че да влизам в спорове...

Аз казвам само че и при 33 и при 35 при мен делтата се запазва.но има разлика в Т на помещенията :-D
brum - майстор
нед яну 19, 2025 11:40 amLazarGanev написа:
Имаме 2 еднакви къщи, синя и червена, с еднакво подово, всичко еднакво. Към едното подово подаваме 30*С, връща се 28* (синя къща), към другото подаваме 60*С, връща се 58*С (червена къща) (абстрахираме се, че 60*С не е добре да се подава). Според тебе топлината, която остава в двете къщи е еднаква, нали това твърдиш?
Подаваната енергия към отоплителната инсталация е еднаква. Не знам на кое казваш топлина дето остава в къщата. Ако е енергията която се отдава към къщата, то тя е същата. Мери се в Wh, джаули или примерно BTU-та.
нед яну 19, 2025 11:40 amLazarGanev написа:
А ако решим да намалим скоростта на помпата в синатя къща, така че да се връща не 28*С, а 26*С, излиза че в синята къща 30*С е двойно по-топло от червената къща, където подаваме 60*С с двойно по-голям дебит!
Ако намалиш дебита на половина и вдигнеш dT-то двойно ще подаваш същата топлинна енергия. Т.е. това което се прехвърля към отоплителната инсталация като енергия е едно и също.

Та сега разбрах кое не ти харесва в твърдението ми. Топлото в къщата няма общо тук. Тук говорим единствено и само за енергия която се отдава към отоплителната инсталация. И при константен дебит и константно dT тя не се променя.

И да, леееко зависи от температурата на топлоносителят. Леко, защото 1л топла вода е по-лек от 1л студена вода. А за оная формула трябват килограми, не литри. 1 литър вода при клонящи към нулата температури е 1 килограм, а при температури към 100 градуса отива на 960 грама. Ама не вярвам да издребняваш за тоя детайл.

нед яну 19, 2025 11:59 amLazarGanev написа:
Добре, уточняваме - дебитите в синята и червената къща са еднакви, само температурите са различни, но дТ е все 2 градуса вход/изход. При това положение пренесената топлина еднаква ли е? Само с формули от нета не става, трябва и разбиране :cool:
Да! Физиката това казва. За физиката и формулите за пренос на енергия ли спорим или за по-голямата картинка тук?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: