• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ljkh - помощник
Привет! Търся помощ от по–компетентни от мен, за свързване на контактор. Идеята ми е, чрез контактор да се включва и изключва бойлера в банята, посредством ключа за осветление /Като се светва лампата бойлера да се изключва а като изгасим да се включва/. Целта е безопасност за децата. Прекачам снимка на идеята ми за реализация. Моля за мнение дали ще се получи. Нека избегнем обичайните дискусии за дефектнотоковите защити и т.н. Зная за тях. Питам само за контактора. Контактора, който мисля да ползвам е NC / с постоянно затворени контакти/. Благодаря!

Прикачен файл

Без име.jpg
Без име.jpg (85.56 KиБ) Видяна 2835 пъти
Последна промяна от ljkh на нед фев 23, 2025 1:29 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
нед фев 23, 2025 1:19 pmljkh написа:
... свързване на контактор. Идеята ми е ...
Да, така свързан ще работи както си го намислил.
С една забележка. НЕ ПРЕКЪСВАЙ НУЛАТА през контактора.
Особено пък ако си с двупроводна инсталация.
:partyman:
ljkh - помощник
С една забележка. НЕ ПРЕКЪСВАЙ НУЛАТА през контактора.
Особено пък ако си с двупроводна инсталация.
[/quote]

Благодаря! Забележката е уместна.А как най-лесно мога да шунтирам контактора при случаи,че ми трябва осветление в банята и напрежение до бойлера? Примерно при случай на повреда и измервания по инсталацията му.
ljkh - помощник
нед фев 23, 2025 1:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ще.
Благодаря!
hidrazin - майстор
нед фев 23, 2025 1:55 pmljkh написа:
А как най-лесно мога да шунтирам контактора при случаи,че ми трябва осветление в банята и напрежение до бойлера? Примерно при случай на повреда и измервания по инсталацията му.
Със сериен (двоен) ключ. Едната секция за лампата а втората прекъсва захранването към контактора.
Ноооо... така рискуваш и то често когато някой се къпе и бойлера да е включен.
В крайна сметка не всеки ден ремонтираш бойлера.
За целта има подвижи лампи, фенери...
И друго - няма какво толкова да измерваш по бойлера при включено захранване към него, освен да провериш дали има подадено захранване.
За всичко друго - при СВАЛЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ а не изключен от ключа... :)

Прикачен файл:
Сериен ключ.jpg
Сериен ключ.jpg (14.29 KиБ) Видяна 2806 пъти

batkoce - специалист
Може да се монтира малък сервизен ключ близо до контактора и на място, където няма да го щрака всеки.
Давам схема на оперативната верига. Силовите контакти не са изобразени. Това е само идея. Как и дали ще се прилага, трябва да се реши на място от компетентен човек. Той ще реши как да разположи нещата, какъв ключ ще използва и други подробности...

Прикачен файл

IMG_3150.JPG
IMG_3150.JPG (65.22 KиБ) Видяна 2728 пъти
MamaMy - майстор
При положение, че и преди ключа и преди контактора има АП, не виждам смисъл от допълнителни ключове.
batkoce - специалист
нед фев 23, 2025 1:55 pmljkh написа:

А как най-лесно мога да шунтирам контактора при случаи,че ми трябва осветление в банята и напрежение до бойлера? Примерно при случай на повреда и измервания по инсталацията му.
Сервизният ключ прави независим бойлера от лампата. Аз така разбрах въпроса. Не се пита как да се изключи бойлерът, а как той да е захранен и лампата да свети...
Lux Æterna - специалист
Това няма да работи на трипроводна инсталация. Никой не забелязва, че се взема фаза от един токов кръг а нула от друг токов кръг. ДТЗ-то на боилера ще изключва моментално при опит за задействане на контактора и ще се :? по умните глави!

Поздрави.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за свързване на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: