• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Ами действай....ако с нещо мога да помогна, насреща съм :wink:
DundyTheCroc - майстор
Добре де, а не можем ли с една LM317 и няколко MOSFET транзистора да направим едно регулируемо захранване, а за източник да се ползва сървърното, което имам налично?
gogo7777 - майстор
Може. Продай ми едно. На ЛМ + транзистори (само, че биполярни) съм цар :-D . Правя си ги за нула време.
ivanovbg - майстор
Гога, нещата при теб са много елементарни, а пречупени през мислите ти стават направо ужасни.

Първо ти трябва да уточниш конкретното задание за ползване. Ще ти покажа как елементарно всичко се пресмята:

Ако съдя по снимките ти трябва регулируемо захранване от 0,1 до 1,5 волта, 5 ампера макс.Де факто с мощност не повече от 8 вата. Като сложиш и КПД то на трансформатора, загубите в греца да предположим 30 вата. Значи взимаш един 30 ватов трансформатор на някакво напрежение. Включваш го седна лампа за товар и му мериш изходящото напрежение -примерно 12 волта. Развиваш вторичната намотка и броиш колко навивки е. След това ги делиш на 12 и получаваш примерно 10 навивки на волт.

Пресмяташ нужното ти напрежение. 1,5в + загубите в греца - още 1,4 волта примерно и получаваш 2,9 волта. Умножаваш по 10 и се оказва, че трябва да навиеш 29 навивки, като след 14-тата навивка изкарваш по един извод на всяка навивка. Това за да можеш да регулираш изходящото напрежение през 0,1 волт. Ако не е нужно чак толкова точно можеш и през 2 или 3 навивки.

От таблиците за изчисление на трансформатори виждаш дебелината на проводника за съответния ток и навиваш.

После запояваш греца и един филтриращ кондензатор и си готов. Максимално просто и надеждно.

Това е само примерно, но винаги можеш да го преизчислиш по този начин за твоите нужди.

Ето ти и принципната схема:

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (13.66 KиБ) Видяна 1142 пъти
gogo7777 - майстор
Иванов, всичко, което си написал го знам и то добре. Имам 21 различни вани работещи с различни токове и напрежения. Разработвам си още три, та ще станат 24.

Идеята ми е всички захранвания да се минимизират, "модернизират :-D " и набутат в един или два шкафа и едно контролно табло към тях.

Знам отлично какво ми трябва. Въпросите са ми относно електрониката, където съм слаб.....за да си измисля топологията на това съоръжение.
Ще купя още няколко готови от Али-то....по препоръка на Хидрата от една друга тема. Останалите ще си ги правя сам...линейни с ЛМ 317 и транзистори. Схема, която никой не ми харесва щото била "с три елемента на кръст" и греела като печка. На мен ми върши работа защото е тествана. Първата такава направих преди 10-на години....още работи. Дори имам измислена платка, само трябва да я поръчам на китайците.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Измъкнах 5 захранвания, 2 за gogo7777, две за ivanovbg и едно за pipilica. Има още, обаче машините са наредени една върху друга плътно до стената и са по 50 кила, малко трудно става работата за сам човек.
Прикачен файл:
psu.jpg
Модела е DPS-800GB A, ето един от линковете как се модифицира.
pipilica - майстор
Благодаря,
Как ще процедираме нататък щом са тежки за еконт.
hidrazin - майстор
вт мар 04, 2025 9:20 pmpipilica написа:
Благодаря,
Как ще процедираме нататък щом са тежки за еконт.
Това как го реши бре?
Едно такова захранване е 2,3 кила. Какъв е проблема с Еконт? :shock:
pipilica - майстор
Ми прочетох
DundyTheCroc написа:
Измъкнах 5 захранвания, 2 за gogo7777, две за ivanovbg и едно за pipilica. Има още, обаче машините са наредени една върху друга плътно до стената и са по 50 кила, малко трудно става работата за сам човек.
Ааа, май става дума за комповете дето трябва да се вадят захранванията, нема проблем мога да помагам в разкостването.
hidrazin - майстор
вт мар 04, 2025 10:05 pmpipilica написа:
Ааа, май става дума за комповете дето трябва да се вадят захранванията, нема проблем мога да помагам в разкостването.
Точно! Сървърите са тежки. Не захранванията.
За разкостването - разбирайте се там за в Шопландия кое-как... :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "С един траф няколко захранвания" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: