Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
kozl - майстор
Изображение
от тази снимка повече се ориентирам какви са частите, но за диаметъра не съм сигурен.
От изпълнени обекти от ВиК към еднофамилни къщи отклонението е Ф25 РЕ тръба.
Трябва ти такъв преход.
Към него се навива СК Ferro-то, но по съвет без изпускател. Ферото от няколко години ги срещам и нямам отзиви. Аз принципно гледам дебелината на стените да е по дебела, Ферото не са от по-дебелостенните арматури.
След СК холендър за водомера. Може да се ползват съществуващите.
Водомера (вероятно е 3/4').
Другия холендър към водомера.
И след това предлагам втори СК с изпускател, въпреки, че по нагоре има още един СК при това е с изпускател. Но от горния няма да се изпразни водомера. Дали замръзва в шахтата :? Ако да по-добре е зимата водомера да е изпразнен.
Колко ще стане дължината :? Ми надявам се да е равна. Или по-дълга, да се отреже РР тръба и да се завари на нея РР преход, вероятно 25/3/4 (външна резба).
Ако сглобката стане по-къса ще трябва и малко парче РР тръба и РР муфа за тази тръба, предполагам Ф25.
Globe - специалист
вт фев 11, 2025 3:26 pmkozl написа:
:prayer: :prayer: :partyman: Благодаря !
На теория не замръзва нито шахтата ,нито в къщата ,но на практика ще разбера следващите години.. Пространството над шахтата и под мивката сега напълних с 2-3 чувала пълни с овча разчепкана вълна за изолация (че изхвърлих 4 контейнера боклук от селскостопанската постройка и имаше поне 40 чувала с вълна.) :mrgreen: :mrgreen:
kozl - майстор
Ние ползвахме слама, сено.
chapara - майстор
вт фев 11, 2025 2:51 pmchapara написа:
С малко преправка можеш да вдигнеш водомера от дъното и да направиш водомерната стойка вертикално до мръсния канал. Мръсния канал не е ли счупен на изхода от шахтата и от там да са водите в шахтата :? Ако, да, трябва да се ремонтира, и можеш да поставиш ревизия +У тка в която да празниш тръбите. По този начин можеш след водомера да сложиш тройник с кран за изпразването.

П.С.
Да доразвия отговора си с маркиране в/у снимката.
Изображение
Идеята беше там където е маркирано в червено от долу на горе да се подредят, възвр.клапан, кран, водомер, кран, тройник с кран за изпразване и най горе да кацне разклонението за дворната чешма.
На мръсния канал разклонител в който да вкараш водата от изпразването, с водопроводна тръба и съответния намалител на фитата и водата да заминава гравитачно без помпи и изгребване, както и течове. Така всичко ще бъде на сухо и чисто. Можеш да сложиш водомер какъвто искаш и най вече при празнене затваряш крана на вход.вода, пускаш за празнене при отворени по системата кранове и си тръгваш.
Svetoslavoff1 - майстор
По-лани правих малко ремонтче на водопр инсталация на селското къще и използвах случая да сложа механичен филтър на входа след кран. Понеже слагах нови батерии. Та тъй и тъй ще се пипа...
Николов Н. - специалист
вт фев 11, 2025 8:01 pmSvetoslavoff1 написа:
По-лани правих малко ремонтче на водопр инсталация на селското къще и използвах случая да сложа механичен филтър на входа след кран. Понеже слагах нови батерии. Та тъй и тъй ще се пипа...
водомерите си имат филтър пред тях. Дистанционните имат даже по фин филтър. Аз съм дистанционен и въпреки много боклуци в "махалата" от преди две години ,нямам проблем. Но водата ни още не се е изчистила окончателно.
Globe - специалист
вт фев 11, 2025 7:34 pmchapara написа:
вт фев 11, 2025 2:51 pmchapara написа:
С малко преправка можеш да вдигнеш водомера от дъното и да направиш водомерната стойка вертикално до мръсния канал. Мръсния канал не е ли счупен на изхода от шахтата и от там да са водите в шахтата :? Ако, да, трябва да се ремонтира, и можеш да поставиш ревизия +У тка в която да празниш тръбите. По този начин можеш след водомера да сложиш тройник с кран за изпразването.

П.С.
Да доразвия отговора си с маркиране в/у снимката.
Изображение
Идеята беше там където е маркирано в червено от долу на горе да се подредят, възвр.клапан, кран, водомер, кран, тройник с кран за изпразване и най горе да кацне разклонението за дворната чешма.
На мръсния канал разклонител в който да вкараш водата от изпразването, с водопроводна тръба и съответния намалител на фитата и водата да заминава гравитачно без помпи и изгребване, както и течове. Така всичко ще бъде на сухо и чисто. Можеш да сложиш водомер какъвто искаш и най вече при празнене затваряш крана на вход.вода, пускаш за празнене при отворени по системата кранове и си тръгваш.
Доста добра идея ! Ще помисля сериозно над нея :) Само ме притеснява като е там да не замръзне пущината. Ще трябва да ги облека добре,за да ги пазя от студ. Преди 2-3 дни си беше по -10 сутрините там. Сега е и по-студено. Даже замръзна главния водопровод, понеже е пропаднал пътя на 20 метра под къщата и е оголен 1 метър от него. Проблем тука може да имам с майсторЕтините от ВиК-то ,че по малките места как им се занимава... Все едно му искаш живота :D :D
chapara - майстор
По лесно е да го направиш на ново, повярвай ми. Сглояваш матрицата с всички неща, мериш, режеш и имплантираш. Това с филтъра също не е за пренебрегване. Какъв е капака на шахтата? Запепи му от долу 10см.фибран
Globe - специалист
вт фев 11, 2025 9:10 pmchapara написа:
По лесно е да го направиш на ново, повярвай ми. Сглояваш матрицата с всички неща, мериш, режеш и имплантираш. Това с филтъра също не е за пренебрегване. Какъв е капака на шахтата? Запепи му от долу 10см.фибран
Всъщност капака лежи по-ниско. Горе-долу под най-ниската част на това което си оцветил. В дясно ниско долу се вижда "борда" по който се плъзга и ня който лежи. Реално не се повдига нагоре, а се издърпва както е в легнало положение. Има нещо като канал по който се плъзва
chapara - майстор
Имаш теми за мислене, аз разсъждавам при показната ситуация, а ти ще го правиш както прецениш.
Успех.👍

Тема "Избор на водомер, спирателен кран и помощ за списък с нужните части" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: